Society
Updated at:

Δίστομο Βοιωτίας: Η φωτιά εξαπλώνεται - Βελτιωμένη η εικόνα το Ποικίλο Όρος

Στην προσπάθεια να ελέγξουν περιμετρικά τη φωτιά επιδίδονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων, αλλά και με τη βοήθεια εθελοντών στο Δίστομο της Βοιωτίας.

Η φωτιά βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους απέκτησε δύο μεγάλα μέτωπα που κινούνταν απειλητικά ακόμη και προς το χωριό Δίστομο.

Πριν λίγο οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις μαζί με τα εναέρια μέσα μπόρεσαν να κυκλώσουν τα δύο μέτωπα της φωτιάς και να αρχίσουν να περιορίζουν την καταστροφική τους δράση.

«Από την έναρξη της είχαμε ισχυρούς ανέμους και η φωτιά γρήγορα δημιούργησε πολλά μέτωπα» υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης κα Φανή Παπαθωμά πού από το μεσημέρι μέχρι τώρα συγκάλεσε δύο συντονιστικά όργανα για να τεθούν οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την κα Φανή Παπαθωμά «αυτή την ώρα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον σε δύο μέτωπα τα οποία ελέγχουμε και έχουμε κυκλώσει περιφερειακά. Ωστόσο, όμως, η πυκνή βλάστηση και οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να ελέγξουμε πλήρως τη φωτιά».

Όπως η αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει «δεν κινδυνεύουν οικισμοί και άνθρωποι και μπορέσαμε να ελέγξουμε την πορεία της φωτιάς, χωρίς να εκκενώσουμε περιοχές» όπως σημειώνει για να συμπληρώσει «έχουμε το βλέμμα μας στις αναζωπυρώσεις και βεβαίως πιστεύουμε ότι μέχρι το τελευταίο φως της μέρας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ελπίζοντας να ελέγξουμε μέχρι τότε πλήρως τη φωτιά».

Στο Δίστομο επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 23 οχήματα, 4 Α/Φ και 5 Ε/Π και εθελοντές ενώ έχουν διατεθεί μηχανήματα και υδροφόρες ΟΤΑ. Τέλος, με εντολή του αρχηγείου του ΠΣ, αρμόδια ανακριτικά όργανα διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Η φωτιά σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο «απέχει ένα χιλιόμετρο περίπου από το Δίστομο χωρίς να κινδυνεύει άμεσα το χωριό. Προσπαθούμε να κόψουμε το μέτωπο της φωτιάς που κινείται προς το Δίστομο. Οι άνεμοι είναι ισχυροί ωστόσο όμως μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να βοηθούν τη φωτιά για να κατευθυνθεί προς κατοικημένες περιοχές» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Διστόμου καθώς θεωρεί την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα οι κάτοικοι της περιοχής του Διστόμου μαζί με τους πυροσβέστες για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες να μην φτάσουν στον Ελαιώνα και από κει σε κατοικημένη περιοχή.

Σύμφωνα με το Αντιδήμαρχο, Παναγιώτη Δημάκα που είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθά και με ομάδα εθελοντών της περιοχής «η φωτιά είναι επικίνδυνη καθώς βρίσκεται μέσα σε θαμνώδη δασική περιοχή που σε πολλά σημεία δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης».

Όπως μάλιστα σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ «τα εναέρια μέσα που ήρθαν λόγω των ανέμων αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής δεν μπορούσαν να προσφέρουν πολλά πράγματα και αυτή τη στιγμή επιχειρεί ένα ελικόπτερο».

Η φωτιά σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο «απέχει ένα χιλιόμετρο περίπου από το Δίστομο χωρίς να κινδυνεύει άμεσα το χωριό. Προσπαθούμε να κόψουμε το μέτωπο της φωτιάς που κινείται προς το Δίστομο. Οι άνεμοι είναι ισχυροί ωστόσο όμως μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να βοηθούν τη φωτιά για να κατευθυνθεί προς κατοικημένες περιοχές» υπογραμμίζει ο ατιδήμαρχος Διστόμου καθώς θεωρεί την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται καθώς φτάνουν στην περιοχή δυνάμεις από άλλες περιοχές της Βοιωτίας τη Φωκίδα, αλλά και τη Φθιώτιδα.

Ένα ελικόπτερο, δυο αεροσκάφη τύπου PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας και δυο τράκτορες επιχειρούν αυτή την ώρα, σε μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση κοντά στο Δίστομο Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το μέτωπο συνεχώς μεγαλώνει πάνω από την περιοχή που είναι τα «Άσπρα Σπίτια». Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί επίγειες δυνάμεις μαζΊ με εθελοντές και ενισχύονται από άλλες δυνάμεις που μεταφέρονται από γειτονικές περιοχές. Οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί και κάνουν την υπόθεση της κατάσβεσης πολύ δύσκολη, καθώς δεν μπορούν να την προσεγγίσουν τα επίγεια τμήματα, ενώ αναμένονται και άλλες εναέριες δυνάμεις.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR