History

Τζέιμς Γουίλιαμς: Το Άργος τίμησε τον Αφροαμερικανό σκλάβο που έγινε φιλέλληνας και πολέμησε για την απελευθέρωσή μας, το 1821

Από τη φυτεία ζαχαροκάλαμων στη Βαλτιμόρη, όπου ήταν σκλάβος, βρέθηκε στη σκλαβωμένη από τους Τούρκους Ελλάδα για να πολεμήσει στο πλευρό ενός λαού με τον οποίο δεν τον συνέδεε κάτι, πλην της δίψας για τη λευτεριά, όπως αναφέρει το pontosnews.gr.

Πριν από λίγες μέρες ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, διοργάνωσε διήμερες εκδηλώσεις για να τιμήσει τον Αφροαμερικανό που έπεσε μαχόμενος στην περιοχή.

Προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις ήταν ο γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, που μίλησε για τον φιλελληνισμό ανά τον κόσμο, τότε και σήμερα, αλλά και για «την προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς, οι οποίοι ως φορείς των ελληνικών αξιών και πανάξιοι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και της κληρονομιάς μας μεριμνούν ακούραστα για την προβολή και ανάδειξη του ελληνισμού».

Αναφερόμενος στον τιμώμενο ήρωα, σημείωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση φιλέλληνα. «Δεν ήταν Ευρωπαίος, όπως η πλειονότητα των φιλελλήνων, ούτε λόγιος, πλούσιος, στρατιωτικός καριέρας ή επιστήμονας. Ο Γουίλιαμς δεν ήταν καν ένας ελεύθερος άνθρωπος, ήταν σκλάβος όταν έφυγε από την πατρίδα του. Δεν ήταν ένας “ρομαντικός” που είχε εκπαιδευτεί στην αρχαιοελληνική γραμματεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ήταν ένας Αφροαμερικανός από τη Βαλτιμόρη, δούλος σε φυτεία ζαχαροκάλαμων με δίψα για ελευθερία. Αυτή ήταν που τον έφερε στη σκλαβωμένη Ελλάδα, εκεί που οι Έλληνες αγωνίζονταν με σκοπό να αποτινάξουν τον μακραίωνο τουρκικό ζυγό, να ελευθερωθούν από τη δική τους σκλαβιά. Και ο σκοπός τους έγινε και δικός του σκοπός, επειδή η αγάπη, η δίψα και ο αγώνας για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια τη ζωή εντέλει δεν γνωρίζουν εθνικότητα, φυλή ή θρησκεία. Είναι αξίες οικουμενικές και πανανθρώπινες. Ο Τζέιμς Γουίλιαμς έμαθε ελληνικά, πολέμησε με γενναιότητα και αυτοθυσία σε πολλές μάχες μαζί με τους Έλληνες, σαν να ήταν Έλληνας. Και πέθανε στην Ελλάδα, ήρωας και ελεύθερος άνθρωπος. Τον τιμούμε με περισσή ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον Αγώνα του Έθνους μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Χρυσουλάκης.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης μπροστά από το δημαρχείο Άργους-Μυκηνών (φωτ.: Νίκος Νομικός / Υπουργείο Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας)

 

Στο πρόσωπό του, όπως πρόσθεσε, τιμούμε και όλους εκείνους, χάρη στους οποίους οι έννοιες «Φιλέλληνας» και «Φιλελληνισμός» απέκτησαν τη σημασία και τη βαρύτητα που διατηρούν ως τις μέρες μας. Τους ήρωες που δεν γεννήθηκαν Έλληνες, αλλά δικαίωσαν τη ρήση του Ισοκράτη «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας». Τιμούμε τους φιλέλληνες, οι οποίοι με κίνητρο την αγάπη για την Ελλάδα και την ελευθερία συνέβαλαν, λόγω και έργω, αλλά συχνότατα και με την ίδια τους τη ζωή, στην Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

Υπουργείο Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, τόσο για τη συνεισφορά της στο διήμερο των τιμητικών εκδηλώσεων όσο και για το συνολικό εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο της.

Από την πλευρά της, η Ελληνοαμερικανίδα εκπαιδευτικός που κατάγεται από την Άνδρο και έχει κάνει απίστευτη καριέρα στις ΗΠΑ, του απένειμε τιμητική πλακέτα για τη συνολική προσφορά του προς τους Έλληνες της Διασποράς, για τη δημιουργία δεσμών με τη μητέρα πατρίδα και την ενθάρρυνση του έργου τους για την προαγωγή των ελληνικών αξιών και ιδεών του ελληνισμού ανά τον κόσμο.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης λαμβάνει τιμητική πλακέτα από τη Στέλλα Κοκόλη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γιάννης Χρυσουλάκης συνεχάρη τον Κώστα Ρεθυμνιωτάκη, συγγραφέα του βιβλίου The fantastic voyage of James Williams, που έγινε η αφορμή ώστε το ευρύ κοινό να γνωρίσει τον Αφροαμερικανό και φιλέλληνα αγωνιστή.

Το εξώφυλλο του βιβλίου The fantastic voyage of James Williams του Κώστα Ρεθυμνιωτάκη

 

Δείτε το αφιέρωμα που έκανε, τον περασμένο Μάρτιο, το Ελληνοαμερικανικό Ίδρυμα Δυτικής Πενσυλβάνιας στον Τζέιμς Γουίλιαμς:

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR