Technology

Ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ρομποτικούς βραχίονες που λειτουργούν με τις κινήσεις των ποδιών του χρήστη σε εικονικό περιβάλλον

Μια ερευνητική ομάδα με μέλη από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, το Πανεπιστήμιο Keio και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Toyohashi ανέπτυξε υπεράριθμους ρομποτικούς βραχίονες που λειτουργούν με τις κινήσεις των ποδιών του χρήστη σε ένα εικονικό περιβάλλον. Έχει αποδειχθεί ότι οι χρήστες μπορούν να αισθάνονται τους υπεράριθμους ρομποτικούς βραχίονες ως μέρος του σώματός τους (ενσωμάτωση). Η μελέτη συμβάλλει στο σχεδιασμό συστήματος ανθρώπινης επαύξησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά και ελεύθερα χωρίς γνωστική προσπάθεια, όπως το ίδιο το σώμα του χρήστη.

Ο διδακτορικός φοιτητής Ken Arai και ο καθηγητής Masahiko Inami από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Keio και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Toyohashi, ανέπτυξαν υπεράριθμους ρομποτικούς βραχίονες που λειτουργούν σε συνδυασμό με τις κινήσεις των ποδιών του χρήστη σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) και έδειξαν ότι οι χρήστες θεωρούν τους υπεράριθμους ρομποτικούς βραχίονες ως μέρος του σώματός τους (embodiment). Προκειμένου να επεκταθούν οι σωματικές λειτουργίες με τη χρήση ρομποτικών τρίτων και τέταρτων βραχιόνων, είναι σημαντικό οι βραχίονες να μπορούν να ενσαρκωθούν και να χειρίζονται εύκολα όπως τα μέρη του σώματος του ίδιου του χρήστη.

 Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε πειράματα για να καταγράψει τις αντιληπτικές αλλαγές που θα μπορούσαν να συμβούν όταν τα χέρια ενσωματώνονται μετά τη χρήση και τη μάθηση των υπεράριθμων ρομποτικών βραχιόνων. Το σωματικό φαινόμενο της οπτικοαπτικής αλληλεπίδρασης με τους υπεράριθμους ρομποτικούς βραχίονες και η αίσθηση ότι ο αριθμός των βραχιόνων του ατόμου έχει αυξηθεί (αίσθηση υπεράριθμων άκρων) αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στον κόσμο. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Οι άνθρωποι κάνουν πολλά πράγματα στην καθημερινή μας ζωή χειριζόμενοι επιδέξια το ίδιο τους το σώμα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν εργαλεία για να κάνουν πράγματα που είναι δύσκολο να γίνουν μόνο με το σώμα τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψαλίδι για να κόψουν με τάξη το χαρτί στα επιθυμητά σχήματα και να χρησιμοποιήσουν μια τσουγκράνα για να μαζέψουν μακρινά αντικείμενα. Μπορούν οι άνθρωποι να προσθέσουν ένα επιπλέον άκρο στο σώμα τους, όπως ένα τρίτο χέρι ή ένα έκτο δάχτυλο; Στόχος των υπεράριθμων ρομποτικών βραχιόνων είναι η επέκταση των λειτουργιών του σώματος με την προσθήκη επιπλέον άκρων με τη χρήση κατάλληλων συστημάτων αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή.

CONTINUE READING

Αναμένεται ότι οι υπεράριθμοι ρομποτικοί βραχίονες θα κινούνται όπως προβλέπεται φυσικά, όπως ακριβώς τα χέρια και τα πόδια του ίδιου του χρήστη. Ωστόσο, το κατά πόσον το ρομποτικό σύστημα μπορεί να γίνει αντιληπτό ως μέρος του σώματος του ίδιου του χρήστη δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.

Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να ενσωματώσουν τεχνητά αντικείμενα εκτός από το δικό τους σώμα ή μπορούν να αισθανθούν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του σώματος και της δράσης με τα αντικείμενα. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές είχαν ως στόχο να αποσαφηνίσουν κατά πόσον ο τρίτος και ο τέταρτος ρομποτικός βραχίονας μπορούν να ενσαρκωθούν μετά τη χρήση τους.

Οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσον η χρήση των υπεράριθμων ρομποτικών βραχιόνων στην εικονική πραγματικότητα επιτρέπει στον χρήστη να αντιλαμβάνεται τους βραχίονες ως μέρος του σώματός του και κατά πόσον συμβαίνουν αντιληπτικές αλλαγές στον εγγύς χώρο γύρω από τους ρομποτικούς βραχίονες. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι μετά την εκμάθηση της χρήσης του υπεράριθμου ρομποτικού συστήματος, οι υποκειμενικές βαθμολογίες αξιολόγησης έδειξαν ότι οι υπεράριθμοι ρομποτικοί βραχίονες ενσαρκώθηκαν και η αντιληπτική αλλαγή στην οπτικο-απτική ολοκλήρωση γύρω από τον υπεράριθμο βραχίονα (περιαστικός χώρος) συσχετίστηκε με την υποκειμενική βαθμολογία αξιολόγησης που αισθανόταν ότι ο αριθμός των βραχιόνων αυξήθηκε (αίσθηση υπεράριθμων άκρων).

Μελλοντικές προοπτικές

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η επαύξηση των λειτουργιών του σώματος με την προσθήκη επιπλέον σωματικών μερών δημιούργησε την αίσθηση ότι ο χρήστης απέκτησε νέα σωματικά μέρη που είναι διαφορετικά από τα έμφυτα σωματικά του μέρη. Τα ευρήματα αυτά συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία μιας μεθόδου για την αξιολόγηση των υπεράριθμων ρομποτικών συστημάτων από την άποψη της ενσάρκωσης. Επιπλέον, η ενσάρκωση των υπεράριθμων ρομποτικών άκρων μπορεί να επεκτείνει και να βελτιώσει την έρευνα της ενσάρκωσης στις γνωστικές επιστήμες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR