National affairs
Updated at:

Πομπέο για ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν δεν αλλάζει-Δεν είναι λύση η αποστολή πολεμικών πλοίων, οι παραβιάσεις ή η παρουσίαση «τρελών» χαρτών

Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις περιλαμβάνει η αποκλειστική συνέντευξη του Μάικλ Πομπέο στο "Βήμα τη Κυριακής".

Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πολιτικός και πρώην ΥΠΕΞ, ο οποίος βρέθηκε στην χώρα μας με αφορμή το συνέδριο του Economist, σχολιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τα ελληνοτουρκικά. 

CONTINUE READING

Για την Τουρκία και τις σχέσεις με την Ελλάδα λέει:

Στα τέσσερα χρόνια κατά τα οποία ήμουν Υπουργός Εξωτερικών, ήταν ένας πολύ δύσκολος συνομιλητής. Κάποιες φορές δεν έκανε όσα θεωρούσαμε ότι ήταν λογικά, όχι για την Αμερική, αλλά συνολικά για τη συμμαχία και για την ίδια την Τουρκία. Ήταν πολύ περίπλοκη και δύσκολη η σχέση.

Δεν έχω καμία ένδειξη ότι ο Ερντογάν έχει αλλάξει, υπό αυτή την έννοια. Τα συμφέροντά του παραμένουν τα ίδια. Η πρόσφατη επινόησή του και η φασαρία που κάνει θέλοντας να βάλει την ταμπέλα “Turkagean” σε αυτές τις όμορφες θάλασσες, δείχνουν ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις του. Η δική μας θέση ήταν πάντοτε σταθερή. Μπορεί να υπάρχουν συνοριακές διαφορές, συμβαίνει με πολλές χώρες. Υπάρχουν όμως τρόποι να επιλυθούν και αυτοί δεν περιλαμβάνουν την αποστολή πολεμικών πλοίων, τις παραβιάσεις ή την παρουσίαση «τρελών» χαρτών. Δεν είναι εποικοδομητικός αυτός ο τρόπος. Απ’ όσα μπορώ να διακρίνω, ο πρόεδρος Ερντογάν πιθανότατα θα συνεχίσει αυτήν την τακτική, η οποία δεν αρμόζει στην καλή γειτονία μεταξύ δύο πλήρων μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Δεν είναι όμως αυτός τρόπος συμπεριφοράς.

Τα υπόλοιπα σημαντικότερα της αποσπάσματα της συνέντευξής του είναι τα εξής: 

  • Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και οι δικές μας ομάδες έχουν μία κοινή αντίληψη για τον κόσμο. Αν υπάρχει μία διαφορά, τη λύνεις, υπάρχει ένας μηχανισμός και ένα μοντέλο δράσης.
  • Μπορεί να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2024.
  • Είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν και εκείνοι που πιστεύουν στον ρωσικό επεκτατισμό συνεχίσουν να ελέγχουν τους μηχανισμούς εξουσίας στη Ρωσία, πιθανότατα θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε αυτή τη σύγκρουση.
  • Κάνει λάθος ο Κίσιντζερ όταν δεν βλέπει ότι ο Πούτιν ουδόλως ενδιαφέρεται να προσέλθει σε κάποια διαπραγμάτευση ή να κάνει υποχωρήσεις. Έτσι συμπροφέρεται σε όλη την ενήλικη ζωή του και σίγουρα αφότου έγινε ηγέτης της Ρωσίας. Θεωρεί ότι η Ευρώπη ή ένα μεγάλο μέρος της είναι Ρωσία, όπως το Κάνσας είναι μία Πολιτεία των ΗΠΑ.
https://youtu.be/D-E2s1BBhnU
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR