Health

Κορονοϊός: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο να κολλήσετε COVID-19

Η διατροφή αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση της υγείας μας.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μας προστατεύσει από διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, υποδεικνύει τώρα μια δυνητική σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου λοίμωξης από κορονοϊό. Ειδικότερα, οι μελετητές υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένες τροφές συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19.

Ως υπερεπεξεργασμένες τροφές, οι επιστήμονες όρισαν εκείνες που αποτελούνται από βιομηχανικές συνθέσεις επεξεργασμένων ουσιών, όπως λίπη, έλαια, άμυλο, ζάχαρη και πρωτεϊνικά στοιχεία. Αυτά τα προϊόντα διατροφής υποβάλλονται σε υδρογόνωση, υδρόλυση ή άλλες χημικές τροποποιήσεις με την προσθήκη χρωστικών, αρωματικών ουσιών και γαλακτωμάτων.

CONTINUE READING

Είναι γνωστό ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, σάκχαρα και αλάτι, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να τροποποιήσει τη σύσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής. Άλλωστε, παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου εξαρτάται άμεσα από την διατροφή και επηρεάζει με τη σειρά του την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και ο καρκίνος. Όσοι υιοθετούν μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένες τροφές συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη μετάλλων και βιταμινών, παρουσιάζουν προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ κινδυνεύουν σημαντικά περισσότερο από μολύνσεις.

Η μελέτη 

Οι ερευνητές συνέλεξαν τα στοιχεία 41.012 συμμετεχόντων, που πήραν μέρος σε μελέτη της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 40 – 69 ετών και προέρχονταν από 22 κέντρα αξιολόγησης σε Σκωτία, Ουαλία και Αγγλία.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να συμπληρώσουν το διατροφικό ερωτηματολόγιο Oxford WebQ, που περιλαμβάνει 206 τύπους φαγητού, καθώς και τις ποσότητές του, αλλά και 32 τύπους ροφημάτων. Το ίδιο ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από τον κάθε εθελοντή από 2 έως 5 φορές. Η τρέχουσα μελέτη μέτρησε τον συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών, όπως αποτυπώθηκε στην ποσοστιαία ημερήσια πρόσληψη, υπολογισμένη σε γραμμάρια, καθώς και τα ποσοστά μολύνσεων από κορονοϊό.

CONTINUE READING

Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφών και του αυξημένου κινδύνου λοίμωξης από COVID-19. Μάλιστα, ο συσχετισμός αυτός παρέμεινε συνεπής ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, καθώς και άλλοι παράγοντες υγείας. Σημαντικό ρόλο στον συσχετισμό αυτό έδειξε να διαδραματίζει ο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του κάθε συμμετέχοντα, ωστόσο δεν ανέτρεψε το επιστημονικό συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό είναι αυξημένος για τους ανθρώπους που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Κάποιοι από τους μηχανισμούς που πυροδοτούν τον αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης εξαιτίας μιας ανθυγιεινής διατροφής είναι τα ενισχυμένα επίπεδα σακχάρων και λιπαρών που εντοπίζονται σε αυτές τις τροφές και ευνοούν τη δημιουργία φλεγμονών, «απειλώντας» κατ’ επέκταση την ορθή λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπροσθέτως, τα χημικά πρόσθετα που εμπεριέχονται σε αυτά τα τρόφιμα απειλούν επίσης την υγεία, προκαλώντας έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, η οποία μπορεί να πλήξει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντιθέτως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ικανή να προστατεύσει από τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό. Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι, κατά τη διάρκεια του lockdown, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών αυξήθηκε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και την ανθεκτικότητά τους έναντι της μόλυνσης από τον ιό.

Η τρέχουσα μελέτη αποτελεί την πρώτη που εξέτασε και διαπίστωσε τον συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών και του κινδύνου μόλυνσης από κορονοϊό.

Οι ερευνητές συστήνουν στους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή, με μειωμένες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφών, ώστε να προστατευθούν από τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, αλλά και άλλες συνέπειες για την υγεία τους.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR