Greek-Turkish Relations

Τούρκος αναλυτής: Οι Έλληνες με τα μαχητικά Rafale έχουν εμβέλεια βολής 320 χλμ, που δεν έχει η τουρκική αεροπορία

Διάχυτος ο εκνευρισμός και ο προβληματισμός στα τουρκικά ΜΜΕ για τους ελληνικούς εξοπλισμούς, που βάζουν στον «πάγο» τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας, σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο. Rafale, εκσυγχρονισμένα F-16 και στο βάθος … F-35 -μαζί με τις φρεγάτες Belharra- προκαλούν εκνευρισμό, λόγω των ραντάρ, των συστημάτων πολλαπλών εκτοξεύσεων και των βλημάτων που διαθέτουν.

Μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk, ο στρατιωτικός συντάκτης και αναλυτής Οζάϊ Σεντίρ, παραδέχτηκε πως η Ελλάδα αποκτά με τα νέα μαχητικά σημαντική υπεροχή, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί ακόμη και εάν η Τουρκία προμηθευτεί τελικά νέα F-16 από τις ΗΠΑ.

«Να πούμε την αλήθεια. Οι ΗΠΑ αν μας δώσουν τα νέα F-16 και αν εκσυγχρονίσουμε τα άλλα F16 που διαθέτουμε δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε τις δυνάμεις μας, απέναντι στα ελληνικά Rafale που διαθέτει η Ελλάδα και στα F-35 τα οποία θα πάρει στη συνέχεια» λέει ο Σεντίρ, εξηγώντας τις δυνατότητες Rafale και F-35 στη συνέχεια: «Τα Rafale και τα F-35 εκτοξεύουν τα βλήματα Meteor ενώ τα F-16 δεν μπορούν. Η αεροπορία της Ελλάδας τώρα θα έχει εμβέλεια βολής 320 χλμ. Σήμερα έχουν 6 Rafale, δεν είναι μεγάλη δύναμη. Όμως το 2026 θα έχουν παραλάβει όλα τα Rafale και to 2027 όλα τα εκσυγχρονισμένα F-16. To 2028 θα αρχίσουν οι παραλαβές των F-35» συνέχισε.

Ο στρατιωτικός συντάκτης επανάλαβε στην τοποθέτησή του πως σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 6 Rafale με εμβέλεια βολής 320 χλμ. Ένα δεδομένο που δεν θα αλλάξει στο μέλλον, ακόμη και εάν η Τουρκία προμηθευτεί αμερικανικά F-16. «Έχουν σήμερα 6 Rafale στην Ελλάδα, όμως εμείς δεν έχουμε με τέτοια αεροσκάφη με εμβέλεια βολής 320 χλμ, ακόμη και αν πάρουμε τα F-16» κατέληξε ο Σεντίρ.

 "Αφού τα στρατιωτικοποιούν, τότε θα ανέβουμε σε κάποια νησιά": Συντηρούν το πολεμικό κλίμα τα τουρκικά ΜΜΕ

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, και όχι μόνο, για "αποχώρηση της Ελλάδας" από τη Συνθήκη της Λωζάνης άνοιξε την όρεξη των τουρκικών ΜΜΕ, που συντηρούν την εθνικιστική φρενίτιδα της Άγκυρας.

"Αφού τα στρατιωτικοποιούν, τότε θα ανέβουμε σε κάποια νησιά", αναφέρουν χαρακτηριστικά στη γείτονα συζητώντας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των ελληνικών νησιών, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

"Ο Χουλουσί Ακάρ με τη δήλωση του πως "αφού παραβιάζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης τότε σημαίνει πως αποχωρείς από τη Συνθήκη" ουσιαστικά θέλει να πει στον Μητσοτάκη πως θα χάσεις το έδαφος στο οποίο στέκεσαι και θα το φέρουμε προς συζήτηση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν.

"Αφού ρισκάρεις να βγεις από τη Συνθήκη της Λωζάνης, τότε εγώ δεν θα την λάβω υπόψη και τι θα κάνω;" διερωτήθηκε υποκριτικά. Στην ερώτηση ανέλαβε να απαντήσει ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ: "Τότε μπορώ να ανέβω σε κάποια νησιά. Ή να κάνω κάποια ενέργεια προς τα νησιά, τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένα για τα νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς". "Άρα, μιλάμε για στρατιωτική ενέργεια" σημείωσε ο Χακάν. "E ναι, αφού με διπλωματία δεν έγινε κάτι και παραβιάζουν τις συνθήκες", απάντησε ο στρατιωτικός αναλυτής.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR