Greek-Turkish Relations
Updated at:

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετική συμπεριφορά δεν πάνε διακοπές

Μέσα από ένα παιχνίδι ισχύος η Τουρκία συνεχίζει να προσπαθεί να επιβληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω πρόκλησης εντάσεων. Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν βρίσκεται στα ανοικτά των νότιων παραλίων της Τουρκίας και προετοιμάζεται για  απόπλου σε μια εβδομάδα. Στην Άγκυρα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, καταδεικνύοντας τον βαθμό ενόχλησης που προκάλεσαν οι κινήσεις της Αθήνας προς την κατεύθυνση της Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει το philenews.com, για ένα ακόμα καλοκαίρι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετική συμπεριφορά δεν πάνε διακοπές. Το μεγαλύτερο βάρος των τουρκικών ενεργειών πέφτει προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας, καθώς είναι και η πλέον αδύναμη στην περιοχή. Γι’ αυτό και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να στείλει το τέταρτο του γεωτρύπανο στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, γνωρίζοντας πολύ καλά πως το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα πλεύσει προς το σημείο που θα του υποδειχθεί χωρίς κανένα ουσιαστικό εμπόδιο. 

Από την άλλη γνωρίζει πως τα πράγματα με την Ελλάδα δεν είναι εύκολα, γι’ αυτό και καταφεύγει σε πολεμικές ιαχές ευελπιστώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα πιέσει την Αθήνα να κάνει πίσω στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Κυρίως όμως η Τουρκία ευελπιστεί πως μέσα από τους συνεχείς πολεμικούς αλαλαγμούς των αξιωματούχων της θα καταφέρει να κερδίσει αυτά που διεκδικεί εντός της Ουάσιγκτον και κυρίως την ενίσχυση των ενόπλων της δυνάμεων. 

Ο βαθμός αντίδρασης της Τουρκίας δείχνει ακριβώς και το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από τις κινήσεις της Αθήνας προς την αμερικανική κυβέρνηση. Αυτό που δεν φαίνεται να μπορεί να χωνέψει η τουρκική ηγεσία αποτελεί το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο, η οποία ως γνωστό ακολούθησε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πόλη. 

CONTINUE READING

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λαμβάνοντας τη σκυτάλη των επιθέσεων κατά της Ελλάδας τα έβαλε με τη σειρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη:  «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, τον οποίο φιλοξένησε ο Πρόεδρός μας, που υποσχέθηκε στον Πρόεδρό μας λέγοντάς του να τα συζητήσουμε όλα τα προβλήματα μας, δηλαδή τα ελληνοτουρκικά να μην τα μετατρέψουμε σε τουρκοαμερικανικά, τουρκονατοϊκά και τουρκοευρωπαϊκά, σαν από γινάτι, σε μικρό χρονικό διάστημα πήγε στο Κογκρέσο και με μια στάση που δεν συνάδει με τη διπλωματία, που δεν συνάδει με τη συμμαχία, που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν συνάδει με τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, είπε μην τους τα δώσετε», δήλωσε. Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Ακάρ, «ένας άνθρωπος, ένας Πρωθυπουργός, ένας υπουργός, μια χώρα πηγαίνει και κάνει λόμπι για τη δική του χώρα. Αλλά με ένα ακατανόητο τρόπο, είπε ‘μην τα δίνετε σε άλλη χώρα’. Είναι απαράδεκτο, είναι μια κίνηση που το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι ατυχής κίνηση».

Ο Τούρκος υπουργός δείχνοντας τον χάρτη, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει σκεπάσει όλο το Αιγαίο και διερωτήθηκε «ποιος είναι ο επεκτατικός;». Για το Καστελόριζο, είπε ότι «για ένα τέτοιο νησί 10 τ.χλμ ζητούν θαλάσσια δικαιοδοσία 40 χλμ. Μπορεί να εξηγηθεί αυτό με τη λογική, το δίκαιο; Όχι».

«Αυτό που θέλουμε να πούμε εδώ είναι η στάση της γείτονός μας Ελλάδας. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα, δεν είναι καθόλου φυσιολογική. Με όλη την έννοια της λέξης μη φυσιολογική. Αυτοί δεν πήγαν μόνο στην Αμερική και είπαν ‘μην τους δώσετε τα F16. Την ίδια ώρα πήγαν στη Γερμανία και είπαν ‘μην δώσετε τα υποβρύχια’. Εμείς όταν το συζητούσαμε μεταξύ μας αυτό, ένας συνάδελφός μας είπε ‘σε λίγο θα πάνε και στους φούρνους να πουν ‘μην τους δώσετε ψωμί’», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Σε συνέντευξή του κρατικό πρακτορείο Αναντολού, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι το θέμα των F16 είναι σημαντικό, προσθέτοντας πως η Τουρκία επιδιώκει την αγορά 40 F16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 79. Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει 3 συναντήσεις με τους Αμερικανούς γι' αυτό το θέμα και στις 15 Αυγούστου θα έχουν άλλη μία. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι θετική, ωστόσο επέκρινε τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μίλησε για τα δίκαια των Τ/κ 

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «οι αδελφοί μας που ζουν στην Κύπρο έχουν δικαιώματα και δίκαιο. Και μέσα στο νησί και έξω από το νησί, στην Κύπρο. Αυτά παραβιάζονται όλα. Δεν υπάρχουν. Τα αγνοούν». «Το δίκαιο και τα δικαιώματά μας και των Τ/κ δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν, είμαστε υπέρ του δίκαιου και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας και των Τ/κ αδελφών μας», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός κάλεσε την Ελλάδα να δει τι έγινε πριν 100 χρόνια. «Πρέπει να ξέρετε την ιστορία, λέμε στους συνομιλητές μας. Όλοι είδαν και έζησαν πόσο βαρύ ήταν το κόστος αυτής της επιχείρησης, της περιπέτειας. Πιο πολύ το έζησε η Ελλάδα αυτό. Εκείνοι πλήρωσαν. Αυτή την προσπάθεια για κατοχή πριν 100 χρόνια είναι καθαρό ότι δεν την υιοθετούσε ο ελληνικός λαός». Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να πάρουν μάθημα από την ιστορία. Πρέπει να μείνουν μακριά από νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση, ας μην τρέχουν πίσω από αυτά λέμε, καθαρά και ξάστερα».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR