Armed Conflicts

Υποστράτηγος ε.α. Dell Dailey: Πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Η πολιτική των ΗΠΑ που υποστηρίζουν την Ουκρανία είναι σκληρή, αποφεύγοντας την κλιμάκωση που φέρνει τις ΗΠΑ σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν  θέλει δικαίως να αποφύγει τον άμεσο πόλεμο με τη Μόσχα. Αλλά δεν μπορεί να υποκύψει στον  πυρηνικό εκβιασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν . Αν το πράγμα ξεφύγει, πού σταματά; Τι θα συμβεί αν απειλήσει ότι, θα εισβάλει στην Εσθονία ή στην Πολωνία εάν όλα τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν αποσυρθούν από αυτές τις περιοχές;  Πρέπει να κάνουν πίσω;

Η αποτροπή  απέτυχε να εμποδίσει τον Πούτιν  να ξεκινήσει πόλεμο. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια, να αποτραπεί η πρώτη  χρήση πυρηνικού όπλου. Τι γίνεται όμως αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει ένα;

Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο ε.α. Dell Dailey, ευτυχώς υπάρχουν ασύμμετρες επιλογές για να στείλουν το σωστό μήνυμα στον Πούτιν και να τον τιμωρήσουν, εντός των ορίων του νόμου της ένοπλης σύγκρουσης χωρίς να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

«Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε χρήση από τον Πούτιν ενός  όπλου μαζικής καταστροφής, όπως ένα χημικό όπλο . Ένα έγκλημα πολέμου δεν δικαιολογεί ένα δεύτερο. Χρειαζόμαστε μια ανάλογη απάντηση, που θα επιδιώκει την αποφυγή απωλειών μεταξύ αμάχων», αναφέρει.

Μη Κινητική Αντίδραση

Πρώτον, έχουμε μη κινητικές επιλογές. «Ο επιθετικός πόλεμος πληροφοριών, μπορεί να υπονομεύσει την εσωτερική βάση του Πούτιν, όπως υπονόμευσε τα καθεστώτα του Συμφώνου της Βαρσοβίας τη δεκαετία του 1980. Αυτή η προοπτική τρομοκρατεί τον Πούτιν», λέει.

Ο τεχνολογικός πόλεμος μπορεί να διαταράξει τα εσωτερικά ρωσικά οικονομικά συστήματα και τα συστήματα SKADA. Θυμάστε πώς ο ιός Stuxnet, παρέσυρε τις ιρανικές φυγόκεντρες το 2010; Ενώ ήταν «χρήση βίας» κατά την έννοια του  άρθρου 2 παράγραφος 4 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , η επίθεση δεν σκότωσε ή τραυμάτισε κανέναν.

Ο διπλωματικός πόλεμος στην Κεντρική Ασία, που συμπληρώνεται από οικονομικά κίνητρα, μπορεί να αποσπάσει τα καθεστώτα και τις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας από τη Ρωσία.

Συλλογική Προειδοποίηση

Δεύτερον, η Δύση θα πρέπει να προειδοποιήσει συλλογικά ότι θα ανταποδώσει και πρέπει να το εννοεί.

Η αποτυχία του  Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, να επιβάλει την κόκκινη γραμμή  κατά της χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία το 2013 έπεισε τον Πούτιν ότι, η Δύση θα αναδιπλωθεί όταν οι «μάσκες πέσουν».

«Η προειδοποίησή μας θα μπορούσε να προσδιορίσει δημόσια προεπιλεγμένους στόχους. Τα κριτήρια θα πρέπει να ελαχιστοποιούν τις απώλειες αμάχων ενώ χτυπάμε τα ρωσικά στρατεύματα, ειδικά την ηγεσία του στο πεδίο της μάχης. Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί στην  εξάλειψη των Ρώσων στρατηγών , αλλά περισσότεροι στρατηγοί είναι καθ' οδόν», αναφέρει.

Υπαρξιακή Απειλή

Τρίτον, εάν ο Πούτιν δει μια υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία, μπορεί να καταφύγει στην πυρηνική επιλογή. Το τι χαρακτηρίζεται ως τέτοια απειλή είναι ασαφές.

Τα πράγματα μπορεί να φτάσουν σε αυτό εάν η  προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ικανότητα και την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας, καταστρέψουν τη δύναμη εισβολής που ενοχλεί αρκετά τον Πούτιν.

«Δεν μπορούμε να χορέψουμε γύρω από την πρόκληση. Ποιες είναι οι επιλογές μας εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο κατά της Ουκρανίας; Τα πυρηνικά αντίποινα φαίνονται αφόρητα επικίνδυνα, και η διάπραξη εγκλήματος πολέμου από τη Ρωσία δεν δικαιολογεί τη Δύση να το κάνει», αναφέρει ο Υποστράτηγος ε.α.

Δεν είναι ξεκάθαρο ότι, θα πυροδοτούσε απαραίτητα ένα πυρηνικό όπλο εντός της Ουκρανίας. Ο στρατηγός  Mark Kimmitt  έχει προτείνει ότι «ο Πούτιν, μπορεί να ξεκινήσει ένα χτύπημα εκτός Ουκρανίας για επιδεικτικό αποτέλεσμα».

Ωστόσο, το να επιτραπεί η πρώτη χρήση από τη Ρωσία εντός της Ουκρανίας, είναι απαράδεκτο. Ωστόσο, ανάλογα με τα γεγονότα, θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων.

Ασύμμετρες Επιλογές

Ποιες ασύμμετρες επιλογές έχουν νόημα; Θα μπορούσε να επιτραπεί στην Ουκρανία να βυθίσει ολόκληρο τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος περιέχει στρατιωτικά οχήματα που φέρουν Ρώσους πεζοναύτες. Αυτά δεν θα είχαν απώλειες αμάχων. Αυτή μπορεί να είναι η πιο δυναμική απάντηση.

Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις κοντά στο Izyum. Θα μπορούσε να καταστραφούν αυτοί οι σχηματισμοί. «Αυτές φαίνονται υγιείς, εφαρμόσιμες επιλογές», λέει.

Πρέπει οι ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν τα αντίποινα; Η παροχή της δυνατότητας στην Ουκρανία να το πράξει, εμποδίζει το ΝΑΤΟ να πολεμήσει άμεσα τη Ρωσία. Αυτό φαίνεται συνετό. Ωστόσο, δεδομένου ότι η χρήση πυρηνικών αλλάζει τη δυναμική, οι ΗΠΑ ή –αν μπορούσαν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο– μπορεί να το κάνουν άμεσα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει μηδενική ανοχή στη χρήση πυρηνικών όπλων. Οποιαδήποτε δυτική απάντηση θα πρέπει να περιοριστεί εντός της Ουκρανίας ή κατά του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Δυτική Διπλωματική Εξουσία

«Θα πρέπει επίσης, να εφαρμόσουμε τη συλλογική μας διπλωματική εξουσία για να εξαναγκάσουμε μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Γενική Συνέλευση, στην ΕΕ και σε άλλους οργανισμούς ικανούς να υποβάλουν αξιόπιστες νομικές ενέργειες, για να καταδικάσουν μια πρώτη χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία», αναφέρει.

Παρόλο που η Ρωσία θα ασκούσε βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η σύγχρονη σύγκρουση αφορά τον πόλεμο πληροφοριών καθώς και τις κινητικές επιχειρήσεις.

Ας θυμηθούμε: η  Κίνα παρακολουθεί . Υπάρχει η υποψία ότι, όπως ο Πούτιν, η ενιαία δυτική απάντηση και η αγριότητά της, έχουν εκπλήξει τον Κινέζο Πρόεδρο  Xi Jinping . Η Κίνα φαίνεται να λατρεύει να προφέρει τη Δύση, ως ιστορία του χθες. Η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν μια κλήση αφύπνισης.

«Η χρήση οποιουδήποτε όπλου μαζικής καταστροφής από οποιαδήποτε πλευρά στην Ουκρανία, θα ανατρέψει τις προοπτικές για παγκόσμια σταθερότητα. Αλλά η χρήση πυρηνικού από τη Ρωσία δεν θα μας άφηνε καμία επιλογή. Αν δεν πονέσουμε, θα επιστρέψει», λέει ο Υποστράτηγος ε.α. Dell Dailey.


 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR