Greek-Turkish Relations
Updated at:

Αυτή είναι «η Αθηναϊκή παγίδα» όπως την βλέπουν στην Άγκυρα

Η Τουρκία αρχίζει και αισθάνεται στρυμωγμένη από την Ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτό φαίνεται και από τις απόψεις που εκφράζουν τούρκοι αναλυτές. Μια τέτοια χαρακτηριστική ανάλυση ανήκει στον Ριφάτ Ονζέλ και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της SETA. Του μεγαλύτερου think tank της Τουρκίας.

CONTINUE READING

Γράφει χαρακτηριστικά ο Ονζέλ

«Γιατί η Ελλάδα κλιμακώνει τις εντάσεις και ενεργεί με ολοένα και πιο απερίσκεπτο τρόπο; Ενώ οι επερχόμενες εκλογές και ένα σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα μπορεί να δίνουν κίνητρο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εντείνει τις εντάσεις, αυτοί είναι κυρίως παράγοντες που συμβάλλουν. Ο πιο σημαντικός λόγος που εξηγεί την τολμηρή συμπεριφορά της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική έγκειται στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας που βασίζονται σε μια στρατηγική για την παροχή ξένων εγγυήσεων ασφάλειας και υπονόμευση της διεθνούς θέσης της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα σχεδιάζει ένα σχέδιο παιχνιδιού που μπορεί να ονομαστεί «η Αθηναϊκή Παγίδα». Η Ελλάδα θέλει να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως επιτιθέμενο, έτσι ώστε μια πιθανή ελληνοτουρκική σύγκρουση να εμπλέκει διεθνείς παράγοντες, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, υπέρ της ίδιας. Η εξουδετέρωση της αθηναϊκής παγίδας θα απαιτήσει όχι μόνο συνετή τουρκική διπλωματική δράση και ακριβή αποτρεπτικό τρόπο, αλλά και αλλαγές πολιτικής από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Οι κύριες πτυχές της Αθηναϊκής Παγίδας φαίνονται στον σχεδιασμό των ελληνικών αμυντικών συμφωνιών και στις δραστηριότητες του ισχυρού λόμπι της στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η χώρα αγοράζει προηγμένα αεροσκάφη και φρεγάτες από τη Γαλλία, αλλά αυτές οι προμήθειες αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης αμυντικής συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της αμυντικής συμφωνίας, τα μέρη θα παρέχουν αμοιβαία βοήθεια και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης δύναμης, εάν λάβει χώρα ένοπλη επίθεση εναντίον του εδάφους ενός από τα δύο μέρη. Η συμφωνία διαφημίστηκε αμέσως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ουσιαστική εγγύηση ασφαλείας κατά της Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι η Γαλλία είναι ένα κράτος με πυρηνικά όπλα.

Οι Έλληνες φορείς λήψης αποφάσεων προσπάθησαν να συνδέσουν το Άρθρο 2 με τις μαξιμαλιστικές θαλάσσιες διεκδικήσεις της χώρας, αλλά το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να κάνει μια δήλωση υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν καλύπτει αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Ωστόσο, η συμφωνία αντικατοπτρίζει μια σαφή αντίφαση με το ΝΑΤΟ καθώς η συλλογική άμυνα είναι το θεμελιώδες στοιχείο της συμμαχίας. Η γαλλοελληνική συμφωνία υπονομεύει σημαντικά την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, αντιγράφει και ανταγωνίζεται ακόμη και τις αποστολές της συμμαχίας και ενισχύει τη συμπεριφορά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα επέκτεινε επίσης την αμυντική της συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1990. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο κύριος στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αυξήσει την παρουσία του αμερικανικού στρατού στη χώρα με την επέκταση των σημερινών αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και ίδρυσης νέων. Το αυξανόμενο αμερικανικό στρατιωτικό αποτύπωμα στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να θεωρηθεί ως στρατιωτικός κόμβος επιμελητείας για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, για τους Έλληνες φορείς λήψης αποφάσεων, γίνεται αντιληπτό ως ένα είδος αποτρεπτικού συρμού, μια εγγύηση ασφαλείας κατά της Τουρκίας που θα έφερνε μαζί τις ΗΠΑ με την Ελλάδα σε μια πιθανή σύγκρουση. Με αυτόν τον τρόπο, είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν τις προσφορές της ελληνικής κυβέρνησης να τους επιτρέψει να έχουν βάσεις σε ορισμένα από τα νησιά της Ελλάδας.

Η Ελλάδα στοχεύει να υπονομεύσει τη διεθνή θέση της Τουρκίας

Ενώ η πρώτη πτυχή της Αθηναϊκής παγίδας είναι να παρασύρει τους διεθνείς παράγοντες σε ανεπιθύμητες συγκρούσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η δεύτερη πτυχή περιλαμβάνει την υπονόμευση της διεθνούς θέσης της Τουρκίας. Ιδιαίτερα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το ελληνικό λόμπι και οι υποστηρικτές του διεξάγουν ολοένα και πιο ανταγωνιστικές εκστρατείες κατά της Τουρκίας διαδίδοντας ψεύτικες ειδήσεις και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Οι εκστρατείες των ελληνικών και υποστηρικτικών λόμπι έφτασαν ακόμη και σε επίπεδο ρατσιστικής Τουρκοφοβίας, όπως φαίνεται στην εκστρατεία κατά του Δρ Μεχμέτ Οζ — διασημότητας γιατρού των ΗΠΑ τουρκικής καταγωγής.

Πρόσφατα, επτά λόμπι συσπειρώθηκαν γύρω από την ελληνική υπόθεση και έστειλαν ξεχωριστές επιστολές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να αποτρέψουν την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ή να εξαρτήσουν την πώληση από παράλογα αιτήματα που παρεμβαίνουν άμεσα στα κυριαρχικά δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Ομοίως, η ελληνική κυβέρνηση και τα λόμπι της ασκούν σημαντική πίεση στις γερμανικές κυβερνήσεις με σκληρή κριτική κατά των Γερμανών πολιτικών εδώ και χρόνια για να αποτρέψουν την πώληση των υποβρυχίων Type 214.»

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR