https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/energeia/7107295_o-ceo-tis-hydrogen-europe-exigei-giati-o-eastmed-tha-prohorisei-i
-------
Ήταν σαν βόμβα όταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αξιολόγησε τη σχέση της χώρας του με την Ελλάδα κατά την κοινή εμφάνισή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι σχέσεις ιστορικά και παραδοσιακά είναι καλές, αλλά τώρα πρόκειται να προαναγγελθεί μια νέα φάση. Η Ελλάδα πρόκειται να γίνει ο ευρωπαϊκός κόμβος υδρογόνου, γράφει ο Γεώργιος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe.
Το συμπέρασμα αυτό, επιβεβαιώνει και ενισχύει όσα έλεγε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο κ. Φωκίων Εγκολφόπουλος, Καθηγητής στην σχολή Αεροναυπηγικής και Μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Συγκεκριμένα ο κ. Εγκολφόπουλος, σχετικά με τον East Med υποστηρίζει πως "εάν έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με αγωγούς που φτάνουν έως την Σαουδική Αραβία, τότε θα είναι βιώσιμος γιατί θα μπορεί να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και μαζί με αυτό υδρογόνο".
Τώρα, όπως γράφει ο κ. Χατζημαρκάκης, από την ανακοίνωση του έργου WhiteDragon στη Δυτική Μακεδονία, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό χάρτη έργων υδρογόνου. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε ενεργά και σημείωσε μεγάλη επιτυχία τον Ιούλιο, όταν δύο έργα στο πλαίσιο του λεγόμενου ipcei (σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρώτη φάση.
Πράγματι, το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την Ελλάδα από έναν εισαγωγέα ενέργειας σε μια αυτάρκη, ενεργειακά αυτόνομη χώρα, με την ανανεώσιμη ενέργεια να αντικαθιστά την προηγουμένως κυρίαρχη ενέργεια με βάση τα ορυκτά.
Στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας
Ο πρίγκιπας Σαλμάν πρόσθεσε τώρα ένα ακόμη γεωπολιτικό στοιχείο: Οι μαζικές εισαγωγές υδρογόνου από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική πρόκειται να κατευθυνθούν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πιστή στο σύνθημα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, θα εισάγει 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου που παράγεται ετησίως μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν (Abdulaziz bin Salman), μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου από την ανάπτυξη 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Jafurah θα χρησιμοποιηθεί για υδρογόνο.
Αντί για καθαρό αέριο, δύο προϊόντα υψηλής ποιότητας θα είναι διαθέσιμα για την ευρωπαϊκή αγορά, στα οποία η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα ήθελε να ειδικευτεί προκειμένου να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της πλήρους απαλλαγής από τον άνθρακα έως το 2060.
Αν γίνουν τώρα τα σωστά βήματα, η Ελλάδα θα γίνει αναμφίβολα ένας από τους βασικούς κόμβους υδρογόνου, όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο. Η Σαουδική Αραβία έχει ανακηρύξει τη χώρα στρατηγικό εταίρο. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης. Άλλες χώρες εταίροι θα ενσωματωθούν στη νέα οικονομία υδρογόνου, η οποία αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού. Όμως και η Αθήνα πρέπει να συμβαδίζει με τη ραγδαία ανάπτυξη. Θα χρειαζόταν επειγόντως η έγκαιρη δημοσίευση μιας στρατηγικής για το υδρογόνο προσαρμοσμένη στη νέα κατάσταση. Η Ευρώπη βασίζεται στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή τη δυναμική και εύρωστη ανάπτυξη.
---------
Κεφάλαια:
0:00 - Εισαγωγή
0:10 - O CEO της Hydrogen Europe εξηγεί γιατί ο EastMed θα προχωρήσει
1:50 - Στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας
----------
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
https://www.pentapostagma.gr/
https://www.facebook.com/pentapostagmagr
https://twitter.com/pentapostagma
-----------------
#EASTMED
#ΣΑΟΥΔΙΚΗΑΡΑΒΙΑ
#ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
--------------
-Videos animations, maps, used:
1)Bloomberg Quicktake: Originals(https://www.youtube.com/watch?v=JGe8R0N20ps&t=1s)
2)CGTN Europe(https://www.youtube.com/watch?v=tpzQwYd_-vU)