Για ένα μακρύ πόλεμο φθοράς που κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα τελειώσει, κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Τρεις μήνες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας για την Ελλάδα στη Μαρία Ψαρά και στο Capital.gr, κάνει έναν πρώτο απολογισμό του "πολέμου του Πούτιν", όπως χαρακτηριστικά λέει.
Το θέμα της Τουρκίας τέθηκε μετ’ επιτάσεως στην συνέντευξη με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να κρατήσει ξανά ίσες αποστάσεις απέναντι σε Αθήνα και Άγκυρα, λέγοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί Σύμμαχοι που "συναντιούνται καθημερινά στο ΝΑΤΟ" και συζητούν για τις διαφωνίες τους.
"Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, δημιουργήσαμε επίσης πριν από ένα χρόνο περίπου έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων για περιστατικά και ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", είπε απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr.
"Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να βελτιώσουμε τις επικοινωνίες, τη διαφάνεια, και πάλι, εάν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα, στο Αιγαίο", είπε.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δικαιολόγησε ακόμα μία φορά την Τουρκία για τις "ανησυχίες" της-όπως το θέτει- σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. "Έχω μιλήσει με την πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας και της Σουηδίας και έχω επίσης στενές επαφές με την Τουρκία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο στόχος μου εξακολουθεί να είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, δεν είναι πολύ αργά γι' αυτό", τόνισε.
Όσον αφορά το Ουκρανικό μέτωπο ανέφερε ότι, αυτό που βλέπουμε είναι η σοβαρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βλέπουμε έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, έναν κτηνώδη πόλεμο με θύματα αμάχους, με εγκλήματα πολέμου και χρήση σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρύ ταξίδι. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει πολύ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει πόσο καιρό, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ως εκ τούτου, καλώ τους συμμάχους να παρέχουν υποστήριξη αλλά και να είναι προετοιμασμένοι να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ανεφοδιάζονται. Διότι αυτός είναι πλέον όλο και περισσότερο ένας πόλεμος φθοράς», είπε.
- Η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τους ρωσικούς S-400 και τώρα απειλεί να εμποδίσει τη διεύρυνση της συμμαχίας. Και σας θυμίζω το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχείτε για το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ; Είναι η Τουρκία ένας αξιόπιστος σύμμαχος; Και πιστεύετε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας είναι συμβατή με τις αρχές της συμμαχίας και του πιο ισχυρού εταίρου της, των ΗΠΑ;
Πρώτα απ' όλα, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι σημαντικοί και πολύτιμοι σύμμαχοι. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια για να υπάρξει άμυνα. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τις δύο χώρες για όσα κάνουν για τις δυνάμεις μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Δεύτερον, η Τουρκία και η Ελλάδα συναντώνται καθημερινά, εδώ στο ΝΑΤΟ με άλλους 28 συμμάχους. Και νομίζω ότι το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα, επίσης, για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που μπορεί να έχουν οι Σύμμαχοι σε ορισμένα από τα θέματα που αναφέρατε. Και έχω θέσει επίσης τις ανησυχίες μου σχετικά με τους S400. Και για όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι σύμμαχοι.
Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, δημιουργήσαμε επίσης πριν από ένα χρόνο περίπου έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων για περιστατικά και ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να βελτιώσουμε τις επικοινωνίες, τη διαφάνεια, και πάλι, εάν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα, στο Αιγαίο.
Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα. Αλλά και πάλι, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος όταν υπάρχουν ανησυχίες είναι να καθίσουμε να τις απαντήσουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή πορεία προς τα εμπρός.
Θα λέγατε ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία;
Η Τουρκία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια σημαντική χώρα όσον αφορά την παροχή υποστήριξης. Και πράγματι παρείχε κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, όχι μόνο με την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική. Βοηθάει εδώ και χρόνια και γνωρίζουμε ότι η ουκρανική ηγεσία καλωσορίζει αυτή τη βοήθεια.
Μήπως όμως η Τουρκία λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος της Μόσχας; Κι επίσης, μήπως τελικά η συμφωνία επέλθει με την εγκατάλειψη των Κούρδων και την άρση του εμπάργκο όπλων;
Αναφέρεστε στους Κούρδους, νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές κουρδικές ομάδες. Και για παράδειγμα το ΡΚΚ είναι μια ομάδα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Φινλανδία και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Άρα πρόκειται για μια ομάδα για την οποία υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι είναι τρομοκρατική ομάδα και είναι υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλες κουρδικές ομάδες, αλλά νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε τη γενική αναφορά στους Κούρδους, σαν να πρόκειται για μία ομάδα, υπάρχουν διαφορετικές κουρδικές ομάδες. Και, όπως είπα, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δηλώσει δημοσίως ότι το PKK είναι τρομοκράτες.
Λοιπόν, η Τουρκία εκφράσει τις ανησυχίες τους, ειδικά για το PKK. Αλλά δεν θα μπω στις λεπτομέρειες αυτών των συνομιλιών. Λέω μόνο αυτό που κάνουμε πάντα, συμφωνώντας ή διαφωνώντας... Και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο ΝΑΤΟ, είμαστε 30 σύμμαχοι -υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις και στάσεις σε πολλά διαφορετικά ζητήματα.