Greek-Turkish Relations

Ποιές θα πρέπει να είναι άμεσα οι κινήσεις και η λήψη δέσμης στρατιωτικών μέτρων της Ελλάδας την ώρα που το Αιγαίο "βράζει"

Με την τουρκική ρητορική του Ερντογάν και των εξαπτέρυγών του κατά της Ελλάδας να έχει απογειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδίως μετά την επιστροφή του Τούρκου Προέδρου από τη Νέα Υόρκη, όπου γύρισε με άδεια χέρια αναφορικά με το θέμα  προμήθειας των F-16 από τις ΗΠΑ , τις συνεχώς αυξανόμενες παραβιάσεις  του ΕΕΧ  και υπερπτήσεις σε νησιά μας ,από τουρκικά μαχητικά , drones , CN-235 και ελικόπτερα στο Αιγαίο και την πλύση εγκεφάλου  με ανθελληνικό μένος των τουρκικών ΜΜΕ προς τον τουρκικό λαό, αντιλαμβανόμαστε ότι η πιθανότητα θερμού επεισοδίου που θα οδηγούσε σε στρατιωτική αντιπαράθεση Τουρκίας -Ελλάδας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Κοινώς το Αιγαίο βράζει, χωρίς να φαίνεται η αμιδρή πιθανότητα επιστροφής των σχέσεων των 2 χωρών σε επίπεδο διαλόγου, αφού ο Ερντογάν έχει διακόψει οποιαδήποτε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Τα παραπάνω έχουν θέσει σε εγρήγορση της Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού κοινή διαπίστωση είναι ότι είναι πολύ πιθανό το επόμενο χρονικό διάστημα να βιώσουμε τουλάχιστον μια μείζονα Ελληνοτουρκική κρίση.

Η "Συμμαχική παρουσία" στο Αιγαίο

Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που διεξάγεται η Ελληνογαλλική  Διακλαδική άσκηση " ΑΡΓΩ 2022", από 23 Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου,  στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, δείχνοντας στην Τουρκία ότι  η  Ελληνογαλλική  αμυντική ρήτρα-συμφωνία περί της από κοινού αντιμετώπισης τρίτης χώρας(Τουρκίας) , σε περίπτωση που αυτή επιτεθεί σε μια εκ των δύο θέτοντας σε κίνδυνο τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, δεν είναι στα χαρτιά αλλά ισχύει  στην πράξη.

Στην υπόψη άσκηση μετέχουν πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ειδικές μονάδες και πολεμικά πλοία και υποβρύχια από Ελληνικής πλευράς και το  Γαλλικό πλοίο αμφίβιων αποστολών FS «Tonnerre, φορτωμένο με τανκς, ελικόπτερα, πεζοναύτες και ομάδα κομάντο Ειδικών Επιχειρήσεων.

Για τον ίδιο λόγο το πολεμικό ναυτικό μας στα πλαίσια της άσκησης "Λόγχη" έχει ακροβολιστεί στο Αιγαίο, εξετάζοντας επεισόδια αντιαεροπορικής άμυνας, πολέμου πλοίων επιφανείας, υποβρυχιακού και ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς και λοιπά σενάρια.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι , αναμένεται τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου να καταπλέυσει στη Σούδα της Κρήτης μας, το μεγαλύτερο και νεότερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, το USS «George H.W. Bush», το οποίο και θα παραμείνει εκεί έως τις 10 Οκτωβρίου.

Το  αεροπλανόφόρο USS George H.W. Bush (CVN-77) φιλοξενεί περισσότερα από 85 μαχητικά F/A-18C Ηοrnet, F/A-18E/F Super Hornet, ηλεκτρονικού Πολέμου EA-18G Growler, ιπτάμενα ραντάρ Ε-2C Hawkeye και ελικόπτερα UΗ-60H.

Από τα παραπάνω  διαπιστώνεται ότι επί της ουσίας από 23 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου και από 6 έως 10 Οκτωβρίου  τουλάχιστον, υφίσταται και θα υφίσταται Γαλλική και Αμερικανική παρουσία στο Αιγαίο αντίστοιχα, γεγονός που από μόνο του υποδηλοί την έκδηλη  ανησυχία Ελλάδας και Συμμάχων, για επιθετική κίνηση της Τουρκίας σε βάρος μας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Εκτίμησή μας, την οποία έχουμε διατυπώσει  εδώ και πολύ καιρό σε πληθώρα άρθρων-αναλύσεών μας είναι ότι βαδίζουμε συνεχώς προς περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας, θερμό επεισόδιο και στρατιωτική σύρραξη.

Αυτό καθιστά άμεσα επιτακτική τη λήψη δέσμης μέτρων από πλευράς μας, όπως παρακάτω:

Αιγαίο

1. Εισήγηση-απαίτηση από το ΝΑΤΟ όπως οι δύο  Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες άμεσης επέμβασης του ΝΑΤΟ (SNMG) και (SNMCMGs), να μην απομακρυνθούν από το Αιγαίο το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω του κινδύνου θερμού επεισοδίου-στρατιωτικής ανάφλεξης με την Τουρκία.

2.  Εισήγηση-απαίτηση από την ΕΕ-ΗΠΑ-Γαλλία, δημιουργίας  μόνιμης Διακλαδικής Δύναμης  η οποία να περιλαμβάνει αεροναυτικές δυνάμεις από χώρες της ΕΕ- ΗΠΑ-Γαλλία-Ελλάδα, αφού οι στρατιωτικές ασκήσεις έχουν χρονικό όριο πεπερασμένης χρονικής διάρκειας στο Αιγαίο, ενώ η τουρκική επιθετικότητα είναι συνεχής.

Η δύναμη αυτή να έχει Διοίκηση και επιτελείο με έδρα την ανατολική Κρήτη και αποστολή της ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας περιοχής Αιγαίου -Ανατολικής Μεσογείου-Λιβυκού πελάγους.

Σε περίπτωση προσβολής των παραπάνω δυνάμεων από τρίτη χώρα, συλλογική αντίδραση των παραπάνω κρατών   κατά τα πρότυπα  του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας  αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

3. Συνέχιση της ποώθησης των  Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένων οχημάτων  σε Μονάδες νησιών του Αιγαίου  αλλά κυρίως  σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες  μικρονήσων του Αιγαίου.

4. Ενίσχυση των νησιών -μικρονησίδων μας στο Αιγαίο με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά  όπλα (MANPADS) και επικάλυψή της αεράμυνάς τους με anti-drone σύστημα.

Ειδικότερα τα MANPADS αναγκαιούν  μαζί με το anti-drone σύστημα για την κατάρριψη των τουρκικών UAV και ελικοπτέρων επιθετικών και μεταφορικών, τα οποία αναμένουμνε να χρησιμοποιήσει κατά κόρον  η Τουρκία στη φάση της επίθεσης της, αλλά και συνδιαστικά με ΠΕΠ αλλά και  συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου πχ. Koral, που θα έχει εγακαταστήσει στα μικρασιατικά παράλια.

Να μην ξεχνάμε ότι σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο  ο αμυνόμενος έχει  δυνατότητα εκτόξευσης όγκου πυρών, είναι αυτός που ευνοείται και όχι ο επιτιθέμενος, αφού  οι σύγχρονοι πόλεμοι με τελευταίον αυτόν στην Ουκρανία κετέδειξαν ότι το πύρ κυριαρχεί  έναντι του ελιγμού.

Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

5. Επίσης επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών  και  φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων , προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταγωγικών αεροσκαφών , είτε και ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).

6. Δυνατότητα προσβολής με κατάλληλα πυρομαχικά από  ΠΕΠ, όλων των τουρκικών λιμανιών στα μικρασιατικά παράλια από τα νησιά μας από Τσανάκαλε, έως και Ακσάζ, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό για την μη  επιβισιμότητα του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, αφού αυτός θα στερείται ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και δυνατότητας ανεφοδιασμού, με μόνη οδό για τον σκοπό αυτό από Αττάλεια ναι και νοτιότερα, εάν και εφόσον διεξαχθεί αεροναυμαχία στο Αιγαίο νωρίτερα με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

7. Δυνατότητα χρήσης αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού (ιπτάμενα τάνκερ) από σύμμαχο χώρα, αφού κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικά οφέλη για την δράση της πολεμικής μας αεροπορίας σε καιρό επιχειρήσεων, επειδή αφενός  όλη η τουρκική επικράτεια θα ήταν εντός βεληνεκούς των οπλικών συστημάτων της αεροπορίας μας, αφετέρου θα μπορούσαν ευκολότερα να παρακαμφθούν οι S-400 σε περίπτωση ενεργοποίησής τους από τους Τούρκους.

Έβρος

Πλέον των παραπάνω, πλην αυτών των αμιγώς θαλάσσιων, η εφαρμογή τους  περιλαμβάνει και τον Έβρο, για τον οποίο κρίνεται σκόπιμο να γίνει σημαντική βελτίωση από πλευράς οχυρωματικής οργάνωσης.

Ο «φράχτης» και η ενίσχυσή του είναι ικανά να αποτρέψουν την εισβολή λαθρομεταναστών, αλλά όχι των τουρκικών τεθωρακισμένων.

Η στάθμη των υδάτων του Έβρου έχει  μειωθεί αισθητά και σε συγκερασμό με τα υλικά ταχείας ζεύξης του Έβρου ποταμού που διαθέτουν τα δύο τουρκικά Συντάγματα Μηχανικού, ο ποταμός δεν θα αποτελεί πρόβλημα για τα τουρκικά τεθωρακισμένα.

Προτείνεται η δημιουργία κατά μήκος του Έβρου ποταμού και μετά την αντιαρματική τάφρο προς το έδαφόςμας , η δημιουργία ενός πλέγματος με  5  διαδοχικές σειρές κρατήρων στο έδαφος, σχήματος μεγάλης σβούρας , όπου η διάμετρος στην επιφάνεια της θα είναι 18 μέτρα και στο κάτω μέρος της 10 μέτρα, το δε βάθος της θα είναι 8 μέτρα. Πρίν και μετά από κάθε κρατήρα να κατασκευαστούν ανομοιόμορφου ύψους 5 σειρές από αντιαρματικούς  οδόντες δράκοντος από μπετόν αρμέ.

Τα παραπάνω θα παρεμποδίσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, έως πλήρως την διέλευση τουρκικών αρμάτων, ακόμη και αν αυτά περάσουν επιτυχώς τον Έβρο ποταμό, δίνοντας την ευχέρεια καταστροφής τους από τις φίλιες δυνάμεις.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR