Greek-Turkish Relations

Πώς η ανοχή-σιωπηρή στήριξη της Τουρκίας απέναντι στους τζιχατζιστές της HTS στη Συρία, σχετίζεται με τα Ελληνοτουρκικά;

"Η Τουρκία ζυγίζει την πολιτική της Συρίας καθώς τζιχαντιστικές ομάδες παίρνουν τον έλεγχο στο βορρά", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η τουρκική κυβέρνηση επανεξετάζει την πολιτική της για τη Συρία αφού τζιχαντιστικές ομάδες όπως η Hayat Tahrir al-Sham (HTS) αποκτούν τον έλεγχο διαφόρων περιοχών σε μια χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο, έγραψε ο αναλυτής Seth Frantzman στην Jerusalem Post το Σάββατο.

Οι περιοχές που ελέγχει η Τουρκία στη βόρεια Συρία έχουν μετατραπεί σε εξτρεμιστικές, συμπεριλαμβανομένων των «μελών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και τύπων της Αλ Κάιντα», έγραψε ο αναλυτής, και οι αξιωματούχοι που βρίσκονται στην Άγκυρα επιδιώκουν να διαχειριστούν αυτές τις ομάδες.

Η συριακή τζιχαντιστική ομάδα HTS,  μια συγχώνευση μεταξύ του Μετώπου al-Nusra και πολλών άλλων ομάδων,  νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέλαβε την πόλη του Αφρίν, μια πόλη-κλειδί που ελέγχεται από ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Voice of America.

Η ομάδα κατέλαβε επίσης περίπου 26 πόλεις και χωριά στα νοτιοδυτικά της εν μέσω διοικητικών συγκρούσεων μεταξύ του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, γεγονός που υποδηλώνει βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των φατριών της ομάδας, ανέφερε η VoA.

Οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ του HTS και των Σύριων ανταρτικών ομάδων αποκαλύπτουν την έκταση του εφιάλτη που έχει δημιουργήσει η Τουρκία για τους αμάχους στη Συρία, έγραψε ο Frantzman, και πώς η πρώην πολιτική εξέγερση έχει μετατραπεί σε ομάδες πληρεξουσίων.

Οι κινήσεις του HTS στη Συρία «ανοίγουν πολλές ευκαιρίες», είπε ο Frantzman, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστήριζαν τη συνεργασία με την ομάδα, καθώς και τη Μόσχα και την Άγκυρα.

Η εξέλιξη «θα μπορούσε να βοηθήσει τα πράγματα στη Συρία και να μειώσει τις τριβές μεταξύ των τουρκικών-ρωσικών δυνάμεων, επιτρέποντας στην Άγκυρα να στραφεί σε περιοχές στην ανατολική Συρία», σύμφωνα με τον αναλυτή.

«Το καθεστώς Άσαντ θέλει τους αντάρτες στο πλάι και με χαρά είδε τις προσπάθειες της Άγκυρας να τους επιλέξει για να πολεμήσουν τους Κούρδους», σύμφωνα με τον Φράντζμαν, ο οποίος σημείωσε ότι η Δαμασκός στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της «διοχέτευσης τους να πολεμήσουν τις ΗΠΑ στο Ιράκ από το 2003 έως το 2011».

Η κάποτε σύμμαχος της Δαμασκού Τουρκία, διατηρεί εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στο πλευρό της αντιπολίτευσης.

Η χώρα έχει ξεκινήσει από το 2016 τέσσερις διασυνοριακές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, με στόχο κουρδικές δυνάμεις που συνδέονται με μια εξέγερση στο έδαφός της και για να αποτρέψει το σχηματισμό αυτού που αποκαλεί τρομοκρατικό διάδρομο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Σύριο ομόλογό του Μπασάρ Άσαντ στο μέλλον, επιβεβαιώνοντας τα  βήματα της Άγκυρας για την αποκατάσταση των δεσμών με τη γειτονική χώρα, παρά την υποστήριξη ανταρτών στον εμφύλιο πόλεμο της, ανέφερε η εφημερίδα Evrensel.

Η Άγκυρα «προφανώς πιστεύει ότι το HTS θα πρέπει τώρα να εδραιώσει τον έλεγχο του Αφρίν», έγραψε ο Frantzman, σημειώνοντας ότι «για τις γυναίκες και τις μειονότητες, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η πρώην ποικιλομορφία αυτής της περιοχής».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε πρόσφατο άρθρο μας , αναφερθήκαμε διεξοδικά στις συγκρούσεις που επέτρεψαν στην οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS)– πρώην συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα—να κερδίσει έδαφος σε περιοχές που έλεγχε ο αντιπολιτευόμενος Εθνικός Στρατός, που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 8 Οκτωβρίου και ο τουρκικός στρατός, που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή δεν παρενέβη, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές.

Μέσα σε μερικές ημέρες η HTS κατάφερε να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της την επαρχία Αφρίν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το Σάββατο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία προέβλεπε ότι η HTS θα κυβερνά την Αφρίν, θα είναι αρμόδια για την ασφάλεια και θα αναπτυχθεί σε σημεία ελέγχου που χωρίζουν την επαρχία αυτή από τις περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό και τους Κούρδους.

Η συμφωνία αναμενόταν ότι θα επεκταθεί για να αφορά και άλλες περιοχές κοντά στην τουρκική μεθόριο, αλλά οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ, έπειτα από μια σύντομη περίοδο ηρεμίας, κοντά στην πόλη Αζάζ, προπύργιο της υποστηριζόμενης από την Τουρκία οργάνωσης αλ Τζάμπχα αλ Σάμια.

Που το πάει η Τουρκία;

Η Τουρκία επιχειρεί μέσω της ΗΤS να δημιουργήσει νέα δεδομένα στα σύνορα με τη Συρία και στον αγώνα της κατά των Κούρδων του YPG.

Θεωρείται βέβαιο, ότι εφόσον  το ήθελαν οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις, θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κατάληψη της Αφρίν από τους τζιχατζιστές  του HTS, πράγμα που δεν έκαναν.

Oι Τούρκοι  χρησιμοποιούν τους τζιχατζιστές  του HTS ως εδαφικό  "μαξιλαράκι ασφαλείας", επιτρέποντας τους να καταλάβουν το Αφρίν επεκτείνοντας την κυριαρχία τους από τον Ιντίλμπ.

Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι  επιχειρούν να εξέλθουν από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει στο Συριακό μέτωπο, εξοικονομώντας δυνάμεις  είτε για την Ελλάδα ή για τον αγώνα κατά των Κούρδων του YPG, αφήνοντας παράλληλα στα κρύα του λουτρού τους Σύριους αντάρτες, εγκαταλείποντάς τους, αφού έχουν κατά νου να τα βρούν με τον Άσσαντ.

Το θέμα θέλει επισταμένη παρακολούθηση από εμάς, αφού τυχόν απόσυρση τουρκικών δυνάμεων από την παραμεθόριο με την Συρία, θα αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι η Ελλάδα θα είναι αποδέκτης της τουρκικής επιθετικότητας στην πράξη και όχι οι Κούρδοι του YPG.

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR