Armed Conflicts
Updated at:

Πλοίο με στρατιωτικά οχήματα αναχαιτίστηκε στη Μεσόγειο στα ανοικτά της Λιβύης από ελληνικές και ιταλικές φρεγάτες

Το Ro-ro VICTORY αναχαιτίστηκε από τα πλοία της επιχείρησης "Ειρήνη" του Πολεμικού Ναυτικού της ΕΕ - ελληνικές και ιταλικές φρεγάτες, στη Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Λιβύης, στις 18 Ιουλίου σύμφωνα με την ανάλυση των ιχνών.

Το Ro-ro είναι τύπος εμπορικού πλοίου, σχεδιασμένο για μεταφορά  μεγάλων εμπορευμάτων, οχημάτων κλπ. 

Το πλοίο επιθεωρήθηκε ως ύποπτο για παράνομη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

CONTINUE READING

Το VICTORY RORO εκτελούσε δρομολόγιο από το λιμάνι King Abdullah της Σαουδικής Αραβίας προς τη Βεγγάζη της Λιβύης. Κατά την επιθεώρηση βρέθηκαν οχήματα είτε ειδικά στρατιωτικά, είτε μετασκευασμένα για στρατιωτική χρήση. Το VICTORY RORO οδηγήθηκε στο εξωτερικό αγκυροβόλιο της Βαλέτα στη Μάλτα, όπου έφθασε στις 20 Ιουλίου. Έφυγε από το αγκυροβόλιο νωρίς το πρωί της 21ης Ιουλίου, και στις 0545 UTC της 21ης Ιουλίου έπλεε στα Στενά της Σικελίας, με άγνωστο προορισμό, πιθανώς ένα από τα λιμάνια της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου.

Το VICTORY RORO βρισκόταν στον κατάλογο επαγρύπνησης της επιχείρησης "Ειρήνη", ως πιθανός έμπορος όπλων, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, υπό στενή παρακολούθηση.

Το πλοίο, που φέρει τη σημαία της Ισημερινής Γουινέας, είναι από καιρό ύποπτο για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη. Με το όνομα Luccello, που φέρει τη σημαία των Κομορών, το πλοίο εντοπίστηκε από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη να έχει παραδώσει στρατιωτικά οχήματα στη χώρα στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, η ομάδα εντόπισε δεκάδες οχήματα σχεδιασμένα ή τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση και συνεπώς εκτιμήθηκε ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την εντολή της, η επιχείρηση "Ειρήνη" κατέσχεσε τα οχήματα που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη και τώρα εκτρέπει το πλοίο σε ευρωπαϊκό λιμάνι για περαιτέρω διαδικασίες.

Η  ειρήνη εξακολουθεί να κρέμεται σε μια κλωστή

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, "οι στρατιωτικοί ηγέτες της ανατολικής και δυτικής Λιβύης ολοκληρώνουν τις συναντήσεις τους στην Τρίπολη", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Λιβυκού ΜΜΕ το οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Οι  στρατιωτικοί ηγέτες της Λιβύης εξέδωσαν την Τρίτη κοινή δήλωση μετά τη διήμερη συνάντησή τους στην Τρίπολη.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν με το σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης, την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και τη συγκρότηση κοινής επιτροπής για την παρακολούθηση του φακέλου των κρατουμένων και των αγνοουμένων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ηγέτες συμφώνησαν περαιτέρω να ξεκινήσουν τον καθορισμό ρεαλιστικών βημάτων για την ενοποίηση του στρατιωτικού θεσμού, τονίζοντας την πλήρη απόρριψη των μαχών και της βίας και υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν ένα πολιτικό κράτος.

Οι ηγέτες επαίνεσαν τις προσπάθειες της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 και τη συνέχιση της εφαρμογής των αποτελεσμάτων των προηγούμενων συνεδριάσεων της.

Ο αρχηγός του επιτελείου των δυνάμεων του πολέμαρχου Χάφταρ, Abdul Razzaq Al-Nadouri, έφτασε τη Δευτέρα το πρωί στο αεροδρόμιο Mitiga στην Τρίπολη, συνοδευόμενος από μέλη της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 από την ανατολική περιοχή.

Ο Αλ-Ναντούρι υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Λιβυκού Στρατού, Υποστράτηγος Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ και μετά οι δύο πλευρές συμμετείχαν σε μακροχρόνιες συζητήσεις που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης."

Επισης ο Akile Salih, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, στα ανατολικά της Λιβύης, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Άγκυρα στο μέλλον και είπε «Υπάρχει μια προσέγγιση με την Τουρκία».

Όπως επισημαίνει Ισπανικό ΜΜΕ, "η Λιβύη, είναι  κοντά στην ενοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της, αφού οι
δύο στρατιωτικές παρατάξεις της χώρας συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αυτό το θέμα, καθώς και στο «πρόγραμμα εθνικής συμφιλίωσης» και στην απέλαση ξένων μισθοφόρων"

"Κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου συνάντησης στην Τρίπολη, η Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 της Λιβύης έθεσε το ενδεχόμενο διορισμού αρχηγού των Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων, ενοποιώντας έτσι και τους δύο Στρατούς.

Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκε η επιστροφή των Λιβύων πολιτών που αναγκάστηκαν να διαφύγουν λόγω πολλαπλών συγκρούσεων, η Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 αντιμετώπισε την αναχώρηση μισθοφόρων από τη χώρα, καθώς και άλλων ξένων μαχητών. Συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την έναρξη συνοριακών περιπολιών για την προστασία των συνόρων, την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, όπως αναφέρεται στη δήλωση.

ΟΗΕ και οι ΗΠΑ επαινούν τη συνάντηση

«Είμαι ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του Στρατηγού Χαντάντ και του Στρατηγού Αλ-Ναντόρι», έγραψε στο Twitter η Στέφανι Γουίλιαμς, απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. «Το πνεύμα δέσμευσής του είναι πρότυπο για την πολιτική τάξη», πρόσθεσε. Από την άλλη πλευρά, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) διεξήγαγε «αυτόν τον σημαντικό διάλογο». Ομοίως, η UNSMIL «συνεχίζει να υποστηρίζει τις συνομιλίες για την ασφάλεια, ιδίως μέσω της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής».
 

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη βορειοαφρικανική χώρα, από την πλευρά της, εξήρε «τις προόδους στην πορεία της λιβυκής ασφάλειας προς έναν ενιαίο στρατιωτικό θεσμό».

.Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα είχε αρχίσει εκ νέου η εξαγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη, με ομοφωνία ανατολικής και δυτικής Λιβύης, αφού ο μαύρος χρυσός αποτελεί την κυριότερη πηγή εσόδων για τη χώρα, η οποία εισάγει τα υπόλοιπα αγαθά στη συντριπτική πλειοψηφία τους" 

Ο τουρκικός σχεδιασμός για εισαγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη

Το γεγονός αυτο έσπευσε να εκμετταλευθεί άμεσα, ποιός άλλος άραγε, η Τουρκία και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, Murtaza Karanfil, πρότεινε σύστημα ανταλλαγής για τη διευθέτηση των χρημάτων των Τούρκων επενδυτών στη Λιβύη και την επίλυση του ζητήματος των οφειλόμενων πληρωμών, προσθέτοντας ότι το σύστημα ανταλλαγής μπορεί να προσφέρει μια νέα αγορά  για 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές επιχειρήσεις.

Ο Καρανφίλ είπε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ακόμη 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα για έργα που πραγματοποιήθηκαν στη Λιβύη πριν από το 2011, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός πληρωμών, ο οποίος τώρα λειτουργεί με δυσκολίες λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Λιβύη, μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω ανταλλαγής στις συνναλαγές.

Είπε ότι η Τουρκία πρέπει να κινηθεί προς τη διαφοροποίηση των εμπορικών μοντέλων με χώρες όπως η Λιβύη, προσθέτοντας ότι οι ανεπτυγμένες χώρες χρησιμοποιούν επίσης το σύστημα ανταλλαγής στις συναλλαγές τους.

Ο Karanfil επεσήμανε ότι αυτό το σύστημα θα ήταν επωφελές για μια χώρα, όπως η Λιβύη, που έχει μόνο παραδοσιακές εμπορικές μεθόδους, υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία μπορεί να εισάγει αγαθά από τη Λιβύη (πετρέλαιο), με αντάλλαγμα την ολοκλήρωση των δημόσιων έργων εκεί.

Κοινώς έτσι η Τουρκία επιχειρεί τη δύσκολη ενεργειακή περίοδο που διανύουμε, αφενός να προμηθευθεί έναντι παλαιάς  χρηματικής οφειλής πετρέλαιο από τη Λιβύη, αφετέρου να αναλάβει τη διεκπαιρέωση δημοσίων έργων στη χώρα, "αγκαλιάζοντας την" ακόμη περισσότερο....

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ωστόσο και παρά τις παραπάνω συζητήσεις και δηλώσεις καλών προθέσεων από τους στρατιωτικούς ηγέτες της Δυτικής Λιβύης του φιλότουρκου Ντμπέϊμπα και της ανατολικής Λιβύης του Χαφτάρ, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα στην πραγματικότητα, αφού μόλις χθες  ένοπλες ομάδες πιστές στον Πρωθυπουργό της Λιβύης Φάθι Μπασάγκα συγκεντρώνονται στη Μισράτα καθώς αναφορές επιβεβαιώνουν ότι ένοπλες ομάδες πιστές στον Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπάιμπα προσπαθούν να συλλάβουν τον Μπασάγκα.

 

Τα παραπάνω δείχνουν το πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη στην πολύπαθη Λιβύη, αφού όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο μας ,  το θέμα της ενοποίησης του στρατού  Δύσης (Ντμπέϊμπα) και Ανατολής (Χαφτάρ) είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού προϋποθέτει διακριτούς ρόλους για τους ηγέτες των δύο στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίοι στη βάση του win-win θα επιχειρήσουν να συνδιαλλαγούν. 

Ο  κυριότερος λόγος που κάνει το εγχείρημα πολύ δύσκολο, είναι οι ξένες δυνάμεις και η παρουσία μισθοφόρων στη χώρα.

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κάποιος ότι το θέμα  οριστικής ειρήνευσης και πορείας προς τις εκλογές έχει σηματοδοτηθεί στη Λιβύη, αφού στη χώρα υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι, οι οποίοι λειτουργούν όχι προς όφελος της Λιβύης αλλά προς όφελος των χωρών αποστολής τους.

Έτσι η Ρωσική Βάγκνερ ενεργώντας για λογαριασμό της Μόσχας, έχει  κάθε όφελος να μην υπάρχει απρόσκοπτη ροή πετρελαίου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη και γενικότερα προς το εξωτερικό.

Ο λόγος απλός, αφού  αν η Λιβύη δεν εξάγει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της, θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στις οικονομίες χωρών της ΕΕ, προκαλώντας κοινωνικές και πολιτικές ταραχές και ανακατατάξεις, εξυπηρετώντας τα Ρωσικά σχέδια.

Σφήνα τέλος  επίσης αποτελεί και η Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει μέρος της εκπαίδευσης του στρατού του Ντμέϊμπα και η οποία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να επιβάλλει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας, στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν, στέλνοντας το γεωτρύπανό της στην ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης. 

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι η Λιβύη μετείχε στην διακλαδική τουρκική άσκηση EFES που διεξήχθη στο Αιγαίο πρόσφατα, με πολεμικό πλοίο και στρατιωτικό προσωπικό ειδικών δυνάμεών της, ενώ την υπόψη άσκηση παρακολούθησε από το παρατηρητήριο αυτής και ο Ντμπέϊμπα, δημιουργώντας συνειρμούς για κοινές στρατιωτικές θαλάσσιες  δραστηριότητες Τουρκίας-Λιβύης στο Λιβυκό πέλαγος...

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR