Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ειδική Ανάλυση: Που αποβλέπει η Τουρκία μεταφέροντας στο ΝΑΤΟ την υποτιθέμενη "παρενόχληση" των F-16 της από τους S-300 της Ελλάδας

"Η Τουρκία μεταφέρει την παρενόχληση των S-300 στο ΝΑΤΟ! Ποια θα είναι η στάση του ΝΑΤΟ; Σε τι στοχεύει η Ελλάδα με ένταση στο Αιγαίο; Ο εμπειρογνώμονας αξιολόγησε", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Τουρκία μεταφέρει την παρενόχληση της Ελλάδας για τουρκικά αεροσκάφη που πετούν αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 στο ΝΑΤΟ.

CONTINUE READING

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα στείλει τα αρχεία ραντάρ για την παρενόχληση στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και στα υπουργεία των χωρών μελών της συμμαχίας.

Ο ειδικός Διεθνών Σχέσεων Καθ. Δρ. İrfan Kaya Ülger έκανε αξιολογήσεις για το θέμα στη ζωντανή μετάδοση του A Haber.

"Η Ελλάδα θέλει να παράσχει νομιμότητα στον υπερβολικό οπλισμό της", είπε ο Ουλγκέρ, προσθέτοντας, "Όταν η Τουρκία έβαλε την ασφάλειά της πρώτη, άρχισε η σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν η Τουρκία να αυξήσει την κινητικότητά της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν θέλουν η Τουρκία να γίνει περιφερειακή δύναμη». είπε.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαβλέπουμε ότι η Τουρκία δίνει τεράστια προβολή στο θέμα των S-300, σε μια προσπάθεια να εξομοιώσει αυτούς με τους τουρκικούς S-400.

Παράλληλα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν επιθυμούν μια Τουρκία ως περιφεριακή δύναμη στην περιοχή και γιαυτό όταν η Άγκυρα εξοπλίστηκε με τους S-400 τότε βρέθηκε σε πορεία σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον.

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο οργανωμένο τουρκικό σχέδιο συκοφάντησης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ,  για  υποτιθέμενη επιθετική συμπεριφορά σε βάρος μαχητικών αεροσκαφών της F-16  από Ελληνικά F-16 και πυραύλους S-300 , ενώ αυτά μετείχαν σε άσκηση-δραστηριότητες της Συμμαχίας στο Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Το θέμα "σέρνεται" από τα τουρκικά ΜΜΕ εδώ και ημέρες  σε μια προσπάθεια κατάδειξης της Ελλάδας  ως επιθετικής έναντι της Τουρκίας, την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει κάνει σουρωτήρι τον ΕΕΧ μας με συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

Ειδικότερα για τους S-300  έχει πλέον των παραπάνω σκοπό να καταδείξει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα σε βάρος της  Τουρκίας χωρίς κυρώσεις, την ώρα που η ίδια υποφέρει από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά των S-400.

Βεβαίως εδώ υπάρχει μια τεράστια διαφορά την οποία αποκρύπτουν οι Τούρκοι

Οι S-400 αγοράστηκαν από την Τουρκία ενώ ο νόμος GAATSA των ΗΠΑ είχε ψηφιστεί, ενώ οι S-300 φιλοξενούνται στην Κρήτη, από την Κύπρο από την οποία αγοράστηκαν το 1998 και τότε δεν υπήρχε κανένας νόμος των ΗΠΑ που να το απαγορεύει.

Κοινώς η Ελλάδα δεν αγόρασε από τη Ρωσία τους S-300 αλλά από την Κύπρο. Ο λόγος που αυτοί δεν τοποθετήθηκαν στην Κύπρο ήταν οι σφοδρές τουρκικές αντιδράσεις και απειλές ακόμη και με πολεμική αναμέτρηση εάν αυτό γινόταν.

Έτσι οι S-300 ήρθαν τελικά στην Κρήτη.

Οι στόχοι της Τουρκίας

Συνεπώς η επιδίωξη όλης της τουρκικής φιέστας στο ΝΑΤΟ είναι  να καταδικαστεί από τη Συμμαχία η χώρα μας ότι χρησιμοποίησε ρωσικά οπλικά συστήματα σε βάρος τουρκικών αεροσκαφών, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Ως μία κύρωση που θα επιδιωχθεί από τους Τούρκους θα ήταν αυτή της απόσυρσης των S-300  καθώς και των υπολοίπων αντιαεροπορικών μας ρωσικής κατασκευής των νησιών μας, αφήνοντας απροστάτευτη σε πολύ μεγάλο βαθμό  από αντιαεροπορικά μέσα την Μεγαλόνησο και τα ακριτικά νησιά μας.

Εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν θα γίνει, πράγμα που γνωρίζουν εκ των προτέρων οι Τούρκοι, οπότε  θεωρούμε πολύ πιθανο να χρησιμοποιηθεί ως επίφαση, προκειμένου να επιχειρήσουν μελλοντικά να τάξουν τους S-400  τους , καθώς και μελλοντικά  να προβουν στην αγορά και δεύτερης συστοιχίας S-400, εφόσον δεν τους δώσουν οι ΗΠΑ τα 40 F-16 BLOCK 70  και τα 80 κίτ εκσυγχρονισμού που επιθυμούν.

Όλα αυτά αναμένουμε να συμβούν, ως υποτιθέμενη  τουρκική αντίδραση έναντι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, οι οποίοι  δεν  υιοθετούν τις   δήθεν αιτιάσεις-ανησυχίες τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR