Η τουρκική ρητορική σε βάρος της χώρας μας έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, αυτό του παραλογισμού, όπως διαπιστώνεται από άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, το οποίο επικαλείται στοιχεία του τουρκικού ΥΠΑΜ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα Νησιά Μη Στρατιωτικού Καθεστώτος. Ο αριθμός των παραβιάσεων από την Ελλάδα το 2022 ήταν 953.
Στην Ενημερωτική Συνάντηση Τύπου που διοργάνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δόθηκαν πληροφορίες για τις παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Οι ακόλουθες δηλώσεις έγιναν από την υπεύθυνο Προώθησης Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Υποπλοίαρχο Burcu NALIÇ YOKUVA:
«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει τον κλιμακωτό, επιθετικό λόγο, την υποκίνηση και τις παράνομες ενέργειες, αφήνοντας αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνάντηση και συνεχίζοντας τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της χώρας μας.
Η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις της κατά των Νήσων Μη Στρατιωτικής Κατάστασης με το στρατιωτικό της ναυτικό και αεροσκάφη και διέπραξε 953 παραβιάσεις, (Παραβάσεις πλοίων: 316, προσγείωση-αναχώρηση πολεμικών αεροσκαφών 637 ) ,το 2022.
Και πάλι στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, εκ των οποίων οι 24 από τον υφυπουργό Άμυνας και συνεχίστηκε η παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα Νησιά του Μη Στρατιωτικού Καθεστώτος ισοδυναμούν με «ουσιαστική παραβίαση» των διατάξεων των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων για το μη στρατιωτικό καθεστώς.
Λαμβάνονται οι απαραίτητες πρωτοβουλίες μέσω της διπλωματικής οδού κατά τέτοιων παραβιάσεων και επισκέψεων και διεξάγονται δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.
Η ελπίδα μας είναι :
– Οι Τούρκοι και οι Έλληνες που ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη χρήση των πλούτων της περιοχής,
– Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο νησί.
Τονίζουμε ότι δύο κυρίαρχα, ισότιμα και ανεξάρτητα κράτη είναι η μόνη λύση στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο" .
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το τουρκικό ΥΠΑΜ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως εκείνη που παραβιάζει τις Διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο, πράγμα το οποίο φυσικά δεν ισχύει.
Οι Τούρκοι φθάνουν σε ακραία σημεία πλέον την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις πολεμικών μας πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, ερμηνεύοντας a la turka το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.
Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει , αφού η Τουρκία προβαίνει σε συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου χώρου μας (ΕΕΧ), πραγματοποιώντας υπερπτήσεις σε Ελληνικά νησιά, κατοικημένα και ακατοίκητα, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, άρθρο 13, εδάφιο 2.
Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε αναφερθεί σε σενάριο τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης για κατάληψη νησιού μας στο Αιγαίο , σύμφωνα με Γάλλο Αξιωματικό, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:
Το σενάριο τουρκικής επίθεσης στο Αιγαίο
"Η Τουρκία διαθέτει αναμφίβολα ένα ισχυρό στρατιωτικό εργαλείο, ( τον τουρκικό στρατό) που της επιτρέπει να πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας κοντά στις βάσεις της.
Σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει να ξεκινήσει εχθροπραξίες με την Ελλάδα, πιθανότατα αυτό θα ελάμβανε χώρα στο Αιγαίο Πέλαγος, που αφορά ένα καθαρά διμερές θέατρο συγκρούσεων, σε αντίθεση με την ανατολική Μεσόγειο, όπου η έναρξη μιας ένοπλης σύγκρουσης, θα προκαλούσε αμέσως πολύ έντονες αντιδράσεις από πολλούς παράγοντες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ηγούνται του ΝΑΤΟ και την Ρωσία, με τις οποίες η Τουρκία δεν έχουν συμφέρον να προκαλέσουν, δεδομένης του συριακού ζητήματος.
Η δυνατότητα κατάληψης από τους Τούρκους ενός ελληνικού νησιού με άγνωστο πρόσχημα και το ξέσπασμα των εχθροπραξιών ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων είναι ήδη γνωστό.
Το σενάριο του τουρκικού “προσχήματος” θα ενέπιπτε πιθανόν σε «δικαστικές διαφορές στο Αιγαίο, ανάμεσα στις δύο χώρες», οι οποίες εμπίπτουν στα ευρύτερα ζητήματα της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Η Τουρκική επιχείρηση ( κατά ελληνικού μικρονήσου) θα είχε τη μορφή μιας στρατιωτικής επιχείρησης που θα πραγματοποιούνταν ως αντίδραση σε δήθεν "ανείπωτη ελληνική επιθετικότητα".
Αυτή θα ήταν σαφώς περιορισμένη χρονικά σε λίγες ημέρες, το πολύ δύο έως τρεις εβδομάδες, και θα αφορούσε περιορισμένη «έκταση γης» (πιθανώς μερικές ερημικές βραχονησίδες, το πολύ ένα ή δύο αραιοκατοικοιμένα νησιά), με την κατάσταση να οδεύει στην συνέχεια σε διαπραγμάτευση, με την Τουρκία να προβαίνει ακόμα και σε επίδειξη καλής θέλησης με διάφορες ενέργειες.
Μια τέτοια τουρκική στρατιωτική επιθετική επιχείρηση δεν θα είχε πιθανότητες επιτυχίας αυτήν την περίοδο, παρά τα γεγονότα του 1996 με τα Ίμια, και την απόσυρση ουσιαστικά τότε της Ελλάδας από την ισορροπία δυνάμεων στο θαλάσσιο Αιγαίο, λόγω της ελληνικής ετοιμότητας και ισχύς.
Η ελληνική άμυνα σε ένα τέτοιο σενάριο θα εξαρτιόνταν πολύ από την ικανότητά της να δημιουργεί και να διατηρεί την τοπική υπεροχή, ειδικά στον αέρα, κατά τη διάρκεια κρίσιμων φάσεων των επιχειρήσεων”
Κλείνοντας εκτιμούμε , ότι είναι πιθανό να έχουμεειδικά το προσεχές διάστημα, έμπρακτη εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, σύμφωνα με το παραπάνω ή με παρεμφερές σενάριο, ως κίνηση απελπισίας από το καθεστώς Ερντογάν ,αναφορικά με τις συμφωνίες της Ελλάδος με Γαλλία και ΗΠΑ, αλλά και την αποδοχή των θέσεων της χώρας μας Διεθνώς , σε αντίθεση με την ολοένα και περισσότερο αποομονωμένη Τουρκία
Ο Ερντογάν μέσα στην απελπισία του είναι ικανός να “βάλει φωτιά” στο Αιγαίο, μόνο και μόνο για να τον γράψει η ιστορία.