Greek-Turkish Relations
Updated at:

Γιατί οι επιλογές της Τουρκίας είναι είτε F-16 BLOCK70 από τις ΗΠΑ, είτε Eurofighter Typhoon από το ΗΒ-Επιπτώσεις για την Ελλάδα

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο  Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ αποτύχουν να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν στην Τουρκία τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, η χώρα του μπορεί να στραφεί σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.

"Ρωσικά μαχητικά Su-35 «προκαλούν  Rafales,  και Eurofighter Typhoons , καθώς η Τουρκία προσπαθεί να λάβει έγκριση  πώλησης από τις ΗΠΑ για F-16", είναι ο σχετικός με το θέμα τίτλος άρθρου, έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότεα σημεία του είναι τα εξής:

"Σε μια συμφωνία που υπολογίζεται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, η Τουρκία ζήτησε 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και σχεδόν 80 κιτ τροποποίησης τον Οκτώβριο του 2021 για να αναβαθμίσει τον γηρασμένο στόλο της.

CONTINUE READING

Η Τουρκία, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι σθεναρά αντίθετη σε οποιουσδήποτε περιορισμούς στην πώληση των F-16 της Lockheed Martin, αντιμετωπίζει σήμερα ένα νέο εμπόδιο λόγω ενός νομοσχεδίου που εγκρίθηκε πρόσφατα από Αμερικανούς γερουσιαστές.

Τον Ιούλιο, οι αμερικανοί νομοθέτες ψήφισαν νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση στην Άγκυρα, εκτός εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Θα πρέπει επίσης να αναφέρει λεπτομερώς τις ενέργειες που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται για παράνομες υπερπτήσεις στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους γερουσιαστές να παραδώσουν τα μαχητικά F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Τον Ιούνιο, ο Μπάϊντεν  είπε  στον Ερντογάν  ότι «θα παράσχει όλη την υποστήριξη που μπορεί για τα F-16».

Ο Ερντογάν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα «οδηγήσουν» την Τουρκία σε «διαφορετικά μονοπάτια», λέγοντας: «Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που πωλούν πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία τα πωλούν επίσης.

"Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε από άλλα μέρη και άλλοι μας στέλνουν σήματα", είπε στους δημοσιογράφους στις αρχές  Σεπτεμβρίου ο Τούρκος Πρόεδρος, πριν από τη  συνάντηση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που  πραγματοποιήθηκε στη σύνοδο κορυφής του SCO στο Ουζμπεκιστάν 

Ο Ερντογάν επέκρινε τη Δύση για ενορχήστρωση «προβοκάτσιων» κατά της Ρωσίας και απέδωσε την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης στις δυτικές κυρώσεις.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, είπε ότι η παροχή στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 δεν θα γίνει έως ότου η Άγκυρα αλλάξει την εξωτερική της πολιτική και τηρήσει τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ απορρίπτοντας το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Ο γερουσιαστής εξέφρασε επίσης ανησυχία σχετικά με αναφορές ότι η Τουρκία σκέφτεται να αποκτήσει περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία  και  προέτρεψε την Άγκυρα να σκεφτεί δύο φορές τους δεσμούς της με τη Μόσχα.

Διαμάχη για τους S-400

Η Τουρκία ήταν προηγουμένως εταίρος στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35. Ωστόσο, η εμπλοκή της στο πρόγραμμα ανεστάλη το 2019 λόγω της απόκτησης από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 και η χώρα τελικά αποβλήθηκε από το έργο.

Το 2021, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συμβουλέψει την Τουρκία να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 τέταρτης γενιάς αντί F-35 πέμπτης γενιάς. Η μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Τουρκία έγινε επίσης προβληματική λόγω της απόκτησης των ρωσικής κατασκευής αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Οι αναφορές ότι η Ελλάδα ασκεί πίεση στις ΗΠΑ για να εμποδίσουν την Ουάσιγκτον να πουλήσει στην Τουρκία εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16, επικαλούμενη τις ανησυχίες της για την ασφάλεια, επιδεινώνουν το θέμα.

Επιπλέον, οι στρατηγικοί δεσμοί της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε ένταση εδώ και καιρό λόγω προβλημάτων, όπως το θλιβερό ιστορικό της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και η υποστήριξη των ΗΠΑ στους YPG  των Κούρδων της Συρίας που ο Ερντογάν θεωρεί «τρομοκράτες».

Ο Charles Gramaglia, αναλυτής εθνικής ασφάλειας με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πιστεύει ότι «ο Ερντογάν σκοπεύει να παρακινήσει τις ΗΠΑ να προβούν στην πώληση των F-16.

Το F-16 είναι ένα εξαιρετικά αξιόπιστο, υψηλών επιδόσεων μαχητικό κρούσης ικανό να φέρει όπλα ακριβείας αέρος-εδάφους και όλο το εύρος πυραύλων αέρος-αέρος. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία χειρίζεται το F-16 για περισσότερα από 30 χρόνια και η αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας έχει παρόμοια μακρά ιστορία κατασκευής και εξυπηρέτησης του αεροσκάφους».

Επισήμανε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το τεράστιο σύστημα υποστήριξης που περιβάλλει αυτό το αεροσκάφος σε τουρκική υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης, της εκπαίδευσης των πληρωμάτων αέρος και εδάφους .

«Η αναζήτηση ενός νέου αεροσκάφους από έναν προμηθευτή τρίτης χώρας θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή, όχι τόσο για το κόστος του αεροσκάφους, αλλά για την ανάπτυξη της υποδομής υποστήριξης δεκαετιών», πρόσθεσε.

Ποια αεροσκάφη θα προμηθευτεί η Τουρκία;

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκρίνουν την πώληση, η Τουρκία μπορεί να διερευνήσει την αγορά αεροσκαφών από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Ρωσία, όπως προτείνει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Δεδομένου αυτού, το γαλλικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Rafale, το Eurofighter Typhoon και το ρωσικής κατασκευής Su-35, Su-57 ή ακόμα και SU-75/Checkmate, θα είναι οι κύριοι ανταγωνιστές σε αυτή την περίπτωση.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να απευθυνθεί στη Γαλλία για μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Ο Gramaglia πιστεύει ότι η Γαλλία θα είναι πρόθυμη να πουλήσει τα μαχητικά Rafale στην Τουρκία, παρά τις διαφορές τους.

Επισήμανε, «το πρωταρχικό στρατηγικό ενδιαφέρον της Γαλλίας είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Εάν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εξίσου οπλισμένες και ικανές, αυτό είναι πιθανό να σταθεροποιήσει περαιτέρω τη διαρκή στρατιωτική αντιπαράθεση αυτών των εθνών».

«Επιπλέον, η πώληση του γαλλικού Rafale στην Τουρκία θα είναι ένα όφελος για τη γαλλική αεροδιαστημική βιομηχανία και θα είχε το πρόσθετο όφελος από την πώληση σε έναν μακροπρόθεσμο πελάτη αμερικανικών αεροσκαφών αφού οι ΗΠΑ «έκλεψαν» το Αυστραλιανό Ναυτικό ως πελάτη για νέα υποβρύχια». αυτός πρόσθεσε.

Ο Gramaglia εξήγησε ότι η Γαλλία έχει μακρά ιστορία στην πώληση αεροσκαφών και των σχετικών συστημάτων υποστήριξής τους σε ξένες χώρες. Αυτή είναι μια εφικτή εναλλακτική λύση για την Τουρκία και είναι αναμφισβήτητα καλύτερη,αν είναι σημαντικά πιο ακριβή, από το ρωσικής κατασκευής Su-35.

Σχετικά με το Eurofighter Typhoon, ο Seyyid Akr,αμυντικός αναλυτής με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είπε στους EurAsian Times ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στρατηγικός εταίρος σε πολλούς τομείς με την Τουρκία. Η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Typhoon είναι η πιο πιθανή από τις τρεις επιλογές που προτείνετε. Νομίζω ότι είναι επίσης η επιλογή που υποστηρίζεται περισσότερο από τους Τούρκους».

Εξήγησε ότι τα Eurofighter Typhoons είναι ικανά αεροσκάφη και οι Βρετανοί συμμετέχουν ήδη στην ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού έργου, του TFX, μέσω συστημάτων BAE και Rolls Royce.

«Εάν η συμφωνία για τα F16 καταρρεύσει, οι Typhoons είναι η πιο πιθανή επόμενη επιλογή και φαίνεται ότι οι Βρετανοί έχουν προτείνει αυτή την επιλογή πολλές φορές σε αξιωματούχους στην Άγκυρα», σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, ο Gramaglia είπε ότι δεν πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστήριζε μια πώληση Eurofighter/Typhoon στην Τουρκία.

«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνεργαστεί στενά σε πολλά προγράμματα, με πιο προφανές το F-35/Lightning II Joint Strike Fighter. Αυτή είναι μια βιώσιμη επιλογή εάν και μόνο εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν την πολιτική τους να μην πουλήσουν ποτέ στην Τουρκία».

Είπε περαιτέρω ότι «η μόνη ρεαλιστική ρωσική επιλογή είναι το Su-35 (ένα παράγωγο του σοβιετικού Su-27 της δεκαετίας του 1980). Τα Su-57 Felon και Su-75/Checkmate δεν θα είναι διαθέσιμα σε επαρκή αριθμό για δεκαετίες. Η Sukhoi δεν μπορεί ακόμη να παράγει επαρκή απόθεμα Su-57 Felon για τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, πόσο μάλλον για την εξαγωγική αγορά».

«Πιστεύω ότι το Su-75 Checkmate θα ακολουθήσει τον δρόμο του αμερικανικού F-20 Tigershark της δεκαετίας του 1980. Το πρόγραμμα F-20 κατασκευάστηκε για την εξαγωγική αγορά, αλλά άλλα έθνη ελάχιστα ενδιαφέρονταν για ένα αεροσκάφος που η χώρα προέλευσης οι ΗΠΑ, αρνήθηκε να αγοράσει για την αεροπορία της. Παρά την υψηλή εκτίμηση για το F-20, ήταν μια εμπορική αποτυχία. Περιμένω ότι το πρόγραμμα Su-75 θα αποτύχει παρομοίως», πρόσθεσε ο Gramaglia.

Επιστρέφοντας στο Su-35, δεν έχει δείξει πολλές "αρετές" στη μάχη για την Ουκρανία. «Λαμβάνοντας υπόψη την κακή τακτική του Su-35, η ανεπαρκής υλικοτεχνική υποστήριξη και ανθρώπινο δυναμικό της Ρωσίας (εκπαίδευση πληρωμάτων αέρος και εδάφους) στους πελάτες εξαγωγών, καθιστούν αυτήν την επιλογή αμφισβητήσιμη. Αλλά το Su-35 είναι η καλύτερη ρωσική επιλογή», ​​είπε ο Gramaglia.

Ο Seyyid Akr τόνισε την πρόκληση της αγοράς ενός ρωσικού αεροπλάνου, λέγοντας: «Δεν βλέπω την Τουρκία να αγοράζει αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής ως πολύ εύλογη. Υπάρχουν προφανείς τεχνικές δυσκολίες, όπως η ενσωμάτωση πυρομαχικών του ΝΑΤΟ με αεροσκάφη ρωσικής παραγωγής. Αυτά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με υποδοχείς πυρομαχικών εγχώριας παραγωγής, κάτι που είναι εξαιρετικά τεχνικό.»

«Έπειτα, υπάρχουν οι προφανείς πολιτικοί περιορισμοί για την αγορά πρόσθετου ρωσικού εξοπλισμού δεδομένης της ένταξης στο CAATSA και στο ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε να γίνει αλλά είναι  απίθανο κατά τη γνώμη μου», σημείωσε.

Ο Gramaglia κατέληξε λέγοντας, «λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν πρόσφατα την πώληση ενός πακέτου υποστήριξης F-16 για το Πακιστάν, με όλες τις μυριάδες στρατηγικές του προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου του ,αναμένω ότι οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν τελικά την πώληση νέων F-16 αεροσκάφη για την Τουρκία».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Κατόπιν των  παραπάνω εκτιμούμε τα εξής :

Η Γαλλία εκτιμούμε πως δεν είναι διατεθιμέμνη  να πουλήσει  μαχητικά Rafale στην Τουρκία, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει ο Charles Gramaglia, αναλυτής εθνικής ασφάλειας με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ,  ότι "η Γαλλία θα είναι πρόθυμη να πουλήσει τα μαχητικά Rafale στην Τουρκία, παρά τις διαφορές τους."

Οι λόγοι προς τούτο είναι γεωπολιτικοί και άπτονται του γεγονότος ότι η Γαλλία έχει πουλήσει Rafale σε Αίγυπτο-ΗΑΕ-Ελλάδα και με μεγάλες πιθανότητες και στο Ιράκ, χώρες μη φιλικές με την Τουρκία

Συνεπώς δεν θα ήθελε το Παρίσι να τινάξει στον αέρα πιθανές μελλοντικές πωλήσεις οπλικών συστημάτων του σε αυτές τις χώρες λόγω πώλησης των Rafale στην Τουρκία

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, αυτές βρίσκονται στο απώγειό τους, με τη Γαλλία να εγγυάται την Εθνική κυριαρχία μας  έναντι της Τουρκίας και  με την Ελλάδα από το 2006 να είναι πλήρες μέλος των χωρών της Γαλλοφωνίας, έναν χώρο κοινών αξιών και αλληλεγγύης, με βασικό στόχο τη διαφύλαξη και την περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της γλωσσικής πολυμορφίας.

Συνεπώς για όλους τους παραπάνω λόγους αποκλείουμε παντελώς την περίπτωση πώλησης Rafale από την Γαλλία στην Τουρκία

Ομοίως αποκλείουμε την αγορά Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία πριν τις τουρκικές εκλογές του 2023 τουλάχιστον, αφού κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε  νέες αμερικανικές κυρώσεις που θα στοχοποιούσαν την ήδη παραπαίουσα τουρκική οικονομία, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να χάσει  σίγουρα τις εκλογές

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει με τα βρετανικά Eurofighter Typhoons, τα οποία είναι κατά τη γνώμη μας τα επικρατέστερα να αποκτηθούν από την Τουρκία σε περίπτωση μη απόκτησης των Αμερικανικών F-16 από αυτήν

Αυτό συμβαίνει επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και υποστήριξε την κυβέρνησή του Ερντογάν, ιδίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα ο κύριος σύμβουλος για την ανάπτυξη ενός κινητήρα για το TF-X με τα συστήματα BAE και Rolls Royce επίσης.

Κατά συνέπεια, η μόνη «λογική λύση» που διαφαίνεται είναι μια «συμφωνία πακέτων» στην οποία η Τουρκία εκμισθώνει για πρώτη φορά μια μοίρα του Tranche 2 Typhoons για να αποκτήσει πρόσβαση στο ραντάρ AESA και τον πύραυλο Meteor, και  στη συνέχεια, η Άγκυρα θα αγοράσει  αεροσκάφη  Typhoons". 

Γιατί δεν είναι απίθανη η πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκίας

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι το θέμα απόκτησης των F-16 από τις ΗΠΑ δεν θα πρέπει να το θεωρούμε τελείως απίθανο,  ακόμη και μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης Αμερικανικών όπλων στην Κύπρο πριν από 2 ημέρες.

Τουναντίον θα έλεγα, αφού πολλα θα εξαρτηθούν από τις εκλογές του Αμερικανικού Κογκρέσου στις 8 Νοεμβρίου  και την πορεία προς τις Τουρκικές εκλογές από τον Ερντογάν

Συνεπώς θεωρώ ώς πιθανό οι ΗΠΑ να επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο απέναντι στην Τουρκία η οποία διολισθαίνει συνεχώς προς Ρωσία-Κίνα-Οργανισμό SCO, χρυσώνοντας της το χάπι, προβαίνοντας σε σαλαμοποίηση της  πώλησης των 40 F-16 BLOCK 70 και των 80 κιτ εκσυγχρονισμού ισάριθμων F-16 της , σε 2-3 χρονικές περιόδους από τώρα

Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ δεν χάνουν την Τουρκία ούτε από πελάτη, ούτε από Σύμμαχο, προσδοκώντας σε απώλεια της εξουσίας του Ερντογάν στις εκλογές από την νυν φιλοδυτική κατά τη γνώμη τους τουρκική αντιπολίτευση

Παράλληλα με σαλαμοποιημένη την πώληση των F-16 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ  ευελπιστούν ότι θα ελέγχουν την κατάσταση στο Αιγαίο, διατηρώντας το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος να γέρνει υπέρ της Ελλάδας, αποτρέποντας οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια εναντίον μας τους επόμενους μήνες μέχρι τις τουρκικές εκλογές

Συνεπώς εκτιμούμε  ως πρώτη επιλογή είναι αυτή  της αγοράς των F-16 block 70 από τις ΗΠΑ και δεύτερη αυτή των Eurofighter Typhoon με ραντάρ  ECRS Mk2  ένα από τα πιο σύγχρονα ραντάρ AESA από την Μ. Βρετανία. 

Και οι δύο επιλογές  θα  παρέχουν  πλέον στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, τις δυνατότητες  του προηγμένου ραντάρ AESA, σε μια προσπάθεια  να κλείσει την ψαλίδα που τη χωρίζει από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR