Cyprus issue
Updated at:

“Επεισόδιο” με ιταλικό πλοίο αποκάλυψε η Τουρκία-"Οι Ιταλοί ζήτησαν άδεια από την….Άγκυρα για τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ" δήλωσε ο Χ.Ακάρ

Οι Τούρκοι με πονηράδες έχουν βάλει στο στόχαστρο το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, (πριν κινηθεί τελικά το 4ο πλωτό γεωτρύπανο τους  προς Αλεξανδρέττα) για το οποίο θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι περιέχει τεράστιο κοίτασμα, και προσπαθούν να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια προπαγάνδας.  

Πρόκειται για τεράστιο ψυχολογικό και πληροφοριακό “πόλεμο” που έχει στηθεί από την Άγκυρα όπως όλα δείχνουν, για να "νομιμοποιηθει" πιθανότατα κάθε μελλοντική έκνομη ενέργεια των Τούρκων σε ένα τεράστιο κοίτασμα που ανήκει στην Λευκωσία.

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Χ.Ακάρ ισχυρίζεται ότι “η Τουρκία πέτυχε με την χρήση τουρκική Φρεγάτας, να ζητηθεί από ιταλικό ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ, η άδεια εισόδου του σε συγκεκριμένη περιοχή ( της κυπριακής ΑΟΖ)”.

Το τι ακριβώς έγινε δεν έχει επιβεβαιωθεί από κανέναν, ειδικά  από την ιταλική πλευρά, ούτε από κάπου αλλού, και πιθανότατα το όλο θέμα να αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο ενός τουρκικού τηλεοπτικού σήριαλ με τίτλο “σουλτάνος Αμπτνουλχαμίτ χαν”.  

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε μια σημαντική επιτυχία και μια σημαντική αίτηση.

Ιταλικό πλοίο εισήλθε στη διεθνή οικονομική μας ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπαμε «όχι». Το βγάλαμε με μια φρεγάτα.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών μας πέτυχε μια σημαντική επιτυχία, μια σημαντική υπογραφή. Σε ραδιοφωνική μας επαφή με το ιταλικό πλοίο είπαμε ότι αν θέλετε να μπείτε εδώ..., πρέπει να κάνετε αίτηση στη Δημοκρατία της Τουρκίας, και οι Ιταλοί έκαναν αίτηση. Το υπουργείο μας έδωσε την άδεια. Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα», ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Ακάρ τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα τις επόμενες ημέρες αφού πρόκειται για κρατική αίτηση της Ιταλίας.

Το ποια είναι η αλήθεια θα την μάθουμε σύντομα, αυτό όμως που γίνεται κατανοητό είναι το σχέδιο των Τούρκων να “αναγνωριστεί” τουρκική κυριαρχία σε περιοχές που θεωρούν οι ίδιοι ως τουρκική ΑΟΖ, ενώ παράλληλα επιζητούν σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις αξιωματούχων, ζητείται συνολική συμφωνία με Ελλάδα για το Αιγαίο.

Υπενθυμίζουμε πάντως σχέδιο του ινστιτούτου crisisgroup.org, που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια,  για την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας Ελλάδος-Τουρκίας, το οποίο ίσως τώρα να είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Το ινστιτούτο ανέφερε από το 2011  σε σχετικό άρθρο: “Και οι δύο χώρες επωφελούνται από την επίλυση μιας παρατεταμένης και δαπανηρής σύγκρουσης.

Τα οικονομικά οφέλη από τον τερματισμό της εικονικής επίδειξης στρατιωτικής ισχύος είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα για την Ελλάδα. Αλλά η Τουρκία μπορεί επίσης να ωφεληθεί οικονομικά από την επίλυση της σύγκρουσης, και εξίσου σημαντικό,είναι η διευθέτηση του Κυπριακού, που θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις της με την ΕΕ και θα αυξήσει την αξιοπιστία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για «μηδενικά προβλήματα με γείτονες."

Για να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα, τα μέρη θα πρέπει να λάβουν τα ακόλουθα κοινά βήματα:

Στάδιο πρώτο: Η Τουρκία σταματά επίσημα τις υπερπτήσεις σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, αναλαμβάνει -μετά την υπογραφή και κύρωση της συνολικής συμφωνίας για το Αιγαίο Πέλαγος- να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε από προηγούμενες συμφωνίες. Παράλληλα, η Τουρκία αναλαμβάνει να διαλύσει την 4η Στρατιά, ή να την αναδιατάξει εκτός της λεκάνης του Αιγαίου.

Δεύτερο στάδιο: Αμφότερα τα δύο μέρη θα πρέπει να  δηλώσουν την ετοιμότητά τους να διαπραγματευτούν ειδικές ρυθμίσεις για το Αιγαίο σύμφωνα με τις γενικές αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) για τη δικαιοσύνη και τις ειδικές περιστάσεις.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει δημόσια ότι η Τουρκία, ως παράκτιο κράτος, έχει δικαιώματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο, και να σημειώνει ότι υπάρχουν προηγούμενες υποθέσεις (για τη διαιτησία τέτοιων θεμάτων) από άλλα κράτη των οποίων η ακτογραμμή εκτείνεται σε υδάτινη περιοχή που είναι κοινή για όλους.

Η Τουρκία θα αναλάβει  από την πλευρά της δημόσια, να επικυρώσει την UNCLOS και να αναγνωρίσει κατ' αρχήν το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την Ελλάδα, ώστε η ελληνική πλευρά  να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα ναυτικά μίλια.

Τα δύο μέρη θα ανακοινώσουν από κοινού ότι στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί η διατήρηση των διεθνών υδάτινων διαδρόμων που οδηγούν στα κύρια τουρκικά λιμάνια και στα  Στενά της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διεθνή ναυσιπλοΐα.

Τρίτο στάδιο: Ελλάδα και Τουρκία θα  διαπραγματευτούν την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, με βάση την αρχή τα 12 ναυτικά μίλια.

Θα συμφωνήσουν για τη διέλευση των διάμεσων γραμμών σε περίπτωση αμοιβαίας επικάλυψης χωρικών υδάτων, για τη μείωση των ορίων των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι απαραίτητο, και για τη διασφάλιση εύλογων διαδρόμων διεθνών υδάτων για τη διεθνή θαλάσσια ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Θα αναγνωρίσουν εκ των προτέρων τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου για την επίλυση κάθε διαφοράς - σύμφωνα με τις αρχές που αναφέρονται στα βήματα δύο και τρία - σε σχέση με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων.

Τέταρτο στάδιο: Η Τουρκία και η Ελλάδα θα διασφαλίσουν τη διευθέτηση των υπολοίπων ζητημάτων, πρωτίστως στην υφαλοκρηπίδα, μετά την οποία θα δώσουν στο διεθνές δικαστήριο το δικαίωμα να αποφανθεί για όλες τις διαφορές που απομένουν”, κατέληγε το ίδιο.

Το ακριβώς θα δούμε τελικά στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι κάτι που βρίσκεται προ των πυλών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι πλέον οφθαλμοφανές.  

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR