World

Μέγιστος τουρκικός εκβιασμός! Οι... ελληνικές ρίζες του θυμού της Άγκυρας και η μόχλευση στο ΝΑΤΟ

Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να διευθετήσει εκκρεμείς διαφορές με μεγάλο μέρος του ΝΑΤΟ. Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμενόταν να ενταχθούν γρήγορα στη συμμαχία, εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στη Μαδρίτη. Αντίθετα, η Άγκυρα ανέτρεψε αυτή τη σκέψη.

Η Τουρκία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ κατά το πρώτο κύμα διεύρυνσης της συμμαχίας το 1952, επιδιώκει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας", την έκδοση πολιτών κουρδικής καταγωγής στην Τουρκία και την άρση του εμπάργκο όπλων που μεγάλο μέρος της Δύσης έθεσε στην Τουρκία μετά τον Οκτώβριο του 2019 και την τότε εισβολή στη Συρία.

Οι τουρκικές διαμαρτυρίες υπογράμμισαν ότι οι στενές ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια διαφέρουν σημαντικά από αυτές της υπόλοιπης συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η συμμαχία επιδίωξε να προχωρήσει πέρα ​​από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και να επιστρέψει στην βασική της αποστολή να αποτρέψει τη Ρωσία, αναφέρει το WarOnTheRocks.

Το θέμα της Τουρκίας έχει πολώσει τη συζήτηση σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην αξία της Άγκυρας για τη συμμαχία και στο εάν ο εγχώριος αυταρχισμός της Τουρκίας και η λειτουργική σχέση με τη Μόσχα έχουν σημασία για τη δυτική ασφάλεια. Για τους σκεπτικιστές της Τουρκίας, το επιχείρημα είναι ότι η Άγκυρα έχει ανατρέψει τις δυτικές προσπάθειες στη Συρία και ότι η στενή εμπορική της σχέση με τη Ρωσία και η άρνηση να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία υποδηλώνουν ότι η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Για τους υποστηρικτές, ο μεγάλος στρατός της Τουρκίας θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη δέσμευση των ρωσικών δυνάμεων σε μια θεωρητική συμβατική σύγκρουση και η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 στην Ουκρανία αποδεικνύει τον εποικοδομητικό ρόλο της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ και τη συμβολή της στην αποτροπή του ρωσικού επεκτατισμού.

Σε αυτές τις συζητήσεις, οι συμπαθούντες της Άγκυρας επικεντρώνονται συχνά στη νομιμότητα των ανησυχιών της Τουρκίας, ενώ οι επικριτές τονίζουν ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει τη Δύση για να κερδίσει ψήφους εθνικιστών στο εσωτερικό. Αλλά και τα δύο αυτά επιχειρήματα χάνουν ένα βαθύτερο σημείο. Οι τουρκικές ελίτ αντιμετωπίζουν σοβαρά τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια και αυτό από μόνο του είναι πρόβλημα για το ΝΑΤΟ. Αυτές οι γνήσιες ανησυχίες δεν πλαισιώνονται απλώς με αντιδυτικούς τρόπους, αλλά κατανοούνται με αντιδυτικούς τρόπους. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα έχει κάποια θεμιτά αιτήματα, ιδιαίτερα για τη συλλογική υποστήριξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αλλά όταν οι αναλυτές υπέρ της Άγκυρας επικεντρώνονται αποκλειστικά σε αυτά τα ζητήματα, παραβλέπουν τις απαιτήσεις για «δηλητήριο-χάπι» από τις δημοκρατικές χώρες να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου των κοινωνιών τους με τρόπους που είναι αδύνατον ή να εκδώσουν άτομα χωρίς κατάλληλα στοιχεία. Αντίθετα, απορρίπτοντας όλες τις απαιτήσεις του Ερντογάν ως συμβολικές προσπάθειες να συσπειρώσει τη βάση του, οι δυτικοί επικριτές κινδυνεύουν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα με την οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία ασκεί εξωτερική πολιτική.

Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απειλή της μη συναίνεσης για να προσπαθήσει να επιβάλει μια ευρύτερη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται την ασφάλεια. Αυτή η πτυχή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχει ευρεία υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας και η πρόκληση που παρουσιάζει στις τουρκοδυτικές σχέσεις θα αντέξει πολύ και μετά το σημερινό αδιέξοδο σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Όσο πιο γρήγορα οι ηγέτες στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες αντιμετωπίσουν αυτό το γεγονός, τόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι σε θέση να χειριστούν το μη διαχειρίσιμο πρόβλημα που δημιουργεί.

Οι ρίζες του θυμού της Άγκυρας

Ο Ερντογάν είναι ένας από τους πιο διαφανείς ηγέτες στον κόσμο και χρησιμοποιεί ξεκάθαρη, ωμή γλώσσα για να περιγράψει τους στόχους του στην εξωτερική πολιτική. Παρά το γεγονός αυτό, οι συχνές επικρίσεις του για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή τάξη συχνά απορρίπτονται ως βλοσυρές, που στοχεύουν μόνο στο εγχώριο κοινό να διατηρήσει τη λαϊκιστική υποστήριξη. Σίγουρα, όλες οι ξένες κρίσεις που αφορούν την Τουρκία έχουν κάποια σχέση με την εσωτερική πολιτική, αλλά η απόρριψη της ρητορικής του Ερντογάν ως μη σοβαρή είναι λάθος. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια που ο ίδιος και οι αξιωματούχοι του έχουν εκφράσει ωμά σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κοινοποιούνται ευρέως εντός της Τουρκίας και συνδέονται με ένα σωρό άλλα ζητήματα που ταλαιπωρούν τις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης την τελευταία δεκαετία. Αυτά περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο οι τουρκικές ελίτ βλέπουν τη δική τους κατάσταση εθνικής ασφάλειας, τις προσδοκίες τους για «αλληλεγγύη» από τους δυτικούς συμμάχους και την υποψία τους - την οποία συμμερίζεται η πλειοψηφία των Τούρκων - ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ είναι στην πραγματικότητα αντίπαλοι αντί για σύμμαχοι.

Πολλές ποικιλίες Τούρκων εθνικιστών έχουν εχθρικές αντι-ΝΑΤΟικές απόψεις και ένα ακόμη μικρότερο υποσύνολο θεωρεί τη Μόσχα ως καταλληλότερο σύμμαχο για την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Στοιχεία αυτής της κλίκας βλέπουν την Ελλάδα ως ιδιαίτερα εχθρική και πιστεύουν ότι η απειλή από την Αθήνα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της στενότερης σχέσης της Ουάσιγκτον και των εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας εδραιώθηκε, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, από το άνοιγμα της Ελλάδας να φιλοξενήσει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Για τους αντιδυτικούς ευρασιανιστές της Τουρκίας, η αύξηση της αμερικανικής συνεργασίας με την Ελλάδα θεωρείται απόδειξη της αμερικανικής περικύκλωσης της Τουρκίας και ενδεικτική μιας αμερικανικής πολιτικής αποδυνάμωσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

CONTINUE READING

Ως αποτέλεσμα, πολλές ελίτ θεωρούν τη στρατιωτική ισορροπία της χώρας έναντι της Ελλάδας ως πρωταρχικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια. Η εστίαση στη διατήρηση ενός πιο ικανού στρατού από την Αθήνα έχει άμεση σχέση με τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η αμερικανική απόφαση, σε αυτήν την περίπτωση, να εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 φαίνεται μεγάλη. Η απόφαση της Ουάσιγκτον ήρθε μετά από χρόνια τελεσιγράφων στην Τουρκία ότι η αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία θα οδηγούσε στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών και θα είχε ως αποτέλεσμα κυρώσεις. Η Άγκυρα αγνόησε αυτές τις προειδοποιήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που σηματοδότησε η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα έχασε το μελλοντικό της μαχητικό πρώτης γραμμής και τώρα αντιμετωπίζει κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία. Η Ελλάδα, με τη σειρά της, έχει δεσμευτεί να αγοράσει το F-35 και, το σημαντικότερο, έχει λάβει αναβαθμίσεις στον στόλο F-16. Η Άγκυρα έχει ζητήσει τις ίδιες αναβαθμίσεις αεροσκαφών από την Ουάσιγκτον, αλλά ένα ανεπίσημο εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Κογκρέσο από τον Οκτώβριο του 2019 το απέτρεψε. Η αβεβαιότητα για το μέλλον της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας —και οι αναβαθμίσεις στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία— ενίσχυσαν τις ανησυχίες στο εσωτερικό της Άγκυρας για τη μελλοντική ισορροπία δυνάμεων στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Έτσι, παρόλο που η Τουρκία έχει μειώσει τη συνολική της εξάρτηση από ξένους προμηθευτές για στρατιωτικό εξοπλισμό, η αδυναμία της να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένο εξοπλισμό ανώτερης τεχνολογίας έχει αντίκτυπο στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Τα εμπάργκο ενισχύουν επίσης την παρανοϊκή σκέψη για την αληθινή πρόθεση στην Ουάσιγκτον και ενισχύουν τη πλασματική αφήγηση ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να εμποδίσει την τουρκική ανάπτυξη από κάποια ευρύτερη επιθυμία να ελέγξει τις ελίτ στην Άγκυρα. Αυτό ενισχύει επίσης την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοτώνουν έμμεσα τα τουρκικά στρατεύματα παρέχοντας όπλα στους Κούρδους της Συρίας ενώ, ταυτόχρονα, τα αρνούνται στην Τουρκία.

Η Άγκυρα δεν αποδέχτηκε ποτέ τους Κούρδους της Συρίας ως νόμιμη αντιτρομοκρατική δύναμη, και αντ' αυτού είπε ότι η χρήση «μιας τρομοκρατικής ομάδας για να πολεμήσει μια άλλη» είναι προορισμένη να αποτύχει. Οι Κούρδοι της Συρίας, έχει προτείνει η Άγκυρα, θα καταστείλουν τους Άραβες, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναζητήσουν καταφύγιο από το Ισλαμικό Κράτος, δημιουργώντας έτσι έναν κύκλο βίας με τον οποίο η Άγκυρα θα πρέπει πάντα να παλεύει. Καθώς η σχέση της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους της Συρίας βάθυνε, το ίδιο έκανε και η αδιαλλαξία της Άγκυρας σχετικά με την κατεύθυνση του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή η αδιαλλαξία οδήγησε τελικά σε μονομερή τουρκική στρατιωτική δράση με σκοπό τη χάραξη μιας ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων κατά μήκος του συνόλου των τουρκικών συνόρων με τη Συρία. Αυτή η ζώνη είχε σκοπό να κρατήσει τους Κούρδους της Συρίας μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας και, κυρίως, να χρησιμεύσει ως χώρος αποθήκευσης εκτοπισμένων Σύριων, τους οποίους η Άγκυρα προσπαθούσε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα από το 2015. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας ώθησαν τη Δύση αντεπίδραση με κυρώσεις και εμπάργκο. Αυτά τα δίδυμα ζητήματα είναι, τώρα, ο ακρογωνιαίος λίθος της ώθησης της Άγκυρας κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Προοπτικές για το Μέλλον

Η Τουρκία επιδιώκει να διορθώσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως αδικία χρησιμοποιώντας τη δύναμή της για να αρνηθεί τη συναίνεση στο ΝΑΤΟ και έτσι να εξαναγκάσει τη συμμαχία να λάβει πιο σοβαρά τα δικά της ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Η Άγκυρα το κάνει αυτό με ωμή βία: απειλώντας να εμποδίσει την ένταξη δύο νέων μελών του ΝΑΤΟ, απειλώντας να εισβάλει στη Συρία (ξανά) και απειλώντας σιωπηρά ότι θα κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις με την Ελλάδα. Η πρόκληση είναι ότι τα τουρκικά αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν είναι ένας κυκλικός τρόπος για να πυροδοτηθεί το λαϊκιστικό αίσθημα ή απλώς μια αντανάκλαση του Ερντογάν που προσπαθεί να διχάσει την αντιπολίτευση πριν από τις εκλογές του 2023. Αντίθετα, η τουρκική θέση σχετικά με τα τρωτά σημεία ασφαλείας της είναι γνήσια και η αργή εξέλιξη της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ θεωρείται νόμιμος μηχανισμός για να εξαναγκάσει τη συμμαχία να λάβει πιο σοβαρά τις τουρκικές ανησυχίες.

Το θέμα, φυσικά, είναι ότι αυτές οι ανησυχίες είναι μοναδικές για την Άγκυρα και δεν τις συμμερίζεται η δυτική συμμαχία. Αντίθετα, το κουρδικό πρόβλημα της Άγκυρας θεωρείται ως ένα εσωτερικό ζήτημα που αφορά μόνο την Τουρκία που μπορεί να επιλυθεί με την επιστροφή σε μια ειρηνευτική διαδικασία. Ακόμη και αν τα μέλη του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν τη βαρβαρότητα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και τις τρομοκρατικές του τακτικές, βλέπουν την ομάδα ως προϊόν των δημοκρατικών αποτυχιών της ίδιας της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, εντός της Τουρκίας, το κυβερνών κόμμα έχει άφθονη υποστήριξη για τις σκληροπυρηνικές πολιτικές του, ακόμη κι αν υπάρχουν αμφιβολίες εντός της χώρας για το πώς ασκεί ο Ερντογάν την εξωτερική πολιτική. Η αποσύνδεση μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ μπορεί να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, δεδομένων των αποκλίσεων σχετικά με τις προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας και της προθυμίας της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τη θέση της στους δυτικούς θεσμούς για να εξαναγκάσει τους συμμάχους της.

Οι τουρκικές θέσεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι κίνητρα της στιγμής, ούτε απλώς αντανακλούν τη λαϊκιστική εσωτερική πολιτική. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκει να κάνει η Άγκυρα είναι να «διορθώσει» τα αντιληπτά λάθη που έχουν περάσει σχεδόν μια δεκαετία. Οι προκλήσεις στην ικανοποίηση των αιτημάτων της Άγκυρας είναι εμφανείς, σηματοδοτώντας ότι ακόμη και αν υπάρξει συμβιβασμός σε αυτό το ένα θέμα, οι διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν. Αυτά υποδηλώνουν ότι η διαχείριση της Τουρκίας θα παραμείνει βασικό ζήτημα για το ΝΑΤΟ για τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πώς οι τρέχουσες προκλήσεις μπορεί να συνεχίσουν να επιδεινώνονται ακόμη και αν βρεθούν συμβιβασμοί.

Ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είναι να παραδεχτούν ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι μια υπόθεση συναλλαγών, με γνώμονα τα συμφέροντα που απαιτεί σχεδόν συνεχή προσπάθεια για τη διαχείριση. Δεδομένης της θέσης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, λαμβάνει κυριολεκτικά ψήφο υπέρ της επέκτασης, διασφαλίζοντας ότι η Άγκυρα μπορεί να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους σημερινούς και τους μελλοντικούς υποψηφίους.

Ωστόσο, δεν θα ήταν συνετό οι χώρες να επικεντρωθούν μόνο στις τουρκικές απαιτήσεις με τις οποίες συμφωνεί, χωρίς να βλέπουν το σύνολο των προσδοκιών της Άγκυρας. Η Άγκυρα μπορεί να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει, αλλά η ειλικρίνεια του Ερντογάν όταν εκφράζει τις επιθυμίες του για παγκόσμια αλλαγή δείχνει ξεκάθαρα ότι θα επανεξετάσει τη δύναμή του αργότερα, όταν θα νιώσει και πάλι ότι έχει μόχλευση στη Δύση. Αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει επίσης να πληροφορεί πώς αντιμετωπίζει η Δύση την Τουρκία: αναζητά τις δικές της ευκαιρίες για να αποσπάσει παραχωρήσεις όταν η Άγκυρα είναι αυτή που είναι ευάλωτη στον εξαναγκασμό.

Αυτή η μέθοδος διπλωματίας είναι, στον πυρήνα της, ο τρόπος με τον οποίο η σημερινή ηγεσία στην Τουρκία βλέπει τις σχέσεις της με τον κόσμο. Δεν είναι σαφές εάν οι τουρκικές απαιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας μπορούν ποτέ να ικανοποιηθούν, αλλά οι απαιτήσεις είναι σοβαρές και μέρος μιας ευρύτερης κοσμοθεωρίας που ενημερώνει τη σκέψη της Τουρκίας. Θα ήταν σοφό να κατανοήσουμε τις ρίζες αυτών των ανησυχιών γιατί, αναπόφευκτα, θα επανεμφανιστούν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR