ZU-23
World

Ποια αντιαεροπορικά όπλα μπορεί να στείλει η Δύση στην Ουκρανία; (Εικόνες)

Την περίοδο που διανύουμε, δυτικές χώρες στέλνουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια, η οποία ουσιαστικά έχει ως σκοπό να εξισορροπήσει τις απώλειες του Κιέβου στον εν εξελίξει πόλεμο. 

CONTINUE READING

Επέκταση του Εύρους Βοήθειας

Εκτός από όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, το Κίεβο ξεκίνησε να δέχεται και εξοπλισμό αεράμυνας από ξένους συμμάχους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στρατιωτικά πακέτα θα συνεχίζονται να στέλνονται από την Δύση προς την χώρα και πως ουκρανικές μονάδες αεράμυνας ίσως λάβουν αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία παράγονται και εκτός χωρών του ΝΑΤΟ. Τέτοια όπλα μπορεί να είναι σοβιετικής ή ρωσικής παραγωγής, όπως επίσης να κατασκευάζονται και σε κράτη που λαμβάνουν ουδέτερη στάση στην ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.

CONTINUE READING

Έλαβαν Ήδη Γερμανικά Gepard

Μεταξύ των εισαγμένων συστημάτων αεράμυνας που έχουν ήδη μεταφερθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα γερμανικά αντιαεροπορικά αυτοκινούμενα όπλα Gepard. Επίσης, αρκετές άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποστείλουν στο Κίεβο οχήματα μάχης παρόμοιου σκοπού. Αυτά τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα ελέγχου πυρός, το οποίο αν και δεν είναι το νεότερο, είναι αρκετά αποτελεσματικό. Τα συστήματα είναι ικανά να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο σε ρωσικά επιθετικά αεροσκάφη, σε επιθετικά ελικόπτερα και σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Πολλοί Ρώσοι αναφέρουν πως θα ήταν μεγάλο λάθος εάν υποτιμήσουν και αγνοήσουν τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά όπλα που έστειλε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. 

Εκτός από το σοβιετικό τεθωρακισμένο ZSU, το οποίο είναι εξοπλισμένο με δικά του μέσα για την ανίχνευση εναέριων στόχων και τον έλεγχο αντιαεροπορικών πυρών, η Ουκρανία μπορεί να λάβει και ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά όπλα μικρού διαμετρήματος. Για να δούμε κάποια από τα συστήματα που πιθανώς λάβει το Κίεβο. 

Ρυμουλκούμενο Αντιαεροπορικό Πυροβολικό

ZU-23

Σε θέση μάχης το ZU-23 ζυγίζει περίπου ένα τόνο, ενώ επιδεικνύει ταχυβολία ενός βλήματος ανά λεπτό και μέγιστο βεληνεκές 800 μέτρων εναντίων εναέριων στόχων. Η Πολωνία, η οποία είναι μία από τις πολλές χώρες που παράγει ZU-23, είναι πολύ πιθανό να μοιραστεί τα συστήματά της με τους Ουκρανούς.

Από το 2002 η Πολωνία παρήγαγε την εγχώριας ανάπτυξης έκδοση ZUR-23-2KG Jodek-G, η οποία είναι εξοπλισμένη με οπτοηλεκτρονικό παθητικό στόχο και δύο κοντέινερ μεταφοράς και εκτόξευσης των αντιαεροπορικών πυραύλων Grom.

CONTINUE READING

Α-436Μ

Το ρουμάνικο Α-436Μ 30 χιλιοστών μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίων στόχων που πετούν με ταχύτητες έως 350 μέτρα το δευτερόλεπτο. Σε σχέση με τα σοβιετικά ZU-23, τα Α-436Μ αν και βαρύτερα (δηλαδή δυσκολότερα να μετακινηθούν) είναι πιο καταστροφικά, εξαιτίας των βλημάτων 30 χιλιοστών τους.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80, μονάδες αεράμυνας του ελληνικού στρατού ξεκίνησαν να τοποθετούν τέτοια συστήματα σε ακτές και μικρά νησιά. Τα αντιαεροπορικά όπλα 30 χιλιοστών "Άρτεμις" είχαν ως σκοπό την προστασία παράκτιων αμυντικών στρατευμάτων από αεροπορικές επιθέσεις και την κάλυψη σταθμών ραντάρ και θέσεων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων. Σήμερα αναφέρεται πως δεν υπάρχουν περισσότερα από 40 τέτοια συστήματα στην χώρα μας. Πηγές πάντως μιλούν για πιθανή μεταφορά του εναπομείναντων αποθεμάτων στην Ουκρανία. 

Oerlikon GDF

Τα σουηδικά όπλα 35 χιλιοστών έχουν αγοραστεί από περισσότερες από 40 χώρες. Το όπλο συνδέεται με καλώδια με τον σταθμό ελέγχου αντιαεροπορικών πυρών, για αυτό υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματης τηλεκατευθυνόμενης στόχευσης και εκτόξευσης. 

Το σύστημα ζυγίζει 6 κιλά και έχει βεληνεκές ανίχνευσης εναέριων στόχων έως 700 μέτρα. Όσον αφορά την Ευρώπη, τα 35 χιλιοστών όπλα υπηρετούν τους στρατούς της χώρας μας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. 

GALLERY

ZU-23
ARTEMIS 30
Oerlikon GDF
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR