Armed Conflicts
Updated at:

Ελλάς-Ινδία συμμαχία...και στο Λιβυκό! Χαστούκι από το Δελχί στην Άγκυρα

"Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΣΑ  του ΟΗΕ, η Ινδία κατονομάζει την Τουρκία ως υπεύθυνη για παραβίαση των κυρώσεων του στη Λιβύη", είναι ο τίτλος άρθρου Ινδικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Δηλώνοντας ότι η «κατάφωρη περιφρόνηση» της Τουρκίας ήταν αιτία σοβαρής ανησυχίας, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ είπε ότι οι δραστηριότητες της χώρας συνέβαλαν στο «διαρκές πολιτικό αδιέξοδο».

Η Ινδία κατηγόρησε την Τουρκία για «κατάφωρη περιφρόνηση» των ψηφισμάτων ασφαλείας του ΟΗΕ στη Λιβύη, όπου ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι μάχες δρόμο με δρόμο, οι σφοδρότερες των τελευταίων δύο ετών, οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων στην Τρίπολη.

Τρεις ημέρες αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνήλθε στη Νέα Υόρκη , με ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ και αρκετές χώρες να εκφράζουν ανησυχία για την  κατάστασης στη Λιβύη.

Ως πρόεδρος της επιτροπής του ΣΑ του ΟΗΕ για τις κυρώσεις στη Λιβύη, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ, Ruchira Kamboj, παρουσίασε μια ενημέρωση για το έργο της επιτροπής

Σε ξεχωριστή δήλωση υπό την εθνική της ιδιότητα, ο Kamboj σημείωσε ότι ενώ η κατάσταση υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, δεν υπήρχαν ακόμη σημάδια «απτής προόδου» σε αυτό το μέτωπο.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων είναι επιζήμια για την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής. Υπήρξαν κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», είπε.

Στη συνέχεια, ο Ινδός διπλωμάτης ανέφερε ρητά  ότι από την έκθεση του Μαΐου 2022 της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ της Επιτροπής Κυρώσεων στη Λιβύη, προκύπτει πως ότι η Τουρκία παραβίασε την απόφαση του 1970 του ΣΑ του ΟΗΕ παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση στις δυνάμεις που συνδέονται με την Κυβέρνηση  Εθνικής Ενότητας.

«Επιπλέον, στην ίδια έκθεση, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «σημείωσε επίσης τη συνεχή παρουσία Σύριων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στα στρατόπεδα της Κυβέρνησης  Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη», δήλωσε ο Kamboj.

Δηλώνοντας ότι «τέτοια κραυγαλέα περιφρόνηση» ήταν αιτία σοβαρής ανησυχίας, ο Kamboj πρόσθεσε ότι αυτές οι δραστηριότητες παραβιάζουν επίσης τη Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020 που συμφωνήθηκε από τα λιβυκά μέρη και κατά συνέπεια συνέβαλε στο «διαρκές πολιτικό αδιέξοδο».

«Επαναλαμβάνουμε ότι η κυριαρχία, η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης πρέπει να διαφυλαχθούν. Η πολιτική διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται πλήρως από τη Λιβύη και να ανήκει στη Λιβύη χωρίς επιβολή ή εξωτερική παρέμβαση», είπε.

Εκτός από την Τουρκία, η έκθεση εμπειρογνωμόνων αναφέρει παραβιάσεις  του εμπάργκο όπλων, από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.  

Η Ινδία είναι ενάντια  στην Τουρκία, η οποία ως στενός σύμμαχος του Πακιστάν, έχει θέσει υπό συζήτηση τη διαμάχη του Κασμίρ σε διάφορες διεθνείς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει  στρατιωτικά την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, ενάντια στην ανατολική παράταξη υπό την ηγεσία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, με έδρα τη Βεγγάζη.

Αφού οι προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου 2021 δεν διεξήχθησαν λόγω διαμάχης για τη διαδικασία, το «κοινοβούλιο» με έδρα τη Βεγγάζη κήρυξε μια νέα κυβέρνηση υπό τον Φάθι Μπασάγκα, έχοντας επίσης καταγγείλει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον πρωθυπουργό Abdulhamid al-Dbeibah ως παράνομη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μάχες στις 27 Αυγούστου πυροδοτήθηκαν από φατρίες που ευθυγραμμίζονται με τον Μπασάγκα που εξασκούσαν συντονισμένες επιθέσεις για να τον εγκαταστήσουν στην πρωτεύουσα.

Όμως η κίνηση απέτυχε."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται, ότι οι θέσεις της Ινδίας  ευθυγραμμίζονται απόλυτα με αυτές της Ελλάδας, αναφορικά με την κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ  από την Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη. 

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε  αναλύσει την γεωπολιτική κίνηση-ματ, που θα συνιστούσε η  συνεργασία Ελλάδας-Ινδίας απέναντι σε Τουρκία- Πακιστάν-, αλλάζοντας το ''παιχνίδι'' στα ελληνοτουρκικά.

Για παράδειγμα, η Ινδία χρησιμοποιεί το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400, που χρησιμοποιείται επίσης από την Τουρκία.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την Ινδία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να δοκιμάσει τα μαχητικά της, F-16-Rafale, ενάντια σε  συστοιχία S-400, εξάγοντας έτσι λίαν ωφέλιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση των S-400 της Τουρκίας.

Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί επίσης να αγοράσει τον ινδικό πύραυλο κρουζ BrahMos που θα μπορούσε να ενσωματωθεί με το αεροσκάφος της Rafale.

Πέρυσι, το Pentapostagma πρότεινε ότι ο πύραυλος BrahMos θα μπορούσε να είναι ένα τρομερό όπλο όταν ενσωματωθεί με γαλλικά Rafales, το οποίο, σε συνδυασμό με την ικανότητα των Ελλήνων πιλότων, θα προκαλούσε πανικό στην Άγκυρα.

CONTINUE READING

Τέλος σε πρόσφατο άρθρο μας , αναλύσαμε τη γεωπολιτική σημασία του συνασπισμού Γαλλίας-Αιγύπτου-Ινδίας για Μεσόγειο & Ινδοειρηνικό και το ρόλος της Ελλάδας σε αυτόν, αφού και με τις τρείς χώρες διατηρούμε άριστες σχέσεις, ανοίγοντας παράλληλα  μια πολύ σημαντική οδό συνεργασίας, αυτής της μέσω Αιγαίου Πελάγους-Βαλκάνια-Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και αντίστροφα

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο Ινδικά πολεμικά πλοία δίπλα από τα αντίστοιχα Ελληνικά;

Η Ινδία  τέλος παρουσιάζει ενδιαφέρον για τη χώρα μας εκτός  από πλευράς στρατιωτικών εξοπλισμών , και στους τομείς τουρισμού και εμπορίου, ενώ τυχόν «ανοίγματα» από τη χώρα μας στους τρείς αυτούς τομείς, θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ινδίας-Ελλάδας, με τις ευλογίες  μάλιστα του Προέδρου και της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, η οποία τυγχάνει Ινδικής καταγωγής.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR