World

Γερμανία: Απόφαση-ανατροπή από τον Σολτς-Ανακοίνωσε παράταση της λειτουργίας των 3 πυρηνικών σταθμών

Οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας επρόκειτο, σύμφωνα με απόφαση παλαιότερων κυβερνήσεων, να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για μια ξαφνική και αναπάντεχη ανατροπή της προηγούμενης απόφασης του υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

CONTINUE READING

Προς επίρρωση της αντιπαράθεσης εντός της κυβέρνησης η απόφαση του Σολτς για τους πυρηνικούς σταθμούς

Η απόφαση του Σολτς, η οποία ελήφθη αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά από μια μέρα γεμάτη εικασίες για τις κινήσεις του Γερμανού καγκελάριου, έχει στόχο να τερματίσει μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Ενώ οι «Πράσινοι» του Χάμπεκ αντιτίθενται ιδεολογικά στην πυρηνική ενέργεια, οι φιλικοί προς τις επιχειρήσεις «Ελεύθεροι Δημοκράτες» υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την ενέργεια στο υπουργικό συμβούλιο, είχε αρχικά προγραμματίσει την λειτουργία μόνο των δύο από τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια, και αυτό το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο. Πρόκειται για το Isar 2 της EON SE και το Neckarwestheim 2 της EnBW AG, που βρίσκονται και τα δύο στη νότια Γερμανία. Ο Λίντνερ πίεσε ώστε και οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης στο Emsland της Κάτω Σαξονίας, που λειτουργεί από την RWE AG, να λειτουργήσουν μέχρι το 2024.

«Είναι προς το ζωτικό συμφέρον της χώρας μας και της οικονομίας της να διατηρήσουμε όλη τη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. Ο καγκελάριος ήταν σαφής», ανέφερε ο Λίντνερ σε δήλωση.

Πάντως, σε συνέδριο του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι Πράσινοι ψήφισαν και πάλι κατά της επέκτασης της πυρηνικής ενέργειας.

Ανατροπή στον ενεργειακό σχεδιασμό της Γερμανίας λόγω του φυσικού αερίου

Η Γερμανία συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια το 2011 μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά η κυβέρνηση του Σολτς δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να στηρίξει εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν το ακριβό φυσικό αέριο.

Παρόλο που οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Γερμανίας είναι πλήρεις σε ποσοστό άνω του 95%, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τη χειμερινή ζήτηση. Οι τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης της χώρας είχαν επίσης ζητήσει να διατηρηθούν και τα τρία εργοστάσια σε λειτουργία μέχρι την άνοιξη για να διευκολυνθεί η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR