World

Κινούμενη άμμος η τουρκική πολιτική! Η προσέγγιση Τουρκίας-Κόλπου πυροδοτεί πολιτικό "εμφύλιο"- Άρδην απομάκρυνση από τη Δύση

Μετά από χρόνια εντάσεων, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Άγκυρα τον Ιούνιο. Έτυχε θερμής υποδοχής από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το υπουργικό συμβούλιο του και έπαιξε παραδοσιακή μουσική καθώς δείπνησαν όλοι μαζί. Η επίσκεψη κορυφώθηκε με κοινή δήλωση που ζητούσε αυξημένη διμερή οικονομική και πολιτική συνεργασία, με βάση την «ιστορική αδελφότητα» των δύο χωρών.

CONTINUE READING

Το ταξίδι ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών του Κόλπου της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων έχει πυροδοτήσει συζητήσεις εντός της τουρκικής αντιπολίτευσης σχετικά με το κίνητρο για την αλλαγή πολιτικής της Άγκυρας, μαζί με επικρίσεις για την αποχώρησή της από την επίσημη κρατική πολιτική ένταξης με τη Δύση.

Η Τουρκία, που υπόκειται σε κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35 και κινδυνεύει ακόμα και ο υπάρχον στόλος της των F-16, κινείται σε τεντωμένο σχοινί με την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σ. Αραβία και τα Εμιράτα, απομακρυνόμενη περαιτέρω από τη Δύση, σε μια κομβική περίοδο που δημοκρατικοί νομοθέτες στις ΗΠΑ εισάγουν νομοσχέδιο για τον τερματισμό της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Λόγω της οθωμανικής ιστορίας της Τουρκίας και των τραγικών απωλειών στη Μέση Ανατολή, με τις αραβικές δυνάμεις να φαίνεται ότι πρόδωσαν τους Οθωμανούς κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία τους, υπάρχει εδώ και πολύ καιρό μια ανταγωνιστική δυναμική μεταξύ των τουρκικών πολιτικών ελίτ και του αραβικού κόσμου. Αλλά το αφήγημα της εξωτερικής πολιτικής άρχισε να αλλάζει μετά την άνοδο του Κόμματος AKP του Ερντογάν στην εξουσία, αναφέρει το MiddleEastEye.

Το AK Party ξεκίνησε μια νέα εποχή στις σχέσεις της Μέσης Ανατολής, συμφιλιώνοντας την επίσημη αφήγηση του κράτους με την οθωμανική ιστορία και τη συμμετοχή του στην εκτεταμένη ισλαμική κοινότητα. Η Αραβική Άνοιξη του 2011 έδωσε μια ευκαιρία στο Κόμμα να αναδιαμορφώσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και να αποκαταστήσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τα αραβικά κράτη.

Αλλά οι αντίθετες θέσεις της Άγκυρας για τον πόλεμο στη Συρία, τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο έφεραν τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε κατάσταση ρευστότητας. Καθώς οι αραβικές εξεγέρσεις τροφοδότησαν εμφύλιους πολέμους και την αναζωπύρωση του αυταρχισμού σε ολόκληρη την περιοχή, οι δεσμοί της Τουρκίας με κινήματα ευθυγραμμισμένα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους κατέρρευσαν.

Η στρατηγική αμφισβητείται

Μεγάλο μέρος της κριτικής της αντιπολίτευσης για τις τρέχουσες προσπάθειες συμφιλίωσης του Ερντογάν στον Κόλπο έχει επικεντρωθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εν μέσω κατηγοριών από ορισμένους κύκλους ότι τα Εμιράτα χρηματοδότησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος ο Ερντογάν κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για διατάραξη των εσωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας και δυσφήμιση της οθωμανικής ιστορίας, ενώ αρχικά επέκρινε τα Εμιράτα για την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν να δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες. Μέλη της αντιπολίτευσης έθεσαν επίσης υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική πίσω από την προσέγγιση της Άγκυρας με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, υποστηρίζοντας ότι το επίκεντρό της είναι τα οικονομικά σε μια υγιή εξωτερική πολιτική.

Στην περίπτωση της αποκλιμάκωσης με το Ριάντ, μέλη της αντιπολίτευσης έχουν εκμεταλλευτεί τη μεταφορά της δίκης της δολοφονίας Τζαμάλ Κασόγκι από την Τουρκία στη Σαουδική Αραβία. Μέλη του Κόμματος IYI και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών ρώτησαν γιατί η Τουρκία εγκατέλειψε την πλεονεκτική δικαστική της θέση, η οποία είχε υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Τα ερωτήματα σχετικά με τη συμφιλίωση με τη Σαουδική Αραβία επικεντρώθηκαν σε ζητήματα εθνικής αξιοπρέπειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και συνέπειας πολιτικής.

Όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο, μέλη της αντιπολίτευσης επέκριναν τις προσπάθειες συμφιλίωσης της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας το κακό ιστορικό του Ριάντ στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «υπέκυψε μπροστά σε αυτόν που καταστρέφει τους ανθρώπους».

Κοινή γνώμη

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν τη σημασία της εσωτερικής πολιτικής σε σχέση με την προσπάθεια περιφερειακής ομαλοποίησης της Άγκυρας. Την ίδια ώρα, η ευρύτερη κοινή γνώμη φαίνεται να διχάζεται στο θέμα της προσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. Μια έρευνα του Μαΐου από τη MetroPoll έδειξε ότι το 30% ήταν υπέρ της συμφιλίωσης με το Ριάντ, ενώ το 60% ήταν κατά. Tο 42% υποστήριξε την αποκατάσταση των σχέσεων με τα ΗΑΕ, ενώ το 48% ήταν αντίθετο.

Διανοούμενοι και ακτιβιστές στην Τουρκία έχουν βρει κοινό έδαφος για την υπόθεση Κασόγκι. Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Άγκυρα, ο ακτιβιστής Adem Ozkose έγραψε στο Twitter: «Ο δολοφόνος επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος». Στο ίδιο πνεύμα, ο συγγραφέας Ahmet Umit έγραψε στο Twitter: «Ναι, ο δολοφόνος συνήθως επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, αλλά κρυφά, φοβούμενος μην τον πιάσουν, δεν τον χαιρετήσουν με κόκκινο χαλί, με θρασύτητα».

Η Χατιτζέ Τζενγκίζ, η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, έγραψε στο Twitter ότι «η επίσκεψη του διαδόχου στη χώρα μας δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι υπεύθυνος για μια δολοφονία. Η πολιτική νομιμότητα που κερδίζει μέσω των επισκέψεων που κάνει σε μια διαφορετική χώρα κάθε μέρα δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι δολοφόνος».

Ακόμη και τα κόμματα που υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικιστικού Κινήματος, έχουν ασκήσει κριτική στις πολιτικές των Αραβικών κρατών του Κόλπου. Ο ηγέτης του κόμματος, Devlet Bahceli, τον Ιούνιο του 2021 κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ ότι εργάζονται ενεργά ενάντια στην εδραίωση της εξουσίας της Τουρκίας στις περιφερειακές υποθέσεις.

Το ερώτημα παραμένει: έχει απομακρυνθεί οριστικά η Άγκυρα από τη στάση της για την Αραβική Άνοιξη ή είναι η τρέχουσα στρατηγική της μια τακτική αναγκαιότητα για το άνοιγμα του περιφερειακού διαλόγου;

Βραχυπρόθεσμα, η αποκλιμάκωση έρχεται με συμβιβασμούς και εξυγιάνσεις. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μακροπρόθεσμα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR