Politics
Updated at:

Ηχηρή στήριξη Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις - Μήνυμα Μητσοτάκη στον... «ταραξία» Ερντογάν (upd)

Νεώτερη ενημέρωση

Ηχηρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων, πριν από την συνάντηση τους. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο. “Να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που δείξατε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Η Ελλάδα μας βοήθησε κα θα ήθελα να σας ευχαριστώ για την απτή κίνηση αλληλεγγύης. Δεν θα την ξεχάσουμε”, είπε αρχικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Και συνέχισε: “Στηρίζουμε πλήρως – και το λέω με μεγάλη σαφήνεια- την Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική σχέση δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από όσα είπε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ 2022) για τα ελληνοτουρκικά. “Σε αυτούς που λένε ότι θα έρθουν μια νύχτα, απαντάμε ότι τους περιμένουμε στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του”, είπε χαρακτηριστικά. 

Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι εν μέσω μίας ενεργειακής, πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η ήπειρος μας. Οι κρίκοι της Ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνονυν πληθαίνουν συνεχώς. Πέρυσι, το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά την πατρίδα μου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Φέτος ήταν η σειρά της Ελλάδα να δείξει την αλληλεγγύη της. Οι δύο χώρες μας συνεργάζονται και στην Άμυνα”, είπε στην αρχή των δηλώσεων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Και συνέχισε: “Νομίζω ότι η ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει στη Μόσχα. Θα συζητήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές γι’ αυτό θα μοιραστώ τις σκέψεις μου με τον κ. Μακρόν. Η δική μας απάντηση σε αυτή την προκλητικότητα είναι η ετοιμότητα. Και σε αυτούς που λένε ότι θα έρθουν μια νύχτα, απαντάμε ότι τους περιμένουμε στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του”. 

Αρχικό κείμενο

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών θα προηγηθούν (8:30 πμ) της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.

https://youtu.be/y7Vcf2gDP8s

Κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, και σχετικά ερωτηθείς εάν στη ατζέντα της συζήτησης με τον Γάλλο Πρόεδρο θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Προφανώς ναι, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον φίλο Πρόεδρο της Γαλλίας και συνολικά τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη γραμμή άμυνας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Αλλά προφανώς θα συζητήσουμε και περιφερειακά ζητήματα και θα επανεπιβεβαιώσουμε αυτή την πολύ ισχυρή στρατηγική συμμαχία η οποία υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Νομίζω ότι είναι μια σχέση πολύ σημαντική για την πατρίδα μας».

Νωπό ακόμη το μήνυμα των Παρισίων μέσω Κολονά

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, η Γαλλίδα Υπουργός Αμυνας Κατρίν Κολονά εξέπεμψε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας εκ μέρους γειτονικών χωρών, υπενθυμίζοντας την αμοιβαία αμυντική συνδρομή των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών είχε ερωτηθεί για τον τρόπο που η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, εφόσον συγκεκριμενοποιηθούν οι τουρκικές απειλές και υπάρξει κλιμάκωση.

Η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση», και πρόσθεσε τα εξής.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

Κατέληξε, πάντως, λέγοντας πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR