Health

Ευλογιά των πιθήκων: Αυξάνεται η ανησυχία, 5.000 εμβόλια ζητά η Ελλάδα

Σε κράτη της δυτικής και νοτιοδυτικής Ευρώπης, όπως στη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ και τον Καναδά, έχει σημάνει συναγερμός. Η ΕΕ προχωρά τις επαφές της με την παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου Imvanex, ώστε αυτή να αυξήσει την παραγωγή της για να δημιουργήσουν αποθέματα όλες οι χώρες, σύμφωνα με τον Καθηγητή Φαρμακολογίας, Ευάγγελο Μανωλόπουλο.

Είναι θέμα χρόνου να έχουμε και στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτό είναι το λογικό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι με τον τουρισμό”. Αυτό δηλώνει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος προσθέτει, πώς αν και πρόκειται για μια νόσο χαμηλής μεταδοτικότητας, τα επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς από τον περασμένο Μάρτιο σε όλο τον κόσμο.

“Χρειάζεται να δείξουμε προσοχή. Μια μικρή ανησυχία θα πρέπει να την έχουν κυρίως οι υγειονομικές αρχές. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα. Οι αρχές, όμως, θα πρέπει να προετοιμάζονται”, αναφέρει ο ίδιος.

CONTINUE READING

Αύξηση του συναγερμού από τα CDC

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) την Δευτέρα (6/6) αύξησαν τον συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων στο επίπεδο 2, συνιστώντας στους ταξιδιώτες να φορούν μάσκες για την προστασία από πολλές ασθένειες, μεταξύ αυτών και για την ευλογιά των πιθήκων.

«Αργά χθες το βράδυ, το CDC απέσυρε τη σύσταση για τη μάσκα επειδή προκάλεσε σύγχυση», δήλωσε στη συνέχεια την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του CDC , ενώ η ασθένεια εξαπλώνεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής με μολυσματικές πληγές, ή σωματικά υγρά, «μπορεί επίσης να μεταδοθεί από αναπνευστικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια παρατεταμένης, πρόσωπο με πρόσωπο επαφής».

Μπορεί και στην Ελλάδα να έχουμε κάποια κρούσματα, αλλά η νόσος δεν έχει τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού. Δηλαδή αυτό πρέπει να γίνει σαφές”, σημειώνει ο Καθηγητής Μανωλόπουλος και προσθέτει:

Δεν είναι σαν το κορονοϊό, είναι πολύ πιο δύσκολη η μετάδοση, γιατί πρέπει το άτομο να έρθει σε επαφή είτε με τα σωματικά υγρά, είτε με μεγάλα σταγονίδια”, λέει.

Προσθέτει, επίσης, πως η νόσος έχει πιο σαφή συμπτώματα και γι’ αυτό εντοπίζεται έγκαιρα όποιος είναι συμπτωματικός και απομονώνεται.

Βέβαια υπάρχει ένα «παράθυρο» 3-4 ημερών που είναι ασυμπτωματικός κάποιος και άρα σ’ αυτή τη φάση μπορεί να μεταδώσει. Αλλά η μετάδοση είναι πιο δύσκολη”, λέει ο Καθηγητής Μανωλόπουλος.

CONTINUE READING

1.082 κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Παρά τον πιο αργό ρυθμό μετάδοσης, σε περίπου 30 χώρες -όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική– έχουν πλέον αναφερθεί κρούσματα της ιογενούς νόσου, με περισσότερα από 1.000 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά, κυρίως στην Ευρώπη.

Επτακόσια (700) κρούσματα -σύμφωνα με την καταγραφή σε real time από την πλατφόρμα Monkeypox Tracker– έχουν συγκεντρωθεί μόνο σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα στη Βρετανία (303), την Ισπανία (198) και την Πορτογαλία (166).

Περίπου 5.000 δόσεις εμβολίου διεκδικεί η Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κλείσει μια συμφωνία κοινής αγοράς εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πώς η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), βρίσκεται σε συνομιλίες με την παρασκευάστρια δανέζικη εταιρεία Bavarian Nordic, σχετικά με την επέκταση της παραγωγής του εμβολίου Imvanex.

Θα συμμετέχει και η χώρα μας, αν και γίνεται η προμήθεια κεντρικά για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα, απ’ ότι ξέρω διεκδικεί να πάρει περίπου 5.000 δόσεις, να έχει για την πιθανότητα κρουσμάτων, όπως αντίστοιχα και οι άλλες χώρες”, αναφέρει ο Καθηγητής Μανωλόπουλος.

Οι οδηγίες για τη χορήγηση των εμβολίων θα είναι οριζόντιες για όλες τις χώρες. Όπωςέχουν ανακοινώσει ήδη και οι ελληνικές υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΔΥ,θα χορηγείται σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Όχι στο ίδιο το κρούσμα.

CONTINUE READING

“Για το ίδιο το κρούσμα υπάρχει φάρμακο, το tecovirimat, που είναι ειδικό σε κάποιο βαθμό για το monkeypox. Από αυτό, κάποιες χώρες έχουν απόθεμα, όπως οι Βρετανοί που έχουν το μεγάλο πρόβλημα σήμερα, αλλά και οι Αμερικάνοι το έχουν. Μάλιστα υπάρχει κι ένα άλλο φάρμακο, το οποίο δεν είναι τόσο καλό. Μόνο σε όσους νοσούν χορηγείται αυτό το αντιιικό φάρμακο”, σημειώνει ο ειδικός.

Το εμβόλιο κατά της νόσου monkeypox εγκρίθηκε το 2013 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, για χορήγηση «υπό εξαιρετικές συνθήκες». Στην πραγματικότητα έχει εγκριθεί χωρίς να έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, γιατί δεν υπήρχαν περιστατικά και μολύνσεις όταν εγκρίθηκε.

Έχει εγκριθεί με βάση τη συμπεριφορά του σε πειραματόζωα, σε κύτταρα κλπ. δηλαδή, με έμμεσους δείκτες. Υπάρχουν, όμως, σαφείς ενδείξεις ότι πρέπει να δουλεύει κατά του ιού του monakeypox. Αυτό το εμβόλιο θα προμηθευτούμε κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο”, αναφέρει ο Καθηγητής Μανωλόπουλος.

Η ευλογιά των πιθήκων ως «βιολογικό όπλο»

Ένα παλαιότερο και πιο “βαρύ” εμβόλιο το έχει σήμερα μόνο ο αμερικανικός στρατός.

“Γενικώς στην Αμερική έχουν αποθέματα γιατί αυτός ο ιός ήταν πάντα και ένας φόβος βιολογικού πολέμου. Οπότε κάποιες χώρες έχουν σαν «αμυντικό απόθεμα» αυτό το εμβόλιο, σε περίπτωση βιολογικής επίθεσης”, εξηγεί ο Καθηγητής Φαρμακολογίας.

Το παλιό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει περισσότερα συμπτώματα, “ή κάποια σημάδια (ένα, δύο, όχι σε όλο το σώμα). Είναι φτιαγμένο σχεδόν από ζώντα ιό, δηλαδή λιγότερο αδρανοποιημένο”, λέει ο Καθηγητής και καταλήγει πως τελικά και οι Αμερικανοί αναμένεται να δώσουν έγκριση στο ευρωπαϊκό εμβόλιο Imvanex, το οποίο έχει παρασκευαστεί από αδρανοποιημένο ιό, και είναι πιο βελτιωμένο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR