Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι «η Αθήνα θα στείλει άρματα στα σύνορα με την Τουρκία», όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης
Τα τουρκικά μέσα στέκονται ιδιαιτέρως σε όσα ανέφερε χθες στην συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έκριναν πως τα γερμανικά άρματα μάχης Marder πρέπει να κατευθυνθούν στον Έβρο και όχι στα νησιά.
Η παραπάνω διευκρίνιση του πρωθυπουργού προκάλεσε τον εκνευρισμό της Άγκυρας, παρόλο που τονίστηκε με σαφήνεια ότι τα νησιά δεν αποτελούν απειλή για κανέναν.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για το θέμα ότι «η Αθήνα θα στείλει άρματα στα σύνορα με την Τουρκία», όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, με την εφημερίδα Hurriyet να σχολιάζει ότι ο Σολτς στήριξε τις ελληνικές θέσεις.
Η εφημερίδα Milliyet αναφέρει ότι «η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά», ενώ η Sabah ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, κατηγόρησε την Τουρκία και ο Σολτς στήριξε τις ελληνικές θέσεις».
Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε: «O καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη και φυσικά στην ατζέντα υπήρχε και η Τουρκία. Ο Σολτς υποστήριξε τις θέσεις της Αθήνας η οποία στρατιωτικοποιεί τα νησιά ενάντια στις διεθνείς συνθήκες. Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως τα άρματα που θα παραληφθούν από τη Γερμανία θα μεταφερθούν στην Αλεξανδρούπολη, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία».
Επίσης, ανέφερε: «Ο Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επιτέθηκε στην Τουρκία και ισχυρίστηκε πως τα στρατιωτικοποιημένα νησιά δεν αποτελούν απειλή για κανέναν».
Συνεκμετάλλευση
Η Άγκυρα προτείνει συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο επισημαίνοντας την χθεσινή υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
«Όπως συμφώνησαν ο Λίβανος και το Ισραήλ έτσι μπορούν και οι Τουρκοκύπριοι με τους Ελληνοκύπριους» είναι το νόημα της ανακοίνωσης που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα (27 Οκτωβρίου) ως αποτέλεσμα έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.
Η συμφωνία προβλέπει ένα μοντέλο κοινής λειτουργίας και κατανομή εσόδων, μέσω τρίτου μέρους, για ορισμένες περιοχές αδειών υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα των δύο μερών. Αυτό το μοντέλο, που έχει παρόμοια παραδείγματα στον κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο για την περιοχή και ιδιαίτερα για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους».