Lancet-3
World
Updated at:

Αυτό είναι το ρωσικό drone καμικάζι Lancet που εμφανίστηκε στην Ουκρανία (Εικόνες)

Κατά την διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet, τα οποία αναφέρονται και ως drone καμικάζι, χρησιμοποιήθηκαν από Ρώσους στρατιώτες. Παράλληλα, με το αίτημα του ρωσικού στρατού, η εταιρεία ανάπτυξης δημιουργεί τώρα ένα βαρύτερο μοντέλο που θα είναι ικανό να μεταφέρει ισχυρότερο φορτίο. Ο ειδικός στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων, Denis Fedutinov, μίλησε για τα χαρακτηριστικά της οικογένειας drone Lancet.

Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet-3, τα οποία ανέπτυξαν σχεδιαστές της Izhevsk, παρουσιάστηκαν δημόσια για πρώτη φορά στο Army-2019. Το 2021, έγινε γνωστή η επιτυχής δοκιμή τους σε μάχη στην Συρία. Χρησιμοποιήθηκαν στην μάχη εναντίων τρομοκρατών από μαχητές των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας.

CONTINUE READING

Οι Πρωτοπόροι

Ωστόσο, τα περιπλανώμενα πυρομαχικά εμφανίστηκαν στη Ρωσία με καθυστέρηση. Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που είδε την προοπτική αυτών των όπλων. Αυτό συνέβη πίσω στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σήμερα, το Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ, είναι τα κράτη που ουσιαστικά ξεκίνησαν την μόδα των περιπλανώμενων πυρομαχικών. Τα ισραηλινά drone καμικάζι χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία από τον αζερμπαϊτζανό στρατό στον πόλεμο με την Αρμενία το 2020. Προκάλεσαν περισσότερη ζημιά στα αρμενικά στρατεύματα από ότι τα τούρκικα Bayraktar.

Ο ρωσικός στρατός προτιμούσε τους κατευθυνόμενους πυραύλους, το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης. Αλλά τώρα, τα περιπλανώμενα πυρομαχικά φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα στο πρόγραμμα όπλων.

Σύμφωνα με τον Fedutinov, τα περιπλανώμενα πυρομαχικά έχουν σχετικά μειωμένο κόστος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου είναι δύσκολη η παράταξη πυροβολικού ή βαριά οπλισμένων drone.

Σήμερα, τα drone καμικάζι, εκτός από το Ισραήλ είναι διαθέσιμα σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα, Τουρκία και σε άλλα κράτη. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα, παρείχαν στον ουκρανικό στρατό πάνω από 700 Switchblade. Αυτά τα περιπλανώμενα πυρομαχικά είναι σχεδιασμένα να καταστρέφουν θέσεις πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα κλπ.

Το Σύστημα Lancet-3

Ποιο είναι όμως το σύστημα Lancet-3; Η συσκευή διαθέτει επιμηκυμένη άτρακτο και είναι εξοπλισμένη με διπλό σταυρωτό φτέρωμα, τύπου πυραύλου. Τα φτερά της ανοίγουν αυτόματα πριν την πτήση.

Το βάρος απογείωσης του Lancet-3 είναι περιορισμένο στα 12 κιλά. Η εκτόξευση εκτελείται χρησιμοποιώντας καταπέλτη (σύστημα εκτόξευσης αεροσκαφών) πεπιεσμένου αέρα. Η συσκευή περιπολεί πάνω από μία συγκεκριμένη περιοχή με ταχύτητες 80-110 χλμ/ώρα. Η διάρκεια πτήσης φτάνει τα 40 λεπτά.

Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου, ο χειριστής που ελέγχει το drone πρέπει να βρει τον στόχο και να στείλει το Lancet-3 πάνω του. Τότε το drone μπαίνει σε λειτουργία πτώσης και χτυπάει τον στόχο. Είναι εξοπλισμένο με πυρομαχικά με ισχυρά εκρηκτική κεφαλή βάρους τριών κιλών. Προφανώς, το drone δεν επιστρέφει ποτέ πίσω, για αυτό και αποκαλείται "θάνατος για μία φορά".

CONTINUE READING

Τώρα, όπως αναφέρουνε ΜΜΕ της χώρας, μία βαρύτερη έκδοση του Lancet θα είναι ικανή να μεταφέρει ισχυρότερα πυρομαχικά, ικανά να χτυπήσουν ένα άρμα μάχης ή ένα οχύρωμα.

Μεταξύ των ελαττωμάτων των πρώτων εκδόσεων των Lancet, ο ειδικός τόνισε την ανάγκη για χειροκίνητο έλεγχο του drone μέχρι να χτυπηθεί ο στόχος. Αυτό κάνει την συσκευή και τον χειριστή ευάλωτους, εάν ο εχθρός διαθέτει εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.

Είναι πιθανό στο μέλλον, η εταιρεία ανάπτυξης να παρέχει καλύτερη αυτονομία στο drone, για παράδειγμα παρέχοντάς του την ικανότητα να επιλέγει στόχους και πλοήγηση μόνο του. 

Αναφέρθηκε επίσης η ανάπτυξη μίας συσκευής μικρότερων διαστάσεων, της Lancet-1. Η μάζα της είναι πέντε κιλά, ενώ τα πυρομαχικά της έχουν βάρος ενός κιλού. Μία τέτοια συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση εχθρικού ανθρώπινου δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών σε χαρακώματα.

GALLERY

Lancet-3
Lancet-3
Lancet-3
Lancet-3
Lancet-3
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR