World

Το Μαρόκο ενισχύει τον στρατό του με το αντιαεροπορικό σύστημα VL MICA και τα οχήματα παντός εδάφους Sherpa

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Βασιλείου του Μαρόκου (FAR) παρέλαβαν το αντιαεροπορικό σύστημα VL MICA και αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα Sherpa από τη Γαλλία, δύο χρόνια μετά τη συμφωνία των δύο χωρών για την αποστολή των συστημάτων αυτών. Με αυτές τις αγορές, το FAR συνεχίζει να ενισχύει τις αμυντικές του ικανότητες εκσυγχρονίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις του με επιταχυνόμενο ρυθμό. 

Το VL MICA είναι ένα σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς, κάθετης εκτόξευσης με κάλυψη ανίχνευσης 360 μοιρών που επιτρέπει την αναχαίτιση αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων με εμβέλεια 20 χιλιομέτρων και ανώτατο όριο πτήσης 9.000 μέτρων. Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις καιρικές συνθήκες και, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία MDBA, μπορεί να εξοπλιστεί τόσο με κεφαλή αναζήτησης θερμότητας όσο και με κεφαλή ενεργού ραντάρ, γεγονός που, όπως υπόσχεται η εταιρεία, "εγγυάται εξαιρετική πιθανότητα καταστροφής". 

Το VL MICA είναι σε θέση να εκτελεί όλες τις λειτουργίες διοίκησης, ελέγχου και συντονισμού, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής σε πραγματικό χρόνο, του σχεδιασμού της αποστολής, της παρακολούθησης του συστήματος και της σύνδεσης με το ανώτερο επίπεδο διοίκησης.

Το σύστημα αυτό, του οποίου το Ραμπάτ έχει αποκτήσει δύο συστοιχίες έναντι συνολικού ποσού 192 εκατομμυρίων, με πρόσβαση σε άλλες τέσσερις ανάλογα με τη σύμβαση, θα προστεθεί στα κινεζικά συστήματα Sky Dragon και FD-2000B για να ολοκληρώσει την αεράμυνα του Μαρόκου. Το Ραμπάτ αναμένει επίσης την παράδοση του ισχυρού αμερικανικού συστήματος Patriot MIM-104F (PAC-3), καθώς και του ισραηλινού Barak 8, δημιουργώντας μια ισχυρή ασπίδα για την ασφάλεια του ουρανού του Βασιλείου.

Στο πλαίσιο της ίδιας σύμβασης, το Βασίλειο θα παραλάβει επίσης το Sherpa Light της γαλλικής εταιρείας Arquus, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αναπτυχθεί στη χώρα. Το όχημα αυτό, τυπικό μέρος των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα παντός εδάφους, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει ποικίλους ρόλους, από περιπολίες έως μεταφορά τραυματιών. Οπλισμένο με τηλεχειριζόμενο πύργο, το Ραμπάτ φέρεται να έχει αποκτήσει κυρίως παραλλαγές μεταφοράς στρατευμάτων. 

Αυτός δεν είναι ο μόνος γαλλικός εξοπλισμός που έλαβε η αραβική χώρα. Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Βασιλείου. Το Ραμπάτ αναμένει τώρα επίσης την άφιξη 36 πυροβόλων CEASAR των 155 χιλιοστών, ένα ισχυρό σύστημα πυροβολικού με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, το οποίο έχει γίνει διάσημο για την αποτελεσματική χρήση του από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το σύστημα αποτελείται από ένα κέντρο διοίκησης, ένα ραντάρ και τρεις έως έξι κάθετους εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγά, ενώ απαιτείται επίσης ένα όχημα υλικοτεχνικής υποστήριξης. Με την απόκτηση αυτή, το Ραμπάτ προστίθεται σε χώρες όπως η Ινδία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες διαθέτουν ήδη το VL MICA.

Η οργάνωση μιας τυπικής μονάδας VL MICA βασίζεται σε ένα Τακτικό Κέντρο Επιχειρήσεων (TOC), επίσης γνωστό ως Πόστο Διοίκησης Διμοιρίας (PCP).

Με στρατιωτικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ και αυξάνεται συνεχώς, το Μαρόκο έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων στην ήπειρο, συνοδεύοντας τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του. Εν όψει της αστάθειας στη γειτονική περιοχή του Σαχέλ, της σύγκρουσης στη Δυτική Σαχάρα και της αυξανόμενης αντιπαλότητας με την Αλγερία, το Βασίλειο ποντάρει στην αύξηση των δυνατοτήτων του, καθιστώντας το στρατιωτική δύναμη. Πράγματι, το να πλησιάσει τον Αλγερινό γείτονά του, που παραδοσιακά θεωρείται ο ισχυρότερος στρατός στο Μαγκρέμπ, θα ήταν ένας από τους κύριους στόχους του Μαρόκου.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο βορειοαφρικανών γειτόνων επιδεινώθηκαν ραγδαία τους τελευταίους μήνες, αφού η Αλγερία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το βασίλειο Αλάουι και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις, στο πλαίσιο της κατάρρευσης της εκεχειρίας με το Μέτωπο Πολισάριο στη Δυτική Σαχάρα και της λήψης υποστήριξης από διάφορες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, για την πρόταση αυτονομίας του Ραμπάτ.

Το Αλγέρι έχει μακροχρόνιες και βαθιές αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή όπλων του, οι οποίες του επέτρεψαν να δημιουργήσει έναν ισχυρό στρατό. Η Αλγερία επανεξοπλίζεται επίσης με ταχείς ρυθμούς, διατηρώντας τον παλμό των εξοπλισμών της στο Βασίλειο, με ισχυρές αγορές από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, όπως το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 Triumf, τα αεροσκάφη Sukhoi Su-30 και τα άρματα μάχης T-90S.

Εν τω μεταξύ, το Ραμπάτ συνεχίζει να προσεγγίζει τα δυτικά πρότυπα, εκμεταλλευόμενο την ανανεωμένη εγγύτητά του με πραγματικές δυνάμεις των εξοπλισμών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ανοίγοντας την πόρτα σε όλο και πιο σύγχρονα συστήματα που θα βοηθήσουν το Βασίλειο να αποτρέψει μια πιθανή αλγερινή επίθεση και να αμυνθεί σε περίπτωση που ο "ψυχρός πόλεμος" μεταξύ των δύο αραβικών χωρών κλιμακωθεί σε "θερμό πόλεμο".

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR