Armed Conflicts
Updated at:

Πολεμικό παγκόσμιο ρεκόρ! Ρωσικοί S-300V4 κατέρριψαν ουκρανικά Su-27 και Su-24 σε ακραίο βεληνεκές

Στις 16 Οκτωβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) βομβάρδισαν τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ. Μετά από μαζικούς βομβαρδισμούς το πρωί, οι ουκρανικές δυνάμεις επανέλαβαν τις επιθέσεις το απόγευμα. Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν τους περισσότερους στόχους, αλλά δύο εκρήξεις καταγράφηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Μπέλγκοροντ.

Το Military Watch Magazine ανέφερε ότι τα ρωσικά μέσα αεράμυνας στο Μπέλγκοροντ «κατάφεραν να καταρρίψουν ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη εμβέλεια επιφανείας-αέρος».

Μία από τις επιθέσεις στην πόλη πραγματοποιήθηκε από ένα ζευγάρι ουκρανικών μαχητικών αεροσκαφών που έφθασαν στα ρωσικά σύνορα σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος. Έχοντας κερδίσει στη συνέχεια υψόμετρο, πυροβόλησαν τον στόχο τους και κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να φτάσουν στο στόχο τους. Χτυπήθηκαν από ρωσικές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος, συγκεκριμένα ένα σύστημα S-300V4. Και τα δύο αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από την περιοχή Πολτάβα.

Τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν ουκρανικά Su-27 και Su-24, τα οποία πιστεύεται ότι είναι μερικές από τις τελευταίες από αυτές τις σχετικά σπάνιες και βαρέων βαρών κατηγορίες που λειτουργούν μετά από πάνω από έξι μήνες πολέμου.

Το σύστημα πυραύλων εξουδετέρωσε και τα δύο αεροσκάφη στο ακραίο βεληνεκές των 217 χλμ., ξεπερνώντας τα 150 χιλιόμετρα εμβέλειας που είχε καταγραφεί προηγουμένως από ένα ρωσικό σύστημα S-400 εναντίον ουκρανικού Su-27 πάνω από το Κίεβο τον Μάρτιο, κάτι που επιτεύχθηκε παρά την υψηλή ικανότητα ελιγμών και την εντυπωσιακή απόδοση πτήσης του Su-27, που έχει σχεδιαστεί για να του επιτρέπει να αποφεύγει αποτελεσματικά τις επιθέσεις με πυραύλους, γράφει το Military Watch.

Παρά την υψηλή ευελιξία τους, τα μαχητικά δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τους ρωσικούς πυραύλους.

Το S-300V4 έχει πρόσβαση σε μια σειρά πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του 40N6 που έχει βεληνεκές 400 km και υψηλή υπερηχητική ταχύτητα που υπερβαίνει τα 14 Mach. Το Military Watch υπέθεσε ότι ο 40N6 μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί, «καθώς ο πύραυλος έχει μια εντελώς μοναδική τροχιά και αισθητήρα που είναι ιδιαίτερα καλά βελτιστοποιημένη για την εμπλοκή στόχων πολύ χαμηλού υψομέτρου στον ορίζοντα».

Το 40N6 μπορεί να εμπλέξει στόχους σε απόσταση έως και 5 μέτρων από το έδαφος, ακόμη και σε αποστάσεις 400 χλμ. και σκαρφαλώνει στο διάστημα πριν κατέβει για πρόσκρουση παρέχοντας στο ραντάρ του σκάφους μεγαλύτερη κάλυψη και εντελώς ασυναγώνιστες επιδόσεις σε βεληνεκές άνω των 250 χλμ. Ο πύραυλος έχει διπλάσιο βεληνεκές από τους κορυφαίους δυτικούς ανταγωνιστές του και αναπτύσσεται τόσο από κινεζικές όσο και από ρωσικές μονάδες S-400 ενώ είναι επίσης συμβατός με το S-300V4, αναφέρει η έκθεση.

 Η δολοφονία εναντίον ενός Su-27 αντανακλά τη συντριπτική υπεροχή της Ρωσίας στις αντιαεροπορικές ικανότητες, καταλήγει η έκθεση.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR