Greek-Turkish Relations
Updated at:

Αφιονίστηκε πάλι ο Ερντογάν: Yemezler Mitsotakis-"Οι πρόγονοί σου ξέρουν καλά, ο λογαριασμός θα είναι βαρύς!"

"Οι πρόγονοι Μητσοτάκη ξέρουν καλά, ο λογαριασμός θα είναι βαρύς!" 

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να… ξεπεράσει το γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέθεσε τις τουρκικές παραβιάσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και όπου σταθεί και όπου βρεθεί εκτοξεύει απειλές.  Αυτήν την φορά οι απειλές ειπώθηκαν σε ομιλία  του Τούρκου προέδρου σε νέους ανθρώπους.

Από την πόλη Βαν, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό κατηγορώντας τον πως δεν τήρησε τα όσα συμφώνησαν οι δυο τους στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

CONTINUE READING

"Yemezler Mitsotakis" είπε μεταξύ άλλων που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "δεν τρώγεσαι Μητσοτάκη" 

"Πέρασαν 2-3 εβδομάδες. Πήγατε στις ΗΠΑ να κάνετε ομιλία στη Γερουσία. Ενάντια στα F-16. Δεν τρώνε τον Μητσοτάκη. Δημιουργήθηκαν 5+4 βάσεις. Ό,τι έστησαν. Όταν ρωτάμε τι κάνουν για αυτές τις βάσεις, λένε «κατά των Ρώσων». Τι έχετε κάνει στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας; Τα λόγια σου είναι γεμάτα ψέματα. Η Δύση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Έχουν καθυστερήσει την ένταξη στην ΕΕ από το 1963. Δεν υπάρχει ειλικρίνεια σε αυτούς. Η ακεραιότητα είναι στο έθνος μας".

Διπλωματικές πηγές: Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά τα τουρκικά δημοσιεύματα

Υπενθυμίζεται πως για τις πρωινές προκλήσεις διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως «η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική Yeni Şafak γράφει σήμερα πως 22 ελληνικά νησιά τα οποία θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο, είναι οπλισμένα.

«Το μόνο νησί που δεν έχει στρατιωτικές μονάδες είναι η Χάλκη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Έχουμε την κυριαρχία σε Ρόδο, Σάμο, Χίο κι άλλα 6 νησιά»

Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα γράφει: «Εγκαταστάθηκαν μηχανοποιημένα τμήματα στη Λέσβο και τη Ρόδο, που είναι νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, και ταξιαρχίες στη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω.

Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στα νησιά δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από όργανα επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία είναι το νησί Χάλκη (Herke)».

Σε παρόμοιο τόνο και η Milliyet, η οποία στο πρωτοσέλιδό της λέει ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Μυτιλήνη».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR