Greek-Turkish Relations
Updated at:

Αληθινός κίνδυνος! Μυστική τουρκική μονάδα πληροφοριών θα διεξάγει μυστική επιχείρηση στην Ελλάδα-Ο ρόλος που έπαιξε το Φιντάν-ι της ΜΙΤ

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει πληροφορίες για το Ύπουλο σχέδιο για ύψωση τουρκικής σημαίας σε ελληνικές μικρονήσους και Βραχονησίδες.

Αλλά το θέμα λαμβάνει διαστάσεις. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα απειλήσει με εισβολή σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που υπάγεται στην υπηρεσία πληροφοριών MIT για να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα, σύμμαχο και γείτονα στο ΝΑΤΟ, αναφέρει η γνωστή και έγκυρη ιστοσελίδα Nordoc Monitor. 

CONTINUE READING

Η μονάδα της ΜΙΤ, την ύπαρξη της οποίας δεν έχει ποτέ παραδεχθεί δημοσίως, είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά για τη συγκρότηση μιας μυστικής, στρατιωτικού τύπου επιχείρησης εναντίον μιας δυτικής χώρας.

Το σχέδιο δράσης 

Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες επιλογές, που κυμαίνονται από σαμποτάζ σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα μέχρι την ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς και τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης με ψεύτικη σημαία για να δικαιολογηθεί μια τουρκική απάντηση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του υπέβαλε ο έμπιστός του, ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της ΜΙΤ, και δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια πορεία δράσης θέλει να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που του Nordic Monitor από πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο, θα εναπόκειται στην ειδική αυτή μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με υλικοτεχνική υποστήριξη από τα εναέρια και ναυτικά μέσα του τουρκικού στρατού. Το σχέδιο, το οποίο κρατείται αυστηρά εμπιστευτικό σε βάση ανάγκης για να το γνωρίζουν οι στενοί κύκλοι του Ερντογάν και του Φιντάν, θα τεθεί σε κίνηση κάποια στιγμή κοντά στις γενικές εκλογές του 2023 για να συσπειρώσει το έθνος πίσω από τον Ερντογάν και να φέρει μια απρόσμενη ψήφο για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τους εθνικιστές συμμάχους του.

Για δεκαετίες, η MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και η εντολή της περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για την παροχή των καλύτερων πληροφοριών στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία.

Όταν η ΜΙΤ χρειαζόταν δύναμη στο έδαφος, συνήθιζε να βασίζεται σε διάφορες επίλεκτες μονάδες του στρατού, όπως η Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Muharebe Arama Kurtarma, ή MAK), τμήμα της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Özel Kuvvetler Komutanlığı), η Υποβρύχια Επίθεση του τουρκικού ναυτικού (Su Altı Taarruz, ή SAT), το αντίστοιχο των Αμερικανών Πεζοναυτών, και η Υποβρύχια Άμυνα (Sualtı Savunma, ή SAS). Περιστασιακά, η αστυνομική δύναμη ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας (Özel Harekat Polis) αξιοποιήθηκε επίσης από την υπηρεσία πληροφοριών για τη διεξαγωγή εγχώριων επιχειρήσεων.

Ο ρόλος του Φιντάν

Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Φιντάν, ένας σκληροπυρηνικός φιλοϊρανός ισλαμιστής που δεν είχε καμία εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν ξεκίνησε να μετασχηματίσει την υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεντικού του, μεταφέροντας νέους ανθρώπους από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς προσλαμβάνοντας κάποιους από το εξωτερικό, ιδίως από ισλαμιστικές ομάδες.

Ο Φιντάν, ο οποίος θαυμάζει το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν και γαλουχήθηκε σε κύκλους σιιτικών σπουδών όταν ήταν νεαρός υπαξιωματικός στην Άγκυρα, ήθελε να δημιουργήσει μια τουρκική εκδοχή της Δύναμης Κουντς εντός της υπηρεσίας. Έδωσε εντολή στο νεοπροσληφθέν προσωπικό του να το πραγματοποιήσει.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε επίσης μια εκκαθάριση εκατοντάδων πρακτόρων της ΜΙΤ με κατασκευασμένες κατηγορίες για να κάνει χώρο για τους νεοπροσληφθέντες, να εκφοβίσει τους επικριτές του εντός της υπηρεσίας και να καταστείλει τη διαφωνία στη βάση.

Μία από τις βασικές προσλήψεις που πραγματοποίησε ο Φιντάν μόλις ανέλαβε τα ηνία της ΜΙΤ ήταν η μετάθεση του 57χρονου πρώην στρατιωτικού Κεμάλ Εσκιντάν, ο οποίος είχε κάποια εμπειρία στις μυστικές υπηρεσίες. Ο Eskintan υπηρέτησε ως αξιωματικός προγράμματος όταν ήταν ταγματάρχης μεταξύ Ιουλίου 2006 και Ιουνίου 2007 στη Διεύθυνση Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ο Eskintan τοποθετήθηκε αρχικά στο τμήμα που ήταν υπεύθυνο για την παροχή υπηρεσιών προστασίας σε άτομα υψηλής αξίας. Το 2014 τέθηκε επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Faaliyetler Dairesi). Η πρώτη κρίσιμη επιχείρηση που διεξήγαγε ο Eskintan ήταν η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία. Γνωστός με το ψευδώνυμο Abu Furqan, ο Eskintan εξαπέλυσε χιλιάδες ένοπλους τζιχαντιστές στη Συρία, πολλοί από τους οποίους είχαν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

Όταν η Τουρκία συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού μέχρι το 2016 για αυτό που διαφημιζόταν ως υποστήριξη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία, τα ονόματα και οι ομάδες που προσδιορίστηκαν ως υποψήφιες από τον Eskintan για εγγραφή στο πρόγραμμα προέρχονταν κυρίως από ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το ISIS. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η CIA απέρριψε πολλούς από αυτούς κατά τον έλεγχο των υποψηφίων που υπέβαλε η Τουρκία.

Ο δεύτερος κρίσιμος ρόλος που διαδραμάτισε ο Eskintan ήταν κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας πραξικοπήματος με ψεύτικη σημαία τον Ιούλιο του 2016, η οποία ενορχηστρώθηκε για να δημιουργηθεί ένα πρόσχημα για μια μαζική εκκαθάριση του τουρκικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των δύο τρίτων όλων των αξιωματικών της σημαίας, καθώς και για να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, να βοηθήσει τον Ερντογάν να γίνει πρόεδρος χωρίς έλεγχο των εξουσιών του και να καταπνίξει τη διαφωνία και την αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Ο Εσκιντάν έφερε αρκετές ομάδες τζιχαντιστών στην Τουρκία για την προετοιμασία της ψευδούς σημαίας και τις τοποθέτησε στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές άλλες πόλεις-κλειδιά με σκοπό να προκαλέσουν αιματοχυσία στους δρόμους. Μάλιστα, ορισμένοι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο λιντσάρισμα των άοπλων δοκίμων, οι οποίοι είχαν διαταχθεί να συμμετάσχουν σε άσκηση και εκπαίδευση και να φυλάξουν τη γέφυρα του Βοσπόρου με το πρόσχημα της προστασίας από τρομοκρατική επίθεση, ήταν τζιχαντιστές του Eskintan.

Αφού οι οικογένειες των θυμάτων υπέβαλαν ποινικές καταγγελίες, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν να ερευνήσουν το λιντσάρισμα των δοκίμων, αλλά γρήγορα σταμάτησαν από το βιαστικά συνταχθέν διάταγμα-νόμο της κυβέρνησης Ερντογάν που προέβλεπε γενική ασυλία για τους πολίτες που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στις 15 και 16 Ιουλίου. Όλες οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών του λιντσαρίσματος εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια.

Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στις δίκες για το πραξικόπημα για να προσαχθούν ο Eskintan και ο βοηθός του, Kadir Sazoğlu, πρώην λοχίας του στρατού, στο εδώλιο του μάρτυρα για αντεξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί ο ρόλος που διαδραμάτισαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, απορρίφθηκαν από τους δικαστές βάσει κυβερνητικής οδηγίας. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση από τα δικαστήρια για την άρνηση έκδοσης κλήσεων για να εμφανιστούν στο δικαστήριο.

Όταν η Τουρκία ενεπλάκη στη Λιβύη και έστειλε Σύρους τζιχαντιστές να πολεμήσουν εκεί, ο Eskintan ήταν αυτός που είχε πραγματοποιήσει τη μυστική επιχείρηση για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών. Έκανε επανειλημμένα ταξίδια εκεί για να επιβλέπει τις επιχειρήσεις.

Από το 2016 ο Eskintan έχει επίσης εμπλακεί σε διασυνοριακές επιχειρήσεις για την απαγωγή επικριτών και αντιπάλων του Ερντογάν στην Τουρκία και σε ομάδες της διασποράς, προκειμένου να διατηρηθεί ένα κλίμα φόβου, καθώς και στον εκφοβισμό επικριτικών δημοσιογράφων που εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τα λάθη της κυβέρνησης Ερντογάν υπό δύσκολες συνθήκες από την εξορία.

Τώρα είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση με ψεύτικη σημαία κατά της Ελλάδας για να υποδαυλίσει σκόπιμα τις εντάσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφεντικό του. Θα στηριχθεί σε αυτή τη μυστική μονάδα που προετοιμάστηκε εντός της υπηρεσίας πληροφοριών υπό την καθοδήγησή του προκειμένου να το κάνει αυτό μόλις δοθεί το τελικό πράσινο φως από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Η ιδέα της ανάπτυξης μιας αυτόνομης μονάδας ειδικών δυνάμεων εντός της ΜΙΤ πήρε σάρκα και οστά από τον Eskintan από το 2012, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του Fidan να διεξάγει παράνομες διασυνοριακές επιχειρήσεις. Αντί να βασίζεται σε παρόμοιες μονάδες που υπάρχουν ήδη στον στρατό και την αστυνομία, ο Φιντάν ήθελε να έχει ελεύθερα χέρια και δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς που αντιμετώπιζε η υπηρεσία όταν χρησιμοποιούσε τις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας, οι οποίες έχουν τους δικούς τους κανόνες και είναι σχετικά υπόλογες στο κοινό και τη δικαιοσύνη, σε αντίθεση με τη ΜΙΤ, η οποία απολαμβάνει carte blanche ασυλία χάρη στη νομοθεσία που προώθησε στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί 


Προκειμένου να δημιουργήσει τις ειδικές δυνάμεις, η MIT προσέγγισε το 2013 αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı, ÖKK) για πρόσληψη, καθώς και συνταξιούχους της ÖKK. Στους υποψηφίους προσφέρθηκαν υψηλότερες αποδοχές, περισσότερα προνόμια και κυρίως ασυλία από διώξεις σε περίπτωση που αποκαλυφθούν. Ο αντιστράτηγος Zekai Aksakallı, διοικητής της ÖKK, ο οποίος δημιούργησε στενούς δεσμούς με τη ΜΙΤ, ενθάρρυνε τις μεταθέσεις.

Η ΜΙΤ άρχισε επίσης να βάζει τους δικούς της πράκτορες σε εκπαίδευση της ÖKK, ειδικά για την εμπλοκή σε σαμποτάζ, επιδρομές, παγιδεύσεις, καταστροφές, διείσδυση και επιχειρήσεις με ψεύτικη σημαία, στο πλαίσιο ενός μαθήματος με τον επίσημο τίτλο "Αντισυμβατικές Επιχειρήσεις" (Konvansiyonel Olmayan Harp, ή KOH). Ο ταξίαρχος Semih Terzi, το νούμερο δύο στην ÖKK, δεν ήταν ευχαριστημένος με τις ύπουλες συναλλαγές της MIT, ειδικά στη Συρία και το Ιράκ, και ήταν σταθερά αντίθετος στις παράνομες δραστηριότητες της MIT.

Ο Terzi δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2016 από μια μυστική συνωμοσία που επινόησε η MIT και χαρακτηρίστηκε ψευδώς ως πραξικοπηματίας για να καλύψει τα ίχνη που οδήγησαν στη δολοφονία του. Όταν η σύζυγός του άρχισε να ψάχνει για να μάθει περισσότερα για τη δολοφονία, την έριξαν στη φυλακή για να φιμώσουν την οικογένεια από το να αποκαλύψει ποτέ τι ανακάλυψε ο σύζυγός της για τις παράνομες δραστηριότητες της MIT στη Συρία και πώς ο Aksakallı κέρδιζε προσωπικά από τις συγκρούσεις και τις πωλήσεις όπλων.

Καθώς δεν είχε απομείνει καμία αντιπολίτευση για να ξεκοιλιάσει την ÖKK του στρατού, ο Eskintan ενέτεινε τις προσπάθειές του να ενισχύσει τη δική του μονάδα ειδικών δυνάμεων της MIT. Τα τελευταία χρόνια, οι μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ που πραγματοποιήθηκαν στη Συρία και το Ιράκ για τη δολοφονία και τη σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των συριακών παραφυάδων του διεξήχθησαν από αυτή τη μονάδα ειδικών δυνάμεων. Η ΜΙΤ συχνά διαρρέει αυτές τις επιχειρήσεις στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να προβάλλει την υπηρεσία δημοσίως και να δημιουργήσει πολιτικό κεφάλαιο έναντι των ανταγωνιστών της στις αστυνομικές και στρατιωτικές μονάδες.

Τώρα η ίδια μονάδα είναι έτοιμη να πλήξει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όχι για να προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας ή να αντιμετωπίσει επείγουσες ανησυχίες εθνικής ασφάλειας, αλλά μάλλον για να προωθήσει έναν εμπαθή Ερντογάν ενόψει των γενικών εκλογών εν μέσω των αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι στην καθημερινή τους ζωή. Εάν και όταν συμβεί αυτό, η δημόσια συζήτηση θα μετακινηθεί πέρα από τις συζητήσεις για το ψωμί και το βούτυρο στη σύγκρουση με την Ελλάδα, και ο Ερντογάν ελπίζει να ξεπεράσει τις κρίσιμες εκλογές εν μέσω μιας αυξημένης εθνικιστικής ευφορίας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR