«Η Ρωσία ήταν πάντα ένας αρκετά αξιόπιστος εξαγωγέας σιτηρών. Δεν είμαστε εμείς η πηγή του προβλήματος. Η πηγή του προβλήματος που οδηγεί στην παγκόσμια πείνα είναι αυτοί που επέβαλαν κυρώσεις εναντίον μας και οι ίδιες οι κυρώσεις», είπε ο Πεσκόφ.
Να σημειωθεί ότι μαζί, η Ρωσία και η Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού, κριθαριού, ηλιελαίου και κραμβέλαιου, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών της θρεπτικής ποτάσας.
Περίπου 36 χώρες βασίζονται στη Ρωσία και την Ουκρανία για περισσότερες από τις μισές εισαγωγές σιταριού τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μεταξύ αυτών είναι ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπως ο Λίβανος, η Συρία, η Υεμένη, η Σομαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.
Τι άλλο είπε
Στην καθημερινή του ενημέρωση ο Πεσκόφ είπε μεταξύ άλλων:
- Οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για «τρομοκρατικές επιθέσεις» αφού ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Ενερχοντάρ στη νότια Ουκρανία τραυματίστηκε σε έκρηξη την Κυριακή.
- Η Ρωσία ανησυχεί για τη δίκη ενός Ρώσου στρατιώτη στο Κίεβο που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί προσωπικά τα συμφέροντά του.
- Η προσφορά όπλων στην Ουκρανία δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια ή τη σταθερότητα στην Ευρώπη.