Greek-Turkish Relations

Κόντρα στις τουρκικές απειλές η Ελλάδα στην αντεπίθεση με βολές πυροβολικού και διεθνοποίηση του αναθεωρητισμού της Άγκυρας

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Η επικοινωνία έγινε μετά από πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και βέβαια η κουβέντα ξεκίνησε με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter: «Εποικοδομητική επικοινωνία σήμερα με τον Α.Μπλίνκεν. Συζητήσαμε το στενό συντονισμό μας ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, καθώς επίσης και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.»

CONTINUE READING

Εν τω μεταξύ την στιγμή που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερώνει τον ΟΗΕ για την υπόθεση των 92 μεταναστών στον Έβρο και την γενικότερη εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, κόλαφο για την Άγκυρα αποτελεί η έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch που κατακεραυνώνει και με μαρτυρίες την Τουρκία για την απάνθρωπη μεταχείριση σε βάρος προσφύγων.

Με την Τουρκία να συνεχίζει να αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θέτοντας σήμερα θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελορίζου, ο Τύπος στην γειτονική χώρα θεωρεί επικίνδυνο και μια κίνηση που θα ανεβάσει το θερμόμετρο, την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε: «Έχουμε απαντήσει ότι στο ζήτημα αυτό ισχύει η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν απεμπολούμε κανένα κυριαρχικά δικαίωμα όπως αυτό υπάρχει και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και πάντοτε με σωφροσύνη συμπεριφερόμαστε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι προς το συμφέρον της χώρας και της πατρίδας».

Ηχηρό μήνυμα αποτροπής από τον Ελληνικό Στρατό με μαζικά πυρά πολλαπλών εκτοξευτών και αυτοκινούμενων πυροβόλων, στο πεδίο βολής Πετρωτών στη Θράκη. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρει:

«Από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ξάνθης οι βολές Πυροβολικού Β΄ εξαμήνου 2022, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»). Κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες

διαδικασίες αιτήσεως, συντονισμού και εκπομπής πυρών υποστηρίξεως με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνέργειας των εμπλεκόμενων στις επιχειρήσεις, κάνοντας πράξη την αρχή «εκπαιδεύομαι όπως θα πολεμήσω». Ειδικότερα, εκτελέστηκαν βολές από αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109, PzH 2000GR και από Συστήματα Πολλαπλών Εκτοξευτών RΜ-70 (ΠΕΠ RΜ-70), με τη συνέργεια Ελικοπτέρων Αναγνωρίσεως ΟΗ – 58D KIOWA για αναγνώριση και κατάδειξη στόχων. Την τελευταία μέρα των βολών παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο οποίος διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού στην τεχνική και τακτική χρησιμοποίηση των οπλικών συστημάτων κατά την εκτέλεση των βολών.»

Στην Αθήνα βρέθηκε ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Γαλλίας Στρατηγός Πιερ Σιλ, προσκεκλημένος του ομολόγου του ΑΓΕΣ αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, δείγμα της συνεχώς αναβαθμιζόμενης στρατιωτικής συμμαχίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα σε θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στην επακόλουθη ραγδαία μεταβολή του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής ασφάλειας τόσο του ευρωατλαντικού χώρου όσο και ευρύτερα.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις συνεργασίες και στα εταιρικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η Χώρα μας από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με Χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που αποσκοπούν στην προαγωγή της ασφάλειας, της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, και πέραν αυτών.

Επιπλέον, επεσήμανε την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την υλοποίηση της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Γαλλίας, η οποία εμβαθύνεται διαρκώς στο σύνολο των πεδίων που έχουν συμφωνηθεί, με πλέον χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα την Διμερή Διακλαδική Άσκηση «ARGO-22» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και σκοπός της οποίας ήταν η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών.

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η στενή συνεργασία του Αρχηγού ΓΕΣ με τον Ομόλογό του, σε συνέχεια και των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί, θα συμβάλλει έτι περαιτέρω στην από κοινού αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Χερσαίων Δυνάμεων Ελλάδος και Γαλλίας, προάγοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο των 2 Χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΣ συνόδευσε τον Αρχηγό του Επιτελείου Χερσαίων Δυνάμεων της Γαλλίας, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.»

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR