Greek-Turkish Relations
Updated at:

Πως η τουρκική μονταζιέρα προετοιμάζει το έδαφος διεθνώς για αποδοχή ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου

"Οι εντάσεις στο Αιγαίο απειλούν την ενότητα του ΝΑΤΟ", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ της Elif Selin Calik, η οποία είναι δημοσιογράφος και ανεξάρτητη ερευνήτρια, τακτική συνεργάτης με το TRT World, Daily Sabah, Rising Powers in Global Governance και Hurriyet Daily News, ενώ ήταν μια από τους ιδρυτές του τμήματος "ειδήσεων σε βάθος", του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.

Το βιογραφικό της και η συνεργασία της με τουρκικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα με το Anadolu, δείχνουν ότι μόνο τυχαία δεν είναι, ενώ δίνουν βαρύτητα στα γραφόμενα στο άρθρο της, απηχώντας εν πολλοίς τον τρόπο που επιχειρείται από τους Τούρκους να καταδείξουν Διεθνώς, πως αντιλαμβάνονται την αντιπαλότητα με την Ελλάδα.

Τα κυριότερα σημεία του άρθρου της είναι τα ακόλουθα:

"Για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του, η ενότητα του ΝΑΤΟ απειλείται ως αποτέλεσμα της ρήξης μεταξύ δύο  μελών του. Η Τουρκία και η Ελλάδα και οι ασκήσεις τους στο Αιγαίο.

Η τελευταία κρίση μεταξύ των δύο ξεκίνησε τον Αύγουστο όταν η Tουρκία κατηγόρησε τη γείτονά της ότι κλείδωσε τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 που έχουν αναπτυχθεί στο νησί της Κρήτης.

Η Άγκυρα ισχυρίστηκε επίσης ότι Έλληνες πιλότοι κλείδωσαν στα ραντάρ τους τουρκικά F-16 πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ, ενώ ελληνικά αεροσκάφη τα παρενόχλησαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

https://www.youtube.com/watch?v=VAk6UxtrxkE&ab_channel=PentapostagmaTV

Την Τρίτη, η Άγκυρα κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή και διαμαρτυρήθηκε στην Ουάσιγκτον αφού κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανέπτυξε αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα σε δύο νησιά του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές. Η Ελλάδα, ωστόσο, είπε ότι  ήταν «εντελώς αβάσιμα» και κατηγόρησε την Άγκυρα για επιθετική συμπεριφορά.

Στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο, το ρήγμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται στην επίδειξη ενός ενιαίου μετώπου κατά της Ρωσίας ενόψει της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει επηρεάσει άμεσα την ενότητα και τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ. Με την αποτυχία να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, οι διαφορές μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ αποκάλυψαν ρωγμές που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιθυμούσε να εκμεταλλευτεί.

Ένα από τα κύρια σημεία πυροδότησης στη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι ότι και οι δύο θα κατευθυνθούν στις κάλπες για κρίσιμες εκλογές το επόμενο έτος. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγεται ότι αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση για την 20ετή διακυβέρνησή του εν μέσω των οικονομικών δεινών της χώρας και των μεταναστευτικών προβλημάτων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξελέγη το 2019, φέρεται να υπέστη απώλεια δημοτικότητας σε κάποιο βαθμό λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ηγέτες παίζουν σε ένα εσωτερικό ακροατήριο με όρους πατριωτισμού.

Ο Ερντογάν μίλησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Teknofest, το μεγαλύτερο φεστιβάλ αεροπορίας και αεροδιαστημικής της Τουρκίας, λέγοντας: "Κοιτάξτε την ιστορία. Αν περάσετε τη γραμμή περαιτέρω, θα πληρώσετε ένα βαρύ τίμημα. Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη", αναφερόμενος σε ήττα των ελληνικών δυνάμεων κατοχής στη δυτική πόλη το 1922.

Σε αντίποινα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε έκκληση στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους του στην ΕΕ και τον ΟΗΕ να καταδικάσουν επισήμως αυτό που περιέγραψε ως «εξωφρενικές και όλο και πιο επιθετικές ομιλίες από Τούρκους αξιωματούχους».

Ως μεσολαβητής, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 της Μόσχας άλλαξε την ισορροπία το 2017.

Οδήγησε στην παράταση των ΗΠΑ για μια διμερή στρατιωτική συμφωνία με την Ελλάδα για πέντε χρόνια, η οποία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το καλοκαίρι. Οι ΗΠΑ ακύρωσαν επίσης μια συμφωνία για την προμήθεια της Τουρκίας με μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Αυτό έγινε καθώς ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το Πεντάγωνο για να συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin τον Ιούλιο, όπου συζήτησαν την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας που βασίζεται στον αμυντικό εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τα F-35, η ανησυχία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δεν είναι η Τουρκία. Στο ευρύτερο σύστημα των πραγμάτων, ο κοινός τους εχθρός είναι η Ρωσία.

Τρία χρόνια από τότε που η Τουρκία έλαβε το σύστημα S-400, δεν τα έχει ακόμη ενεργοποιήσει σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το αμυντικό σύστημα και την ενότητα του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτό δεν αρκεί για να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στη διαμάχη του Αιγαίου.

Στο εξελισσόμενο τρίγωνο Άγκυρας-Αθήνας-Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία με δίκαιο τρόπο για να προστατεύσουν την ενότητα του ΝΑΤΟ".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται για μια ακόμη φορά, ότι  επιχειρείται η προλείανση της Διεθνούς κοινής γνώμης για κίνδυνο πολέμου στο Αιγαίο και διάσπαση του ΝΑΤΟ, από τουρκικής πλευράς, γεγονός που αποτελεί μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, συκοφάντησης των θέσεων και κινήσεων της χώρας μας, προκειμένου να φανεί Διεθνώς ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία.

Στο εν λόγω τουρκικό  σχέδιο εντάσσονται ΨΕΠ, (Ψυχολογικές επιχειρήσεις) προπαγάνδα, δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων Αξιωματούχων με πρώτο και καλύτερο τον Ερντογάν, τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και άρθρα σε τουρκικά και  Διεθνή ΜΜΕ.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο άρθρο, θα σταθούμε στην υιοθέτηση των ψευδών αναφορών περί υποτιθέμενου "κλειδώματος"  τουρκικών F-16 από S-300 και Ελληνικά F-16 κατά τη διάρκεια ασκήσεως του ΝΑΤΟ και γενικότερα στην προσπάθεια εξίσωσης θύτη (Τουρκίας) που προκαλεί  και θύματος (Ελλάδας) που προκαλείται.

Κάνει λόγο ότι το ρήγμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται στην επίδειξη ενός ενιαίου μετώπου κατά της Ρωσίας ενόψει της εισβολής της στην Ουκρανία, με τη μόνη ουσιαστική διαφορά ότι αποσιωπά το γεγονός, ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της Συμμαχίας που δεν υιοθετεί κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και έχει αγκαλιάσματα  και αγκαζέ περπάτημα ο Ερντογάν με τον Πούτιν στον SCO, στο οποίο υπέβαλλε αίτημα ένταξης η Τουρκία.

Τώρα πως μπορεί η Τουρκία χώρα του ΝΑΤΟ, που νοιάζεται  τάχα για την ενότητα της Συμμαχίας, να υποβάλλει αίτημα ένταξης ως πλήρες μέλος στο SCO, στο anti-NATO δηλαδή  Ρωσίας και Κίνας, αυτό αποτελεί  Παγκόσμια πλην ανεξήγητη πρωτοτυπία.

Δεν είναι μόνο το θέμα των S-400  που έχει απομακρύνει την Τουρκία από τις ΗΠΑ, όπως επιχειρεί να αποδώσει η αρθρογράφος, αλλά μια σειρά ενεργειών της, όπως η Σύνοδος της Αστάνα και η πρόσφατη συνάντηση  Ερντογάν με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν, η άκρως εχθρική στάση της κατά του Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς λίγα χρόνια νωρίτερα και η μαξιμαλιστική της πολιτική στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση των S-400 ψευδώς αναφέρεται στο παρόν άρθρο ότι δεν ενεργοποιήθηκαν, από την Τουρκία, υποτίθεται ως μια προσπάθεια  αυτή να προστατεύσει το αμυντικό σύστημα και την ενότητα του ΝΑΤΟ, που όμως δεν αρκεί για να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στη διαμάχη του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα η Τουρκία δοκίμασε τους S-400 δύο φορές στο έδαφός της.

Η πρώτη ήταν στο αεροδρόμιο Μουρτέντ που βρίσκεται κοντά στην Άγκυρα, στα πλαίσια άσκησης με δικά της μαχητικά F-16. Ο προφανής λόγος ήταν η δοκιμή του εν λόγω συστήματος στον εντοπισμό και εγκλωβισμό των F-16, που έχει η Τουρκική αλλά και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η δεύτερη φορά ήταν η πραγματοποίηση βολής S-400 στο Πεδίο Βολής της Σινώπης στη Μαύρη θάλασσα, κατά ιπτάμενου στόχου, χωρίς να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα της από τους Τούρκους.

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR