National affairs
Updated at:

Σαου-ειδική συμμαχία! Τι συμφώνησαν Αθήνα-Ριάντ-Στρατηγικής σημασίας ο ελληνικός ρόλος

"Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν την Τρίτη συμφωνία για την τοποθέτηση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και συζήτησαν τη δυνατότητα σύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής τους ενέργειας για την παροχή της Ευρώπης με φθηνότερη πράσινη ενέργεια", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν τον Μάιο στους κύριους όρους μιας σχεδιαζόμενης κοινής επιχείρησης για την κατασκευή ενός καλωδίου δεδομένων, του λεγόμενου "East to Med data Corridor", το οποίο θα αναπτυχθεί από το MENA HUB, ιδιοκτησία της STC της Σαουδικής Αραβίας και των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και της εταιρείας δορυφορικών εφαρμογών TTSA. 

CONTINUE READING

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν  ως γνωστόν επισκέπτεται τη χώρα μας από τις  26 Ιουλίου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

«Συνδέοντας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας... μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη Νοτιοδυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ανανεώσιμη ενέργεια», είπε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, καθισμένος στο πλευρό του Μητσοτάκη.

Ο  Έλληνας Πρωθυπουργός  χαιρέτισε την επίσκεψη του πρίγκιπα Μοχάμεντ ως ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση των περιφερειακών εξελίξεων και «πώς θα εδραιωθεί περαιτέρω αυτή η σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία».

Μια ελληνική διπλωματική πηγή είπε ότι οι συμφωνίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ενέργειας, της στρατιωτικής συνεργασίας και ενός υποθαλάσσιου καλωδίου δεδομένων.

Μετά την Ελλάδα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ θα κατευθυνθεί στη Γαλλία."

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν

Οι συμφωνίες  που υπεγράφησαν  μεταξύ αξιωματούχων των 2 χωρών είναι οι ακόλουθες:

-Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, για την οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά στη συνέχεια. 

-Συμφωνία συνεργασίας για την ενέργεια, με τη Ελλάδα να αποτελεί χώρα γέφυρα ενεργειακής διασύνδεσης Μ. Ανατολής-ΕΕ, με προεξέχουσα τη συμφωνία  για τον "East to Med data Corridor", της υποθαλάσσιας   διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

-Συμφωνίες σε τομείς του πολιτισμού, της τεχνολογίας και των επιστημών

-Θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Η αρχή βεβαίως για να φθάσουμε σε αυτά τα επίπεδα στενής  συνεργασίας-συμμαχίας με τη Σαουδική Αραβία, άρχισε πολύ νωρίτερα , στα πλαίσια της στρατιωτικής διπλωματίας, με την απστολή συστοιχίας Patriot από τη χώρα μας, προκειμένου να ενισχυθεί η Σαουδαραβική αεράμυνα που αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης με Drone. 

Τότε αυτή αυτή η κίνηση της Ελλάδας σχολιάστηκε δυσμενώς από ορισμένους, οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί τα πολλαπλά οφέλη που θα είχε για τη χώρα μας αυτή η κίνηση σε βάθος χρόνου, πράγμα που διαπιστώνεται τώρα.

 

 

Η σημασία της αποστολής των Patriot από ην Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία

Σε προγενέστερο άρθρο μας, τον Σεπτέμβριο 2021, αναλύαμε το πως   Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνεργάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, γεγονός το οποίο διαφάνηκε από το  ότι "συνέπεσε  χρονικά" η αποστολή patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, με την απόσυρση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων από την υπόψη χώρα, τότε. 

Αναφέραμε τότε ότι οι Ελληνικοί Patriot έφτασαν στη Σαουδική Αραβία την κατάλληλη στιγμή. 

Αυτό αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, η οποία διατηρεί πάρα πολύ καλές σχέσεις με την εν λόγω χώρα, η οποία μετείχε με μαχητικά αεροσκάφη της F-15 σε πολυεθνική άσκηση που διοργάνωσε η Ελλάδα στη Σούδα το 2021. 

Μαζί με τη συστοιχία των Patriot, στη Σαουδική Αραβία μετέβη  πολυμελές κλιμάκιο περίπου 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία εγκατέστησαν  και  χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων σταδιακή αναβάθμιση από τους Άραβες με δικά τους έξοδα του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος σε διαμόρφωση Pac-3, την πιο σύγχρονη δηλαδή έκδοση των Patriot με σχεδόν ανάλογες δυνατότητες με αυτές των Ρωσικών S-400.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι σχεδόν πάντα σε τέτοιου είδους διακρατικές συμφωνίες λίγα λέγονται και κοινοποιούνται προς τα έξω ενώ πολλά γίνονται.

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συσφίγγουν περαιτέρω τις σχέσεις τους και αυτό σίγουρα θα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την χώρα μας."

Η Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

 

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Ελλάδα αντιλαμβανόμενη το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και εκμεταλλευόμενη την πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας θέση της, καθώς και τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις της με χώρες της Μ. Ανατολής, όπως της φίλης και συμμάχου χώρας του Ισραήλ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, επιδιώκει μαζί με την Κύπρο να γίνουν χώρες transit για την ΕΕ, τόσο για το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Αιγύπτου, όσο και για ηλεκτρικό ρεύμα από την Αίγυπτο, αλλά και την Σαουδική Αραβία.

Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας όχι μόνο από οικονομικής και ενεργειακής άποψης αλλά και από άποψης ασφαλείας της Ελλάδας-Κύπρου έναντι της Τουρκίας, αφού πλέον τεράστια οικονομικά συμφέροντα θα "δένουν" Σ. Αραβία-Κύπρο-Ελλάδα-ΕΕ στην περιοχή της Α. Μεσογείου

Η όδευση μήκους 2800 χιλιομέτρων θα φέρνει ηλεκτρικό ρεύμα από την Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία και το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, επέλεξαν να ξεκινήσουν ένα φόρουμ οικονομικής συνεργασίας, όπου συζήτησαν κοινές επιχειρήσεις στις μεταφορές, την τεχνολογία και το εμπόριο, μεταξύ άλλων τομέων.

Η συνάντηση τόνισε την έκταση του μετασχηματισμού του γεωπολιτικού χάρτη  της Δυτικής Ασίας  μετά από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ πέρυσι.

Η Ουάσιγκτον, το Άμπου Ντάμπι, το Δελχί και το Τελ Αβίβ έχουν ήδη ισχυρές σχέσεις μεταξύ τους.

Η Ελλάδα στην παρούσα χρονική περίοδο διατηρεί άριστες σχέσεις με ΗΠΑ-Ισραήλ-ΗΑΕ-Σαουδικη Αραβία και πολύ καλές με την Ινδία.

Η χώρα μας έχει κάθε όφελος από την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών της με τις παραπάνω χώρες, αφού η  η τουρκική στάση στην Α. Μεσόγειο προδιαθέτει για επικίνδυνες εξελίξεις.

Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να "φέρει" την Ινδία κοντά της με κοινές ασκήσεις στην Α. Μεσόγειο, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνει η Τουρκία με το Πακιστάν.

Επίσης σε πρόσφατο άρθρο  μας , αναλύσαμε εκτενώς  στο ότι ΗΠΑ-Ισραήλ ωθούν τις χώρες της Μ.Ανατολής στο σχηματισμό ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής, προκειμένου να αντισταθούν έναντι της αυξανόμενης επιροής και στρατιωτικής ισχύος  του πυρηνικού  Ιράν στην περιοχή, αλλά και να δέσουν τις Αραβικές χώρες της περιοχής μέσω μιας συμμαχίας με το Ισραήλ, προκειμένου να μπορούν οι ΗΠΑ να στραφούν κατά της Κίνας στον Ινδοειρηνικό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει ποιό κοντα Ρωσία-Ιράν-Τουρκία που η κάθε μια έχει τα δικά της συμφέροντα και βλέψεις στη Μ.Ανατολή, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της δημιουργίας του ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής

Πρόπλασμα αυτού αποτελεί η "Συμμαχία Αεράμυνας  Μέσης Ανατολής" με τις ευλογίες ΗΠΑ-Ισραήλ για την αντιμετώπιση των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

https://youtu.be/3J7x2hD-4MU

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η χώρα μας μπορεί να παίξει το ρόλο χώρας γέφυρα ανάμεσα στο  "Ευρωπαϊκό" ΝΑΤΟ  και  στο "ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής" , ενοποιώντας την αεράμυνά της  με Κύπρο - Ισραήλ-Αίγυπτο αρχικά και στη συνέχεια μέσω Ισραήλ  με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία,  στην οποία έχουμε ήδη στείλει πυροβολαρχία Patriot για ενίσχυση της αντιαεροπορικής της προστασίας έναντι των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Με αυτόν τον τρόπο θα περιθωριοποιηθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή, ούσα φίλη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ η  χώρα μας θα παρέχει με το στόλο της νοτίως Κρήτης μαζί με αυτόν του Ισραήλ, το απαραίτητο στρατηγικό βάθος της ενοποιημένης αεράμυνας από τον Περσικό κόλπο, στις ακτές του Ισραήλ και  μέχρι αυτές της Κρήτης.

Κάτι τέτοιο θα βύθιζε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ -Ερντογάν στον βυθό της Μεσογείου μαζί με την Γαλάζια Πατρίδα των Τούρκων.

Χέρι βοηθείας σε τέτοια περίπτωση δύναται να παρέχει η Ελλάδα, δίνοντας με την Κρήτη, Ρόδο και τα υπόλοιπα νότια νησιά του Αιγαίου αλλά και την Πελοπόννησο, με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια τους  το απαραίτητο στρατηγικό βάθος ασφαλείας στις αεροναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ αλλά και στις υπόλοιπες σύμμαχες χώρες του κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ

Κλείνοντας αναμένουμε σε μικρό χρονικό διάστημα την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Σαουδική Αραβία  στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου...

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR