Greek-Turkish Relations
Updated at:

Τσαβούσογλου: Δεν θα μας βοηθήσει να αγοράσουμε τα F-16 υπό όρους-Τούρκος αναλυτής: Ο φάκελος δεν έχει πάρει την τελική του μορφή στο Κογκρέσο

Η Γερουσία των ΗΠΑ συνήλθε για να οριστικοποιήσει το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023. Σχεδόν 900 προσθήκες στο νομοσχέδιο συζητούνται ακόμη.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Πανηγυρίζουν οι γείτονες! Καταργήθηκαν από τις ΗΠΑ οι δύο όροι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αναφέραμε ότι τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τόνισαν ότι  οι προσθήκες που παρουσίασαν ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής του Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν στις ΗΠΑ, οι οποίες συνέδεαν την πώληση F-16 στην Τουρκία με περιοριστικούς όρους, αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας του 2023 των ΗΠΑ (NDAA).

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι, είναι  παραπλανητικό να συμπεραίνουν ότι ο φάκελος έχει πάρει την τελική του μορφή στο Κογκρέσο.

 

Δήλωση F-16 του υπουργού Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Σανί.

Ερωτηθείς για την προμήθεια των F-16 απάντησε ότι,  η άποψη της διοίκησης και του Πενταγώνου ήταν ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία, δεν ήταν μόνο προς όφελος της Τουρκίας, αλλά και προς όφελος του ΝΑΤΟ, άρα και προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Έχει περάσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

 «Δεν θα μας βοηθήσει να τα αγοράσουμε υπό όρους. Αυτό πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», είπε.

Ο Τούρκος  αρθρογράφος και αναλυτής Sedat Ergin, αναλύει στην hurriyet, πώς πρέπει να απαντήσει η Τουρκία στην είδηση ​​ότι το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Προϋπολογισμό Άμυνας του 2023, που βρίσκεται στην ατζέντα της Γερουσίας των ΗΠΑ, δεν θα περιλαμβάνει τροπολογίες που συνδέουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία με τους όρους που σχετίζονται με την Ελλάδα.

«Με την πρώτη ματιά , πρέπει να καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρενέβη και έβαλε το βάρος της στο Κογκρέσο.

Ωστόσο, κοιτάζοντας αυτή την κίνηση της διοίκησης, θα ήταν παραπλανητικό να συμπεράνουμε ότι ο φάκελος έχει πάρει την τελική του μορφή στο Κογκρέσο. Ας θυμηθούμε δύο πρόσφατα γεγονότα, για να αφήσουμε αυτό το μέρος της εργασίας στο τέλος του άρθρου και να αξιολογήσουμε το γενικό πλαίσιο του θέματος», αναφέρει και συνεχίζει:

Τι είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην τελετή παραλαβής των πρώτων F-16 VIPER στην Μονάδα της Τανάγρας;  

Το πρώτο από αυτά τα γεγονότα, εμφανίζεται σε μια είδηση ​​βίντεο που κοινοποίησε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης , στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Είναι τιμή μου που γιορτάζω το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 VIPER», λέει ο Τσούνης σε αυτήν την ανάρτηση.

«Σε φωτογραφίες που υποστηρίζουν αυτό το μήνυμα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ απευθύνεται στους ανώτερους προσκεκλημένους που παρευρίσκονται στην τελετή, από το βήμα που βρίσκεται μπροστά από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας στο βάθος συμπληρώνουν αυτήν την εικόνα», αναφέρει ο Sedat Ergin.

Η τελετή εορτασμού πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα δύο πρώτα αεροσκάφη, που αναβαθμίστηκαν σε ανώτερη κατηγορία που ονομάζεται «VIPER», με την προσθήκη νέου εξοπλισμού στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών αεροσκαφών F-16.

Για να το θέσουμε στην τεχνική ορολογία , τα αεροσκάφη F-16, που σήμερα είναι η «4η γενιά» ως προς τις δυνατότητές τους, θα περάσουν από αυτό το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και θα ανήκουν στην κατηγορία «4,5ης γενιάς» .

 «Συνοπτικά, τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 της Ελλάδας, έχουν ανέβει στο επόμενο επίπεδο όσον αφορά τις στρατιωτικές τους δυνατότητες.

 «Ανυπομονώ για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υπόλοιπων αεροσκαφών F-16V και την επιστροφή τους στους ουρανούς ως ο πιο προηγμένος στόλος της Ευρώπης, δήλωσε ο Πρέσβης», αναφέρει ο Sedat Ergin.

"Eurofighter Typhoon" και Τουρκία

Ο Sedat Ergin, δεν παρέλειψε  να αναφέρει ότι ο Υπουργός Άμυνας Akar, δήλωσε  ότι  η Τουρκία ενδιαφέρεται για τα αεροσκάφη Eurofighter στην απογραφή της Βασιλικής Αεροπορίας, μεταβαίνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και με αυτό έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για τις ΗΠΑ. «Η Άγκυρα κάνει την κυβέρνηση Μπάιντεν, να αισθάνεται ότι δεν είναι χωρίς εναλλακτική», αναφέρει.

 «Εάν υπάρχει μια σημαντική κατάσταση σχετικά με την πώληση του F-16, το Eurofighter συζητήθηκε επίσης ως εναλλακτική. Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται ακόμα»,  έχει αναφέρει και ο Ερντογάν.

Από αυτή την άποψη, πιστεύει ο Sedat Ergin είναι στην ίδια γενιά με την κατηγορία F-16 VIPER, την οποία έχει αρχίσει να περνά η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Πολεμικής αεροπορίας

Τον Sedat Ergin, δείχνει να τον ανησυχεί και αυτόν η αναβάθμιση της Ελληνικής Π.Α., καθώς αναφέρει ότι η Ελλάδα απέστειλε και επιστολή αιτήματος στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο, για την αγορά 20 αεροσκαφών F-35 5ης γενιάς από τις ΗΠΑ. Με την κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση,η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής αεροσκαφών F-35 με τις ΗΠΑ . «Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα, η παράδοση των αιτούμενων F-35 θα μπορεί να ξεκινήσει από το 2028. Στη συνέχεια, η ένταξη μιας δεύτερης μοίρας F-35 20 αεροσκαφών στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, είναι μια σοβαρή επιλογή που συζητείται στο τραπέζι», αναφέρει και συνεχίζει:

«Όταν τα βάζουμε όλα αυτά δίπλα-δίπλα, τι βλέπουμε ; Η Ελλάδα, Α) άρχισε να εκσυγχρονίζει και να αναβαθμίζει τον τρέχοντα στόλο της F-16 στην 4,5η γενιά, Β) Από την άλλη, παρέλαβε ξανά αεροσκάφη Rafale 4,5ης γενιάς από τη Γαλλία και Γ) Επίσης,  με την επόμενη 5η γενιά F- 35 αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, κάνει σοβαρό άλμα στην ικανότητα της αεροπορίας παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση της αεροπορίας».

Πολλά αρνητικά στοιχεία στο μέτωπο του Κογκρέσου των ΗΠΑ 

Ο Sedat Ergin, αναρωτιέται τι «βλέπουμε λοιπόν όταν κοιτάμε την εικόνα στο τουρκικό μέτωπο; Δεδομένου ότι η Τουρκία αγόρασε τα συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2019, αποκλείστηκε από το κοινό πρόγραμμα παραγωγής F-35 με τις ΗΠΑ και δεν μπορούσε καν να πάρει τα F-35 για τα οποία πλήρωσε.

Στη συνέχεια, η Τουρκία υπέβαλε επίσημη αίτηση στην αμερικανική κυβέρνηση στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, πριν από ένα χρόνο, για την αγορά 40 νέων F-16 VIPER 4,5ης γενιάς από τις ΗΠΑ και τον εκσυγχρονισμό των 80 F-16 του αποθέματός της στην κατηγορία VIPER.

Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για τα αιτήματα της Τουρκίας συνεχίζονται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση στο Κογκρέσο, για την επεξεργασία αυτού του αιτήματος.

Υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία στο μέτωπο του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προστέθηκαν διατάξεις στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2023, το οποίο καθιστά την εκπλήρωση της τουρκικής απαίτησης για τα F-16 μια σειρά προϋποθέσεων που σχετίζονται με την Ελλάδα. Εννοείται ότι, το νομοσχέδιο που συζητείται στην πτέρυγα της Γερουσίας, δεν θα περιλαμβάνει διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κειμένων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, το θέμα θα πάει στην Επιτροπή Διάσκεψης, όπου εκπροσωπούνται τα δύο σώματα του Κογκρέσου, προκειμένου να καταλήξει σε ένα ενιαίο κείμενο συναίνεσης. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, αυτές οι διαδικασίες στο Κογκρέσο εξαπλώθηκαν τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες. Τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι κρίσιμες ευκαιρίες είναι στον ορίζοντα.

Επιπλέον , η κυβέρνηση Μπάιντεν , ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό, πρέπει σε κάθε περίπτωση να λάβει τη συγκατάθεση του Κογκρέσου για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Τουρκίας για F-16. Το να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις που μπορεί να προέλθουν από το Κογκρέσο δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία, ακόμη κι αν η κυβέρνηση ρίξει το βάρος της πάνω της», αναφέρει.

Κρίσιμη η κατάσταση στο ισοζύγιο δύναμης στο Αιγαίο

Κλείνοντας την αναφορά του ο  Sedat Ergin, τονίζει ότι το επείγον του ζητήματος, το οποίο έχει αρχίσει να αποκτά κρίσιμη σημασία για την Τουρκία, προκύπτει σε αυτό το σημείο. Εάν δεν υπάρξει βελτίωση στη ζήτηση των F-16 προς τις ΗΠΑ και η Ελλάδα εφαρμόσει τις κινήσεις της στις τρεις κατηγορίες που ανέφερε, είναι αναπόφευκτο ότι αυτή η κατάσταση θα έχει συνέπειες για την ισορροπία δυνάμεων στον αέρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το Αιγαίο.

Σε αυτή την περίπτωση, συζητείται ήδη ως σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει μια ταραγμένη κατάσταση για την Άγκυρα, στην ισορροπία δυνάμεων στις αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών στο Αιγαίο, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 2020 που βρισκόμαστε, πιθανώς από το 2026.

«Την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των F-16 με την Ελλάδα, η απαίτηση της Τουρκίας να παραμείνει σε αναμονή θα επιδεινώσει περαιτέρω τα τρέχοντα προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ», αναφέρει. 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR