Health

Kρυολόγημα το καλοκαίρι: Γιατί αρρωσταίνουμε ενώ έχει καλό καιρό;

Γιατί τα κρυολογήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν το καλοκαίρι;

Τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι πιο συχνά το χειμώνα, επειδή οι άνθρωποι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού. Αυτό είναι σίγουρα μέρος της εξήγησης . Δεδομένου ότι οι ιοί προσλαμβάνονται είτε από την αναπνοή όταν κάποιος φτερνίζεται, είτε από το άγγιγμα μιας επιφάνειας στην οποία κάποιος έχει φτερνιστεί και στη συνέχεια από το άγγιγμα των ματιών, του στόματος ή της μύτης με τα χέρια σας, η στενή επαφή προκαλεί περισσότερες μολύνσεις, σύμφωνα με το wikihealth.

https://youtu.be/foaU4GQFHFU

Tο κρύο, ωστόσο, μπορεί να αναπαραχθεί το καλοκαίρι με το air condition ή την συχνή χρήση των ανεμιστήρων. Η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους ιούς, όπως το κρυολόγημα, είναι ο βλεννογόνος της μύτης, των ματιών και του στόματος. Είναι γνωστό πλέον ότι ο κρύος αέρας μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του σώματός σας να ενεργοποιήσει τα λευκά αιμοσφαίρια στην περιοχή για να σταματήσουν την εισβολή των ιών. Επίσης, ο κλιματισμός ξηραίνει τον αέρα, ο οποίος με τη σειρά του ξηραίνει τους βλεννογόνους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σκασίματα και να διευκολύνει τους ιούς να τρυπώσουν.

CONTINUE READING

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση από ένα καλοκαιρινό κρυολόγημα;

Υπάρχουν πάνω από 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα και στην πραγματικότητα δεν είναι ασυνήθιστο να μολύνεστε από περισσότερους από έναν ταυτόχρονα. Ο «μέσος» χρόνος που χρειάζεται για να ξεπεράσει κανείς ένα κρυολόγημα είναι επτά έως 10 ημέρες – αλλά αν επικαλύπτονται, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βουλωμένη μύτη ή καταρροή, φτέρνισμα και ήπιο πυρετό (κάτω από 39°C), με βήχα από την 4η ή 5η ημέρα, καθώς το φτέρνισμα βελτιώνεται. Σε αντίθεση με τη γρίπη, μπορείτε συνήθως να παλέψετε με το κρυολόγημα. Ο βήχας και το φτάρνισμα μεταδίδουν πραγματικά ασθένειες – χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντηλο για να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας και πετάξτε το στα σκουπίδια μόλις το χρησιμοποιήσετε.

Ποια η διαφορά του κρυολογήματος και της γρίπης;

Αν και η γρίπη είναι ένας ιός, είναι μια πολύ διαφορετική ασθένεια από το μέσο κρυολόγημα. Κατ’ αρχάς, παρόλο που έχετε παρόμοια συμπτώματα, είναι πολύ πιο σοβαρά. Συνήθως αισθάνεστε πόνο παντού, συμπεριλαμβανομένων των μυών.

Ο πυρετός είναι συνήθως πάνω από 39°C ή και 40°C και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είστε πολύ αδύναμοι για να σηκωθείτε από το κρεβάτι για αρκετές ημέρες. Είναι πιθανό να έχετε ξηρό βήχα, πονοκεφάλους και διακυμάνσεις μεταξύ ζέστης που βράζει και κρύου που παγώνει. Σε ορισμένες εποχές του έτους, οι γενικοί γιατροί έχουν το πράσινο φως να σας συνταγογραφήσουν το Tamiflu, το οποίο μπορεί να συντομεύσει τα συμπτώματά σας κατά μερικές ημέρες, αλλά δεν είναι θαυματουργή θεραπεία. Πιθανότατα θα αισθάνεστε αδύναμοι για μέρες ή και εβδομάδες αφού ξεπεράσετε τα χειρότερα.

Τι να κάνετε αν έχετε ένα κρυολόγημα;

Επειδή το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά θα είναι εντελώς άχρηστα. Αν έχετε δύσπνοια, βήχα με αίμα ή οξύ, διαπεραστικό πόνο στο στήθος σας όταν αναπνέετε (και όχι μόνο όταν βήχετε), επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εάν έχετε άσθμα, το κρυολόγημα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας, οπότε ακολουθήστε τις συμβουλές που σας δόθηκαν σχετικά με την αύξηση των εισπνευστήρων σας και να είστε προετοιμασμένοι να δείτε το γιατρό σας. Ομοίως, αν έχετε μακροχρόνιες παθήσεις όπως η πνευμονική πάθηση χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είστε πιο επιρρεπείς σε βακτηριακές λοιμώξεις, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας.

Πώς μπορείτε να προλάβετε τη γρίπη ή να τη θεραπεύσετε;

CONTINUE READING

Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη και μειώνει τον κίνδυνο να την κολλήσετε εξαρχής. Τα εμβόλια της νέας περιόδου είναι διαθέσιμα από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και χρειάζεστε ένα κάθε χρόνο, επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης και το περσινό εμβόλιο μπορεί να μην σας προστατεύει.

Η διατήρηση της πρόσληψης υγρών και η τακτική λήψη παυσίπονων για τον πόνο ή τον πονόλαιμο είναι αμφότερα σημαντικά. Ο φαρμακοποιός σας έχει πολλές επιλογές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας – θα είναι σε θέση να σας συμβουλέψει για το αν ένα μείγμα για ξηρό ή θωρακικό βήχα είναι καλύτερο, η εισπνοή ατμών για να καθαρίσει μια βουλωμένη μύτη ή παστίλιες για να καταπραΰνει το λαιμό σας. Μπορεί επίσης να σας προτείνουν αποσυμφορητικά, τα οποία διαρκούν μερικές ώρες αλλά δεν πρέπει να λαμβάνονται για πολύ καιρό, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα πράγματα όταν τα σταματήσετε. Πολλοί ιοί του κρυολογήματος μπορούν να συνεχίσουν να ζουν αφού φτερνιστούν οι ασθενείς σε χερούλια πορτών και επιφάνειες. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να σας γλιτώσει να κολλήσετε από το φτέρνισμα κάποιου άλλου.

Ποιοι είναι οι μύθοι για το κρυολόγημα;

Υπάρχουν δεκάδες θεραπείες που ισχυρίζονται ότι προλαμβάνουν το κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά τα στοιχεία για τις περισσότερες από αυτές είναι πρόχειρα. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να σας προστατεύσουν. Ο ψευδάργυρος (ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για συμπληρώματα ή παστίλιες) μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωσή σας εάν τον ξεκινήσετε εντός 24 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η τακτική λήψη του κατά τη διάρκεια του χειμώνα να σημαίνει λιγότερα κρυολογήματα εξ αρχής.

Οι επιστήμονες που εξέτασαν προσεκτικά τις μελέτες της βιταμίνης C και της εχινάκειας λένε ότι υπάρχουν «περιορισμένες» (δηλαδή αδύναμες) ενδείξεις ότι μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα ή να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ένα κρυολόγημα. Το ίδιο ισχύει και για το Koloba, ένα φυτικό φάρμακο από το φυτό Pelargonium sidoides, μέλος της οικογένειας του γερανιού. Το σκόρδο και τα γαρύφαλλα είναι δημοφιλή, αλλά, ενώ μπορεί να έχουν καλή γεύση, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι βοηθούν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR