"Μετά από σημάδια προσέγγισης, οι δύο αντίπαλοι στην ανατολική Μεσόγειο επέστρεψαν στην επιθετική ρητορική, εγείροντας φόβους για όξυνση των διαφορών μεταξύ αυτών των δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ" αναφέρει σε ανάλυση της για τα ελληνοτουρκικά η ανεξάρτητη δημοσιογράφος και ειδική επί θεμάτων Μέσης Ανατολής Laure-Maïssa Farjallah σε άρθρο γνώμης στο lorientlejour.com.
Επικαλείται το άρθρο που και το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναδείξει για τους πολιτικούς λόγους πίσω από τη νένταση. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η αναζωπύρωση των εντάσεων μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από την εσωτερική πολιτική πίεση που αντιμετωπίζουν ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ενώ οι εκλογές υποτίθεται ότι θα γίνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο», εξηγεί ο Άλεξ Κασιδιάρης, διεθνής σύμβουλος ασφαλείας με έδρα το Λονδίνο.
Συνεχίζοντας επικαλείται και τον Τσαρλς Έλληνα, ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της EC Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd, που υποστηρίζει: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδαυλίζει τον εθνικισμό για να εδραιώσει τις αδύναμες πιθανότητες να εκλεγεί».
Ενδιαφέρον έχει όμως το επόμενο σκέλος από δηλώσεις του ειδικου΄αναλυτή Τ. Έλληνα που επικαλείται η δημοσιογράφος: «παραδόξως υπάρχει λογική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όσον αφορά τα ενεργειακά έργα. (…) Όλα τα κοινά έργα λειτούργησαν και εξακολουθούν να λειτουργούν σχετικά καλά και χωρίς διακοπή, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Επιθέσεις από τον τουρκικό τύπο
Το θέμα με τα ενεργειακά που είναι το "φλέγον" επιβεβαιώνεται και από τον ηγέτη των κατεχομένων. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο Τατάρ σπρώχνει σε διάλογο τα ενεργειακά κινούμενος στη λογική των δύο κρατών
Στο μεταξύ πυρ ομαδόν κατά του Κ. Μητσοτάκη είχαμε από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας