Τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α Gürdeniz, έχει αναλάβει εργολαβικά να αναλύει και να επικρίνει όλες τις χώρες, που κατά την άποψή του στέκονται εμπόδιο στα σχέδια της Ερντογανικής Τουρκίας.
Χθες γράφαμε πως σε μια προειδοποίηση, προέβη ο απόστρατος Ναύαρχος Cem Gürdeniz, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε μια φρεγάτα για να προστατεύσει το πλοίο γεωτρήσεων.
Ο Gürdeniz έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το Ιταλικό Ναυτικό αγνόησε παράνομα τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και ανέθεσε σε μια φρεγάτα του, την προστασία του ιταλικού πλοίου γεώτρησης ENI στην 6η περιοχή που έχει αδειοδοτήσει. Η περιοχή αυτή, γειτνιάζει με την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία, πρέπει επίσης να είναι παρούσα στο δικό της πεδίο».
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Φωτιά στα μπατζάκια για τον Τούρκο Ναύαρχο ε.α Gürdeniz από την Ιταλική φρεγάτα στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, αναφέραμε ότι ο Ναύαρχος Cem Gürdeniz, δηλώνοντας ότι αυτές οι περιοχές γειτνιάζουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα, είπε ότι «η Τουρκία θα πρέπει επίσης να είναι παρούσα στη δική της περιοχή».
Να υπενθυμίσουμε ότι, η ιταλική εταιρεία ενέργειας ENI και η γαλλική Total, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ανακάλυψαν νέο κοίτασμα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των εργασιών γεώτρησής τους στο 6ο τεμάχιο, της λεγόμενης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) του ελληνοκυπριακού τμήματος της Νότιας Κύπρου (GCA).
Τώρα, σειρά για τον Τούρκο Ναύαρχο Cem Gürdeniz, έχει η Γαλλία. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, ακόμα κι αν η Γαλλία ενεργεί εκτός της γεωπολιτικής του Ατλαντικού, δεν θα ήθελε ποτέ ένα ηπειρωτικό και θαλάσσιο κράτος όπως η Τουρκία, να πάει στους ωκεανούς και στις ανοιχτές θάλασσες. Άρα από αυτή την άποψη, οι στόχοι τους είναι ίδιοι με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, διατηρώντας τον χάρτη της Σεβίλλης στη Μεσόγειο.
«Αυτό είναι απαίτηση της γεωπολιτικής για αυτούς. Επομένως, θα είναι πάντα σε συμμαχία με αντιτουρκικές δυνάμεις. Απόκτηση εγκαταστάσεων βάσης το 2006, με την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κύπρο, « Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Άμυνας και Ασφάλειας » με την Ελλάδα» και η πώληση 3 φρεγατών και αεροπλάνων Rafale αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν τα πιο συγκεκριμένα παραδείγματα εχθρότητας προς την Τουρκία», αναφέρει.
Ο Gürdeniz , πιστεύει ότι οι Γάλλοι δεν πρέπει να επαναλάβουν το ίδιο λάθος 100 χρόνια μετά. «Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας , ηττήθηκαν εναντίον των Kuvayi Milliye σε κάθε στρατιωτική ενέργεια που έκαναν εναντίον των Τούρκων στο πλευρό της Ελλάδας. Αυτές οι εύκολα επιτευχθείσες στρατιωτικές νίκες, παρείχαν θετική ψυχολογική υποστήριξη στα άλλα μέτωπα και χάρη στις επιτυχημένες στρατηγικές που εφαρμόστηκαν στο τραπέζι της διπλωματίας και της πολιτικής, η Γαλλία απομακρύνθηκε από το ηγεμονικό μέτωπο των Συμμαχικών Δυνάμεων».
«Ο Ατατούρκ, που πρόσθεσε το Χατάι στην πατρίδα του, έδρασε με αυτές τις εμπειρίες. Είναι σαφές ότι, ούτε σήμερα είναι σε θέση να μας πολεμήσουν άμεσα, Ελλάδα και η Νότια Κύπρος. Σήμερα από τη Συρία στην Κύπρο και από τη Λιβύη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο , η Γαλλία αντιμετωπίζει αντιτουρκική αντιπολίτευση και ενεργές κινήσεις σε κάθε τομέα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», αναφέρει.
Πιστεύει ξεκάθαρα ότι, ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ, μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία. Το βάθος και οι πόροι της Ρωσίας, μπορούν να χειριστούν έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη.
«Είναι πλέον πολύ δύσκολο για τη Γαλλία να επιστρέψει σε ανεξάρτητη γεωπολιτική σκέψη, όπως ο Ντε Γκωλ εντός της Ευρώπης, την οποία σχεδόν κυρίευσαν οι ΗΠΑ. Δεν έχουν ούτε τη στρατιωτική και οικονομική δύναμη ούτε την πολιτική ενότητα, για να το πετύχουν. Λόγω της γεωπολιτικής των ΗΠΑ, είναι αναπόφευκτο η Γαλλία να ανοίξει ένα χάσμα με τη Ρωσία και την Κίνα όπως η Γερμανία».
«Η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να γεννήσει ιδέες. Η Washington κάνει αυτό που λέει. Να θυμίσουμε στη Γαλλία: Είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν οι λάθος αποφάσεις που πάρθηκαν στη γεωπολιτική εποχή», αναφέρει.