World

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν σταλεί κρυφά στο Κατάρ καθώς οι ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν σταλεί κρυφά στο Κατάρ στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού ασφαλείας που τοποθετεί το Ισραήλ στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσαν στο Middle East Eye νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Κόλπου.

Τουλάχιστον μία τοποθεσία όπου έχουν ταξιδέψει Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι η al-Udeid, μια αμερικανική αεροπορική βάση και το προωθημένο επιχειρησιακό στρατηγείο όλων των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, γνωστό και ως Centcom, ανέφεραν οι πηγές.

Το Ισραήλ απορροφήθηκε από την Centcom πέρυσι, σε μια κίνηση που βασίστηκε στις συμφωνίες εξομάλυνσης του 2020, με τις οποίες το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ εγκαθίδρυσαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Το Μαρόκο και το Σουδάν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ αμέσως μετά.

Ένας αξιωματούχος του Κόλπου με γνώση του θέματος, ο οποίος μίλησε στο MEE υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα, δεν είπε πόσοι Ισραηλινοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.  

Παρά την έλλειψη επίσημων σχέσεων, το Ισραήλ και το Κατάρ -δύο βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ- διατηρούν δεσμούς και είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε θέματα όπως η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

"Υπάρχει διάλογος και είναι ένας καλός διάλογος", δήλωσε ο αξιωματούχος του Κόλπου.

Το Κατάρ αναγνωρίζει δημοσίως αυτό που αποκαλεί "σχέση εργασίας" με το Ισραήλ. Οι δεσμοί αυτοί ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα πέρυσι, όταν ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ φέρεται να συναντήθηκε με αξιωματούχους του Κατάρ σε χώρα που δεν κατονομάζεται για να διαπραγματευτούν βοήθεια για την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, η αποκάλυψη, που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως αλλού, ότι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στο Κατάρ υπογραμμίζει πώς οι δεσμοί επεκτείνονται πέρα από παραδοσιακούς τομείς όπως η Παλαιστίνη, ιδίως καθώς οι ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των Αράβων εταίρων τους και του Ισραήλ.

"Οι Συμφωνίες του Αβραάμ, καθώς και η ένταξη του Ισραήλ στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, αναγκάζουν όλες τις αραβικές πρωτεύουσες να επανεκτιμήσουν πώς μοιάζει η σχέση τους με το Ισραήλ", δήλωσε στο MEE ο R Clarke Cooper, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών για πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις επί κυβέρνησης Τραμπ και νυν στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

"Οι τρέχουσες σκέψεις για στρατιωτική ολοκλήρωση για την αντιμετώπιση κοινών απειλών όπως το Ιράν είναι ένα παράδειγμα πραγματικού χρόνου μιας τέτοιας επανεκτίμησης", πρόσθεσε.

'Διερεύνηση μεγαλύτερου συντονισμού στον τομέα της ασφάλειας'
Τον Μάρτιο, στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Κατάρ -μαζί με εκείνους από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία- φέρεται να πραγματοποίησαν συνάντηση με Αμερικανούς και Ισραηλινούς ομολόγους τους στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ αλ Σέιχ για να συζητήσουν ένα σχέδιο για κοινή αντιπυραυλική άμυνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν, καθώς οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 παραμένουν στάσιμες. 

Σε αντίθεση με άλλα κράτη του Κόλπου, το Κατάρ θεωρείται ότι υποστηρίζει περισσότερο την επιστροφή στη συμφωνία. Το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο. Ο ηγέτης του, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ταξίδεψε στην Ισλαμική Δημοκρατία τον Μάιο σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις αδιέξοδες συζητήσεις. Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ και η Τεχεράνη διεξήγαγαν έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας.  

CONTINUE READING

Αλλά η γεωγραφική θέση του Κατάρ σημαίνει επίσης ότι θα ήταν ευάλωτο σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή, λένε οι αναλυτές.

"Το Κατάρ, όπως και άλλες μικρότερες χώρες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, είναι ανοιχτό να διερευνήσει μεγαλύτερο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας με άλλους παράγοντες, είτε πρόκειται για την Τουρκία, είτε πρόκειται και για το Ισραήλ", δήλωσε στο MEE η Άννα Τζέικομπς, ανώτερη αναλύτρια για τα κράτη του Κόλπου στο International Crisis Group.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη στάθμευση ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων στις αμερικανικές βάσεις στο Κατάρ, η Centcom παρέπεμψε το MEE στον ισραηλινό στρατό. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο αντισυνταγματάρχης Dave Eastburn, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε στο MEE σε γραπτή απάντηση ότι "η χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ παρείχε μια στρατηγική ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ευθυγραμμίσουν τους βασικούς εταίρους ενάντια στις κοινές απειλές στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας στο Ισραήλ".

"Σχέση συνεργασίας''

Το Κατάρ, μια πλούσια σε φυσικό αέριο χώρα 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων μόνο 300.000 είναι υπήκοοι του Κατάρ, είχε μια πολύπλοκη σχέση με το Ισραήλ.

Το Κατάρ ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που σύναψε εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα, φέρεται να δέχθηκε πιέσεις από τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη να κλείσει το εμπορικό της γραφείο εκεί. Ένα γραφείο που άνοιξε εκ νέου έκλεισε στη συνέχεια όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του στη Γάζα το 2009.

Το Κατάρ έχει από καιρό τοποθετηθεί ως υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera Media Network και οι θυγατρικές του, που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση του Κατάρ, θεωρούνται από πολλούς ως επικριτικά απέναντι στο Ισραήλ.

Η Ντόχα βρίσκεται επίσης κοντά στη Χαμάς, την ομάδα που κυβερνά την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, και παρέχει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στους Παλαιστίνιους τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και με την υποστήριξη του Ισραήλ.

Η επιρροή της Ντόχα στη Χαμάς τη βοήθησε να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός στις μάχες του περασμένου Μαΐου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 260 Παλαιστίνιοι στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και 13 στο Ισραήλ. Μετά την εκεχειρία, το Κατάρ υποσχέθηκε 500 εκατ. δολάρια για τη στήριξη της ανοικοδόμησης της Γάζας.

Λίγους μήνες μετά την κατάπαυση του πυρός, το Κατάρ ανακοίνωσε νέα μέτρα για την παροχή βοήθειας σε εξαθλιωμένες οικογένειες στη Γάζα. Ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz επαίνεσε τη Ντόχα, δηλώνοντας: "Η Ντόχα είναι η μόνη χώρα που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κατάρ που ανέλαβε θετικό ρόλο ως σταθεροποιητικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή".

"Το Κατάρ έχει μια κατάσταση win-win", δήλωσε στο MEE ο Yoel Guzansky, ειδικός στον Κόλπο στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο Τελ Αβίβ.

"Εκτιμώνται στην παλαιστινιακή οδό επειδή δεν εξομαλύνθηκαν. Έχουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και καλές σχέσεις με το Ισραήλ".

Περιήγηση στη γκρίζα ζώνη

Ο Μπάιντεν πρόκειται να ξεκινήσει τετραήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, όπου θα επισκεφθεί πρώτα το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η επίσκεψη θα κορυφωθεί στη συνέχεια με μια μεγάλη συγκέντρωση περιφερειακών ηγετών στη λιμενική πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ενόψει του ταξιδιού του Μπάιντεν, Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι τα νέα κράτη θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ πιστεύεται ότι διαπραγματεύονται μια συμφωνία για τη μεταβίβαση δύο νησιών της Ερυθράς Θάλασσας από την Αίγυπτο στη Σαουδική Αραβία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε τελικά να ανοίξει το δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ριάντ στο μέλλον.

Λίγοι περιμένουν ότι το Κατάρ θα λάβει παρόμοια μέτρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε το αίτημα του MEE να συζητήσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης του Κατάρ και των ΗΠΑ. Το Κατάρ δεν απάντησε επίσης σε αιτήματα για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης. 

Σε συνέντευξή του νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ απέκλεισε την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ "ελλείψει πραγματικής δέσμευσης για λύση δύο κρατών" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

"Αν ήμουν στη θέση του Κατάρ, δεν θα εξομάλυνε τις σχέσεις του. Και αν ήμουν στη θέση των Ισραηλινών, δεν ξέρω αν θα το ήθελα", δήλωσε ο Guzansky, εξηγώντας ότι οι δύο πλευρές απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους σε ό,τι αφορά την παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση, ώστε είναι πιθανό να είναι προς όφελος της καθεμιάς η διατήρηση των διμερών σχέσεων σε μια "γκρίζα ζώνη".

Η πλοήγηση σε αυτή τη γκρίζα ζώνη εν μέσω ενδείξεων ότι η εξομάλυνση στην περιοχή προχωράει, πιθανότατα θα συνεχίσει να δοκιμάζει την ικανότητα του Κατάρ να εξισορροπεί τη σχέση. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR