Greek-Turkish Relations

Ο "αντ' αυτού" του Ερντογάν δηλώνει: Οι λαοί Τουρκίας και Ελλάδας θέλουν να ζήσουν μαζί εν ειρήνη

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής κατά την συνέντευξη τύπου τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσε την Τουρκία στην επιθετική ρητορεία της καθώς εκτιμάει πως αυτό συμβαίνει για εσωτερικούς λόγους της γείτονος χώρας.

Σήμερα σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης των Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Al Jazeera επισημάνθηκε  πως «πρόκειται για μια ταινία που έχουν ξαναδεί ποικιλοτρόπως».

CONTINUE READING

Το μαύρο άσπρο κάνουν για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι ιθύνοντες.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αυξάνει περιοδικά εντάσεις προβάλλοντας αδικαιολόγητους ισχυρισμούς αντίθετους με το διεθνές δίκαιο ή κάνοντας προπαγάνδα ή ασκώντας πίεση κατά της Τουρκίας σε διεθνείς πλατφόρμες, ο Αλτούν είπε: «Κάποιοι πολιτικοί στη γείτονά μας προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία εύκολα για να αποσπάσουν την προσοχή από τη στρατηγική τους αποτυχία και να κερδίσουν πολιτική υποστήριξη εντός της χώρας. Έχουν την κακή συνήθεια να το χρησιμοποιούν ως στόχο. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά στον γείτονά μας και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ ότι αυτές οι τακτικές είναι καταδικασμένες σε πιο στρατηγικές αποτυχίες. Η συνεχής ένταση στο Αιγαίο δεν κάνει σε κανέναν καλό. Το κόστος αυτής της έντασης αυξάνεται κάθε φορά για τον επιτιθέμενο». Ανέφερε.

 

Εξηγώντας ότι οι ανεύθυνες πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών έναντι της Τουρκίας συνδέονται στενά με την απερίσκεπτη συμπεριφορά της Ελλάδας, ο Altun έγραψε «οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που έκαναν ένα καταστροφικό στρατηγικό λάθος αποδεχόμενες την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, ενθάρρυναν ενεργειακά έργα που δεν ήταν οικονομικά βιώσιμα, τα οποία όχι μόνο θα απέκλειαν την Τουρκία αλλά και θα αγνοούσαν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Φυσικά δεν θα το επιτρέπαμε, αλλά φαίνεται ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι έπρεπε να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας. Αν και συμφωνήσαμε να μειώσουμε την ένταση και να συμμετάσχουμε σε στρατηγικό διάλογο, η ελληνική πλευρά κατάφερε να χάσει χρόνο με αυτές τις διαβουλεύσεις».

Ο Αλτούν τόνισε ότι η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά είναι πάντα εποικοδομητική και ανοιχτή στο διάλογο.

Όταν ήλθε ο Μητσοτάκης 

Υπενθυμίζοντας ότι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη, επισκέφτηκαν την Τουρκία και τόνισαν την κρίσιμη σημασία της χώρας στην περιοχή, ο Αλτούν συνέχισε ως εξής:

«Μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία άρχισε να ακολουθεί λάθος δρόμο. Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το Αμερικανικό Κογκρέσο ως πλατφόρμα για να επιτεθεί και να ασκήσει πίεση στα τουρκικά εθνικά συμφέροντα και στους δεσμούς της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και θα ήταν άκαιρο για μια τρίτη χώρα να εκφράσει γνώμη για μια γειτονική χώρα στο νομοθετικό σώμα, η ρητορική του Μητσοτάκη δημιούργησε περιττές τριβές στο ΝΑΤΟ σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του. Η κακή συμπεριφορά της Ελλάδας, καθώς και οι προσπάθειές της κατά της Τουρκίας, πρέπει να είναι απαράδεκτες για όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της διατλαντικής συμμαχίας και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

 

Επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια χρήσης των διαφορών μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών για την ανάπτυξη των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας είναι μια πολιτική μακριά από προνοητικότητα, ο Altun είπε ότι αυτό δεν θα εξυπηρετούσε μακροπρόθεσμα τα ελληνικά συμφέροντα ή την ειρήνη στην περιοχή.

«Παρά τις πολυάριθμες ανεύθυνες ενέργειες της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στις λύσεις που θα βρεθούν μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου» υπογράμμισε ο  Αλτούν προσθέτοντας ωστόσο ότι θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας ανεξάρτητα από το κόστος.

Δηλώνοντας ότι οι Έλληνες πολιτικοί και ορισμένοι δυτικοί ηγέτες θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η προπαγάνδα κατά της Τουρκίας δεν θα ωφελήσει κανέναν μακροπρόθεσμα, ο Altun δήλωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στην εσωτερική πολιτική υποστήριξη είναι προσωρινά και ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες το γνωρίζουν αυτό από τις προηγούμενες σχέσεις τους με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

https://youtu.be/V93hLkc_HxE

Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ αλλά κι οι δύο μας αχ και βαχ 

Τονίζοντας ότι υπό την αποφασιστική ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, πιστεύουν ακράδαντα στη διπλωματία και τις πολιτικές λύσεις και ότι δεν συμβιβάζονται με την προστασία των θεμελιωδών συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της χώρας, ο Altun σημείωσε ότι η τουρκική κοινωνία, όπως και μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, θέλει να ζήσει ειρήνη και αρμονία σε αυτήν την περιοχή.

Επισημαίνοντας τέλος ότι η ενότητα μεταξύ των πολιτισμών, των παραδόσεων και των κοινωνιών της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη από τις διαφορές, ο Altun επεσήμανε ότι σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή ήπειρος, η Μαύρη Θάλασσα και η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αλλαγές και απειλές για την ασφάλεια, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι διαφορετικά και τόνισε ότι δεν χρειάζεται να μετατραπούν σε ζώνη σύγκρουσης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR