Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για φέτος, η οκταετία 2015-2022 θα είναι τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, προειδοποίησε την Κυριακή ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), σε έκθεση που αποκαλείται «χρονικό του κλιματικού χάους».
«Καθώς ξεκινά η σύνοδος κορυφής της COP27, ο πλανήτης μας στέλνει ένα σήμα κινδύνου», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε βίντεο που μεταδόθηκε στη διάσκεψη COP27 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ ελ Σέιχ. Αυτό το «χρονικό του κλιματικού χάους» δείχνει «τόσο ξεκάθαρα ότι η αλλαγή συμβαίνει με καταστροφική ταχύτητα, καταστρέφοντας ζωές σε κάθε ήπειρο», πρόσθεσε, καλώντας για «φιλόδοξη και αξιόπιστη δράση» να αναληφθεί κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων αυτού του συνεδρίου για τις κλιματικές εκδηλώσεις στην Αίγυπτο.
Με μια μέση θερμοκρασία που εκτιμάται ότι είναι 1,15 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από την προβιομηχανική εποχή, το 2022 αναμένεται να καταταχθεί «μόνο» η πέμπτη ή η έκτη από αυτές τις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί, λόγω της ασυνήθιστης επιρροής του φαινομένου La Ninia για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. που προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας. «Αλλά αυτό δεν αντιστρέφει τη μακροπρόθεσμη τάση. είναι θέμα χρόνου να καταγραφεί άλλη μια θερμότερη χρονιά», επέμεινε η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ.
Ως απόδειξη αυτής της τάσης, «τα οκτώ χρόνια από το 2015 έως το 2022 είναι πιθανό να είναι τα οκτώ θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί», εκτιμά ο WMO, ο οποίος θα δημοσιεύσει την τελική του αξιολόγηση το 2023. Η μέση θερμοκρασία τη δεκαετία 2013-2022 υπολογίζεται σε 1,14 βαθμούς Κελσίου πάνω από αυτή της προβιομηχανικής περιόδου, έναντι 1,09 βαθμούς Κελσίου την περίοδο 2011-2020. Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, ακόμη και από 1,5 βαθμούς Κελσίου.
«Οι συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα είναι τόσο υψηλές που ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι μετά βίας στη σφαίρα του δυνατού», δήλωσε ο διευθυντής του WMO, Πέτρι Ταάλας, την Κυριακή. «Είναι ήδη πολύ αργά για τους παγετώνες και η τήξη θα συνεχιστεί για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, με σημαντικές συνέπειες για την παροχή νερού», πρόσθεσε. Ο πλανήτης έχει επίσης πληγεί φέτος από μια χιονοστιβάδα ακραίων γεγονότων, από ιστορικές πλημμύρες στο Πακιστάν έως επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη και παρατεταμένη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής.
«Γνωρίζουμε ότι ορισμένες από αυτές τις καταστροφές, οι πλημμύρες και το κύμα καύσωνα στο Πακιστάν, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες στη νότια Αφρική, ο τυφώνας Ian, τα ακραία κύματα καύσωνα και η ξηρασία στην Ευρώπη δεν θα ήταν τόσο άσχημα χωρίς την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Friederike. Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Μόνο περίπου είκοσι χώρες έχουν αυξήσει τους στόχους τους και τα Ηνωμένα Έθνη δεν βλέπουν "δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος" για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5°C.
Περισσότεροι από 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένονται τη Δευτέρα και την Τρίτη για μια σύνοδο κορυφής που θα δώσει ώθηση σε αυτές τις δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Χωρίς τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping ή τον Αμερικανό Joe Biden, που θα πάει στο COP στις 11 Νοεμβρίου. Αν και η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας μεταξύ των δύο κύριων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, με τεταμένες σχέσεις, θα μπορούσαν να συναντηθούν στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της G20.