Armed Conflicts

Παίζει με την φωτιά ο Ζελένσκι! Υπερστρατός από drones απειλεί τον ρωσικό στόλο- Ποια θα είναι, που θα χτυπήσουν & πως θα απαντήσει ο Πούτιν

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες και το πάγωμα της σύγκρουσης, μπορεί να κρατήσουν το Κίεβο από επιθετικά σχέδια, αλλά η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, καθώς ελπίζει να κερδίσει με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, ανακοίνωσε την έναρξη μιας πλατφόρμας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη δημιουργία ενός Ουκρανικού στόλου θαλάσσιων μη επανδρωμένων σκαφών. 

CONTINUE READING

Προφανώς, υπαινίσσεται την τρομοκρατική επιδρομή με drone στον κόλπο της Σεβαστούπολης που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο. Όπως είπε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Mikhail Razvozhaev, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπάθησαν να χτυπήσουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του στόλου της Μαύρης Θάλασσας . Αποκάλεσε το περιστατικό, την πιο μαζική επίθεση με drones και τηλεκατευθυνόμενα σκάφη επιφανείας στην ιστορία της ειδικής επιχείρησης.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Δεν δίνει “δεκάρα” για εγγυήσεις! Ο Ζελένσκι θέλει να δημιουργήσει Ουκρανικό στόλο θαλάσσιων drones- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη Ρωσία, αναφέραμε ότι αυτές οι φιλοδοξίες μπορούν να υποστηριχθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα τη Βρετανία, της οποίας τα drones έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις στα νερά της Σεβαστούπολης.

Κατά ένα περίεργο τρόπο, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ειρωνικό εδώ. Με την ενεργή στρατιωτικο - τεχνική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, το Κίεβο μπορεί να αποκτήσει τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα επιφανειακά και υποβρύχια σκάφη, που θα καταστήσουν επικίνδυνη την ίδια την παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Για παράδειγμα, αυτά μπορεί να είναι τα μη επανδρωμένα σκάφη της σειράς 4M  Hydra της εταιρείας Emirates Al Seer Marine Technologies, σχεδιασμένα για θαλάσσια αναγνώριση και επιτήρηση. Τα μη επανδρωμένα σκάφη Seagull (Chaika) ισραηλινής κατασκευής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση (ρωσικών) υποβρυχίων και την αναζήτηση ναρκών. Με μήκος 12 μέτρα και ταχύτητα 32 κόμβων, αυτά τα μη επανδρωμένα σκάφη (BEC), έχουν ωφέλιμο φορτίο 2,3 τόνων και μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα για 4 ημέρες, ελεγχόμενα εξ αποστάσεως από απόσταση έως και 100 χιλιομέτρων. 

Η Ουκρανία, θα μπορούσε να εξοπλιστεί με υποβρύχια drones για αναζήτηση θαλάσσιων ναρκών, τορπίλων και ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο 12,7 mm που μπορεί να πυροβολεί νάρκες (και όχι μόνο αυτές). 

Στην εκσυγχρονισμένη έκδοση, τα ισραηλινά BEC φέρουν αναγνωριστικά UAV τύπου αεροσκάφους Skylark C που εκτοξεύονται από καταπέλτη, που μπορούν να μείνουν στον αέρα έως και 5 ώρες, και η εμβέλειά τους είναι 40 χιλιόμετρα. Επίσης, τα μη επανδρωμένα σκάφη κατά των ναρκών Inspektor Mk 2 της γαλλικής εταιρείας ECA Group, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση (ρωσικών) ναρκών και υποβρύχιων αντικειμένων.

https://youtu.be/8VYa6mkY2DI

Επίσης, για την επίλυση ενός ευρέος φάσματος εργασιών όπως περιπολία, αναγνώριση, αναζήτηση ναρκών, ακόμη και επιχειρήσεις κρούσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά μη επανδρωμένα σκάφη CUSV (Common Unmanned Surface Vessel), που αναπτύχθηκαν κατόπιν εντολής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από την Textron Systems.

Το BEC μπορεί να λειτουργήσει τόσο αυτόνομα όσο και απομακρυσμένα από τον χειριστή. Η πλοήγηση, πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας κάμερες ραντάρ και CCTV, το drone μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ανεφοδιασμό από 73 ώρες έως μία εβδομάδα. Οι μονάδες εξοπλισμού του είναι εναλλάξιμες, ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί  συσκευή εξοπλισμού αναγνώρισης και ηχοεντοπισμού, καθώς και διάφορους τύπους όπλων κρούσης. 

«Και αυτό, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εξαντλητική λίστα με θαλάσσια drones, επιφανειακά και υποβρύχια, που μπορεί και θα λάβει το Ουκρανικό Ναυτικό. Το ερώτημα είναι: τι θα κάνει τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν με όλα αυτά ως Ανώτατος Γενικός Διοικητής, και πώς θα προωθήσει περαιτέρω τα γεωπολιτικά του σχέδια, μπροστά σε μια νέα απειλή από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα;», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, το αποτέλεσμα της πρώτης μαζικής επίθεσης από αεροσκάφη και θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ουκρανικού Ναυτικού, με την υποστήριξη Βρετανών ειδικών και αμερικανικών πληροφοριών στην κύρια ναυτική βάση του ρωσικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη, ήταν μια βιαστική αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη λεγόμενη συμφωνία σιτηρών.

Ειδικοί  συμφωνούν ότι, τέτοιες επιθέσεις θα επαναληφθούν ανεξάρτητα από το αν ο Ζελένσκι, θέλει να  δημιουργήσει στόλο από θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη. «Και σε συνθήκες ενεργούς χρήσης από τον εχθρό των θαλάσσιων μη επανδρωμένων σκαφών, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα χρειαστεί να επανεξοπλιστεί και να εκσυγχρονιστεί», αναφέρουν.

Η Ουκρανία σχεδιάζει, προφανώς, να φτάσει στην κύρια βάση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις του Ζελένσκι, για τη δημιουργία ενός υπερστρατού από drones, που θα είναι ικανό να καταστρέψει σχεδόν ολόκληρο τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Πράγματι, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό, εκτός από τον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος για κάποιο λόγο δεν αποσύρεται ξανά από τη «συμφωνία σιτηρών» και δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, προφανώς, είναι έτοιμος να ρισκάρει ξανά δισεκατομμύρια προϋπολογισμού, για χάρη της επόμενης περιπέτειάς του, η μοίρα της οποίας δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί», αναφέρει το ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Ουκρανικά υποβρύχια και επιφανειακά drones θα «τρομοκρατήσουν» σύντομα τα πλοία και τα υποβρύχια του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη βάση του στη Σεβαστούπολη, την οποία η Ουκρανία θεωρεί δική της. 

«Την τελευταία φορά, ο σηματοδότης του Πολεμικού Ναυτικού Artem Zhiltsov, βοήθησε στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς από την επίθεση, ο οποίος είδε έγκαιρα την προσέγγιση ενός εχθρικού drone και σήμανε συναγερμό, για το οποίο του απονεμήθηκε ένα βραβείο που του άξιζε. Θα είναι όμως αρκετή η εγρήγορση ενός απλού ναύτη, για την επόμενη επίθεση;», αναφέρει το ρωσικό ΜΜΕ.

Το πώς ο Πούτιν σκοπεύει να διασφαλίσει την ασφάλεια του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream σε όλο το μήκος του, δεν το γνωρίζουμε. Ενάντια σε δολιοφθορές από το Ουκρανικό Ναυτικό, εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα υποβρύχια drones, ο κεντρικός αγωγός θα είναι εντελώς ανυπεράσπιστος.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR