Το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με άλλα δέκα έθνη, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές δραστηριότητες στη Λατινική Αμερική τον προσεχή Αύγουστο, σε μια επίδειξη δύναμης ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Σύμφωνα με το αμερικανικό ΜΜΕ Washington Free Beacon, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα θα είναι δύο από τα σενάρια για αυτούς τους τριμερείς στρατιωτικούς ελιγμούς, γνωστούς ως «Μέτωπο Ελεύθερων Σκοπευτών».
Και οι δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι βασικές για την εδραίωση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής στην ήπειρο για δύο λόγους: την εγγύτητά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την προθυμία τους να συνεργαστούν με αυτές τις χώρες.
Από αυτή την άποψη, η εφημερίδα επισήμανε την τελευταία διπλωματική περιοδεία του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στη Δυτική Ασία τον περασμένο μήνα, όπου υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν για τη δημιουργία στρατηγικής συμφωνίας, με τις ίδιες ομοιότητες που είχε ήδη κάνει η Ισλαμική Δημοκρατία με τη Ρωσία και την Κίνα.
Παρόμοια κατάσταση υπάρχει στη Νικαράγουα, ο πρόεδρος της οποίας, Ντάνιελ Ορτέγκα, ανανέωσε ένα στρατιωτικό σύμφωνο με τη Ρωσία τον περασμένο Ιούνιο που εξουσιοδοτεί τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να εγκατασταθούν στα σύνορα της χώρας και να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Από την πλευρά της, η Κίνα δεν υστερεί στη σφυρηλάτηση της επιρροής της στην Αμερική. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουάνγκ Γι υπέγραψε αρκετές οικονομικές συμφωνίες στη Λατινική Αμερική, κυρίως πραγματοποιώντας πολλές κλήσεις στην Ουρουγουάη, τη Νικαράγουα και τον Ισημερινό. Επιπλέον, η Αργεντινή επισημοποίησε επίσης την ενσωμάτωσή της στην πρωτοβουλία New Silk Road της Κίνας.
Ωστόσο, αυτή η αυξανόμενη επέκταση της Κίνας και της Ρωσίας στην ήπειρο κρατά τις ΗΠΑ στο προσκήνιο. Η επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, Λόρα Ρίτσαρντσον, δήλωσε στο Voice of America ότι αυτή η επιρροή θα έχει τις ανησυχητικές συνέπειες της αστάθειας, της ανασφάλειας και των αδύναμων δημοκρατικών θεσμών.
«Πρέπει να συνεργαστούμε με τους στρατούς και τις αμυντικές δυνάμεις των εταίρων και των συμμάχων μας, κάνοντάς τους ισχυρότερους και βοηθώντας τους να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις και απειλές», πρόσθεσε.
Η Ρίτσαρντσον προειδοποίησε επίσης για την επικίνδυνη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, καθώς με το πρόσχημα της επένδυσης, αυτό που πραγματικά κάνουν είναι να ενθαρρύνουν τη μετεγκατάσταση Κινέζων εργαζομένων χωρίς τοπικές προσλήψεις. Για να μην αναφέρουμε, όπως τόνισε η αρχηγός της Νότιας Διοίκησης, τα δάνεια που προσφέρουν σε ήδη αποδυναμωμένες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής που στη συνέχεια είναι αδύνατο να αποπληρωθούν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτοί δεν θα ήταν οι πρώτοι ελιγμοί που πραγματοποιούν το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία στην περιοχή. Η συμμαχία ξεκίνησε ήδη το 2019 με κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό, με την ονομασία «Marine Security Belt», με τις οποίες προσπάθησαν να ενισχύσουν την επιτήρηση και την ασφάλειά τους στην περιοχή.
Η επιχείρηση επαναλήφθηκε νωρίτερα φέτος στον ίδιο χώρο και με την ίδια ονομασία, «Marine Security Belt 2022». Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις συμμετείχαν έντεκα πλοία του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, τρία ρωσικά και δύο κινεζικά πλοία.
Ο στόχος, από την αρχή μέχρι αυτούς τους επερχόμενους στρατιωτικούς ελιγμούς, είναι ο ίδιος: να κινητοποιηθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, ειδικά στο πλαίσιο της διεθνούς απομόνωσης στην οποία έχει υποβληθεί η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Λατινική Αμερική παραμένει προτεραιότητα για το Κρεμλίνο, ακόμη και με τη συντριπτική πλειοψηφία των ενόπλων δυνάμεών του στην Ουκρανία.