Armed Conflicts
Updated at:

Γερμανική “Σιδερένια Ασπίδα”! Το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3 έναντι του THAAD

Η επιτυχής κατάρριψη από το Ισραήλ χιλιάδων ρουκετών της Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας σύντομης, αλλά έντονης ανταλλαγής βίας πέρυσι, αύξησε τη γοητεία της αντιπυραυλικής άμυνας.

Καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι πέφτουν τώρα στο κατώφλι του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν εάν είναι καιρός να υιοθετήσουν ένα παρόμοιο μοντέλο.

Καθώς η Ρωσία και οι ΗΠΑ, διαθέτουν δύο από τα πιο ισχυρά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στον κόσμο, τα S-400 και THAAD, η ευρωπαϊκή ισχυρή Γερμανία θα μπορούσε να επιλέξει το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3 έναντι του THAAD.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid, επιβεβαίωσε κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία στις 12 Σεπτεμβρίου ότι, οι δύο χώρες συζητούσαν για πιθανή εξαγωγή του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3 στο πλαίσιο των προσπαθειών της Γερμανίας, να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της στον απόηχο της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο αύξησε τις αμυντικές δαπάνες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και παρείχε βοήθεια και βαρέα όπλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ως μέρος της διεθνούς υποστήριξης στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

«Το Ισραήλ  θα παίξει ρόλο στην οικοδόμηση της νέας αμυντικής δύναμης της Γερμανίας, κυρίως στον τομέα της αεράμυνας», είπε ο Λάπιντ στους δημοσιογράφους, μιλώντας μαζί με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Λάπιντ περιέγραψε τις συνομιλίες τους ότι, οδήγησαν σε μια «μελλοντική πιθανή συμφωνία», χωρίς να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες του πόσα συστήματα θα μπορούσε να αγοραστούν από τη Γερμανία ή στο σχετικό κόστος.

Ο Scholz είπε ότι, η Γερμανία θα ενισχύσει την άμυνά της αποκτώντας περισσότερα συστήματα αεράμυνας στο μέλλον και χαρακτήρισε το σύστημα Arrow 3 «προσφορά υψηλών επιδόσεων», αλλά επίσης απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Επίσης, μια γερμανική κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι, «υπάρχει σχέδιο αγοράς του Arrow 3, αλλά τίποτα δεν έχει υπογραφεί».

Arrow 3 Σύστημα άμυνας πυραύλων

Κατασκευασμένο από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία (IAI), το Arrow 3 αντιπροσωπεύει την ανώτερη βαθμίδα της συστοιχίας στρωμάτων αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ και λέγεται ότι είναι ικανό να εμπλέκει οποιονδήποτε τύπο βαλλιστικού πυραύλου.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του συστήματος Arrow 3, είναι ο εξωατμοσφαιρικός αναχαιτιστής του, που αναπτύχθηκε από κοινού από την IAI και την Boeing, ο οποίος φέρει ένα όχημα κινητικής εξόντωσης που προορίζεται να χτυπήσει φυσικά τον εισερχόμενο βαλλιστικό πύραυλο από πάνω από την ατμόσφαιρα της γης, ώστε να τον καταστρέψει πριν προλάβει να αποτελέσει απειλή για οποιονδήποτε στο έδαφος.

Το Arrow 3 είναι μια αναβαθμισμένη παραλλαγή του υπάρχοντος πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Arrow 2, το οποίο δεν διαθέτει την ικανότητα εξωατμοσφαιρικής αναχαίτισης.

Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Arrow, χρησιμοποιούν την οικογένεια ραντάρ ενεργών ηλεκτρονικά σαρωμένης συστοιχίας (AESA) Green Pine, που αναπτύχθηκε από την Elta Systems της IAI, με το Arrow 3 να χρησιμοποιεί το ραντάρ ELM-2084.

Ένα σύστημα Arrow 3 περιλαμβάνει έξι πυραύλους σε μεμονωμένους σωλήνες εκτοξευτών, και μόνο ένα σύστημα είναι ικανό να αναχαιτίσει περισσότερους από πέντε βαλλιστικούς πυραύλους, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Το Arrow 3 μπορεί να αναχαιτίσει απειλές βαλλιστικών πυραύλων σε υψόμετρα άνω των 100 χιλιομέτρων και αναφερόμενης εμβέλειας έως και 2.400 χιλιομέτρων. Το σύστημα τέθηκε σε επιχειρησιακή υπηρεσία με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις τον Ιανουάριο του 2017 και τον Μάρτιο του 2017, το σύστημα κατέρριψε έναν συριακό πύραυλο εδάφους-αέρος SA-5 (SAM).

Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να μπλοκάρει την πρώτη συμφωνία εξαγωγής του Arrow 3;

Εάν το σύστημα εξαγοραστεί πράγματι από τη Γερμανία, αυτό θα σήμαινε την πρώτη εξαγωγική πώληση του Arrow 3. Θα ήταν άσχημα νέα για το σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) της Lockheed Martin, το οποίο εξέταζε επίσης η γερμανική κυβέρνηση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται να ανησυχούν ότι, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εμποδίσει την πώληση Arrow 3 στη Γερμανία και να πιέσει το Βερολίνο να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα Arrow 3 έχει αναπτυχθεί με σημαντική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε εξαγωγή του συστήματος.

Οι αναφορές δείχνουν ότι η πώληση του συστήματος Arrow 3 στη Γερμανία, θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες άλλων ευρωπαϊκών εθνών στο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας.

Λαμβάνοντας υπόψη, τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πολλά έθνη μπορεί να θέλουν να αγοράσουν το ίδιο αμυντικό σύστημα με τη Γερμανία, για να έχουν μια ολοκληρωμένη αεράμυνα με το Βερολίνο.

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Spyder, κατασκευής Rafael, έχει ήδη αγοραστεί από την Τσεχική Δημοκρατία για 627 εκατομμύρια δολάρια, σε συμφωνία που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Η σύμβαση περιλαμβάνει, την πώληση τεσσάρων συστημάτων Spyder που έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν έως το 2026.

Τον Μάρτιο, η Φινλανδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα αγοράσει ένα σύστημα αεράμυνας από το Ισραήλ.

Από τις πέντε εταιρείες στις οποίες το Φινλανδικό Υπουργείο Άμυνας απέστειλε προσκλήσεις για προκαταρκτικές προσφορές, οι δύο ήταν ισραηλινές εταιρείες, η IAI και η Rafael. Και οι δύο εταιρείες, έφτασαν στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων. Η IAI προσφέρει το Barak MX της και ο Rafael το David's Sling στο σκανδιναβικό έθνος.

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR