F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και F-18 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συνεργάστηκαν για την διεξαγωγή Εκπαίδευσης Ανόμοιων Αεροπορικών μέσων Μάχης (DACT) στο Ιόνιο Πέλαγος. Το DACT δίνει τη δυνατότητα στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, να εκπαιδεύονται σε σενάρια πραγματικής ζωής που ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα, τις συνεργασίες και τις κοινές ικανότητες.
Με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-18 τα οποία απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο του αμερικανικού ναυτικού «Harry S. Truman», που έπλεε στο Ιόνιο πέλαγος, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, πραγματοποίησαν πτήση δύο μαχητικά F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Οι κοινές εκπαιδεύσεις αυτού του τύπου, πραγματοποιούνται με κάθε ευκαιρία και αυτή την περίοδο το «Harry S. Truman» βρέθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδεία μιας ομάδας που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πλοία του ιταλικού και του γαλλικού ναυτικού.
Από το ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι η συνεκπαίδευση με τα F-18 του αμερικανικού ναυτικού, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Αντίθετα στην Άγκυρα πιστεύουν ότι, η Τουρκική αντιπροσωπεία που πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα θα αποσπάσει, τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.
Να αναφέρουμε ότι η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απαιτεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποδείξει ότι η πώληση των F-16 Vipers στην Τουρκία, είναι απολύτως απαραίτητη για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και να παρέχει μια «λεπτομερή περιγραφή» των μέτρων που θα εξετάσει, να διασφαλιστεί ότι αυτά τα μαχητικά-βομβαρδιστικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για να «υπονομεύσουν την κυριαρχία ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ» (με λίγα λόγια, της Ελλάδας).
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Μετά το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν επιστρέφει το σήριαλ με τα F-16! Σπέρνουν την “διπλωματία των σιτηρών" για να θερίσουν μαχητικά, αναφέραμε οτι ότι τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, «οι διαπραγματεύσεις για τα F-16, που διεξάγονται υπό την ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μαζί με τη «διπλωματία των σιτηρών», έχουν την δυνατότητα να αμβλύνουν τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις κρίσεις S400 και F35».
Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Αυγούστου ο İbrahim Kalın, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, συναντήθηκε με τον Jason Crow, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις κοινές προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Kalın υπογράμμισε τη σημασία των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω εάν αρθούν οι περιορισμοί στην οικονομική και αμυντική βιομηχανική συνεργασία. Εξέφρασε την ικανοποίηση της Άγκυρας για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 νέα πολεμικά αεροσκάφη F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τους υπάρχοντες στόλους της, ζητώντας ανάλογη προσέγγιση και από το Κογκρέσο.
Τονίζεται επίσης ότι, η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), υπέβαλε αίτηση για αγορά 40 Blok 70 Viper F-16 και έως και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της F-16 μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400. Η απόκτηση των ρωσικών όπλων το 2019, ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαγορεύσουν την Τουρκία από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35 stealth.
Ωστόσο, αυτός ο φάκελος είναι ζωτικής σημασίας για την Άγκυρα, η οποία φοβάται πως θα δει τις αεροπορικές δυνάμεις της να μένουν πίσω από τίς Ελληνικές, καθώς μακροπρόθεσμα θα αποκτηθούν 24 Rafale F3R, τουλάχιστον 85 F-16 Viper και, πολύ πιθανόν, 40 F-35A.
Αλλά ακόμα κι αν η Τουρκία έχει τα 120 F-16 Block 70/72 (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα) μέχρι το 2030, αυτά θα έχουν να αντιμετωπίσουν 84 F-16 Block 72 Vipers (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), 20-40 F- 35, και τουλάχιστον, 24 Rafales της Ελλάδας, η οποία θα έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέψουν στην Τουρκία να αγοράσει αυτά τα νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF), πιθανότατα θα καταλήξει να διαθέτει έναν πιο τεχνολογικά προηγμένο στόλο μαχητικών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.
Όπως και να έχει, η τουρκική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να το αφήσει... Και θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον στις 15 Αυγούστου, για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για αυτήν την αγορά του F-16V.
«Οι συζητήσεις για την απόκτηση του F-16V συνεχίζονται. Έχουμε μια συνάντηση στις 15 Αυγούστου: έχουμε προσκληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Γεγονός παραμένει ότι, και όπως θα περίμενε κανείς, οι όροι που θέτει η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι «απαράδεκτοι» για την Άγκυρα. Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία», είπε ο κ. Ακάρ, προτού τονίσει ότι «η προσέγγιση του κ. Μπάιντεν ήταν πολύ θετική στη Μαδρίτη».