Armed Conflicts

Επιχείρηση "Earnest Will"! Με τι αντάλλαγμα είναι έτοιμες οι ΗΠΑ να δώσουν "γη και ύδωρ" στην Τουρκία

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα στρατηγικό κέρδος για την Ατλαντική Συμμαχία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας όσο και για τη διασφάλιση ενός ενιαίου μετώπου στην ευρασιατική πολιτική. Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το εάν η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να γίνουν δεκτές, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιτίθεται στη συμμετοχή και των δύο κρατών στη συμμαχία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, επισημαίνεται στο The Hill, να αναγνωρίσει τα κίνητρα του Ερντογάν και να προσελκύσει κατάλληλα την Τουρκία για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη θέση του ΝΑΤΟ. Η απάντησή του θα πρέπει να περιλαμβάνει κίνητρα και παραχωρήσεις — ο Ερντογάν να λάβει την επιθυμητή δυτική στρατιωτική τεχνολογία και σε αντάλλαγμα να δώσει πρόσβαση στα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έρχονται σε ρήξη με τη μακροχρόνια εξωτερική πολιτική και των δύο κρατών. Καθεμία έχει διατηρήσει δεσμούς με την Ατλαντική Συμμαχία μέσω της Σύμπραξης για την Ειρήνη και των αποστολών διατήρησης της ειρήνης. Καθεμία ανέπτυξε δυνάμεις υπό την αιγίδα της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν. Η Σουηδία έχει μια σχετικά ανεξάρτητη αμυντική-βιομηχανική βάση. Η Φινλανδία, αντίθετα, έχει δεσμευτεί όλο και περισσότερο στη χρήση της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και είναι πλέον αγοραστής F-35. Ωστόσο, και οι δύο είναι τυπικά ουδέτερες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, μια πολιτική που τους εξυπηρέτησε αρκετά καλά καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, κυρίως επειδή οι μάχες υψηλών προδιαγραφών θα επικεντρώνονταν στη Γερμανία, όχι στη βόρεια Ευρώπη ή στη Σκανδιναβία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέτρεψε αυτή την κατάσταση και έδειξε την αξία της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επιπλέον, η γεωγραφία του στρατιωτικού ανταγωνισμού Ρωσίας-ΝΑΤΟ έχει αλλάξει: Η ένταξη των Βαλτικών Κρατών στο ΝΑΤΟ καθιστά μια σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ πιθανό να εμπλέξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ή τουλάχιστον να συμβεί εντός των χωρικών τους υδάτων.

Και τα δύο κράτη θα ωφελήσουν την Ατλαντική Συμμαχία. Και τα δύο διατηρούν αποτελεσματικούς στρατούς που επικεντρώνονται στον πόλεμο μεγάλων δυνάμεων. Κανένα από τα δύο δεν θα χρειαζόταν συντριπτική αμερικανική υλικοτεχνική υποστήριξη. Σε αντίθεση με όλα σχεδόν τα σημερινά μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από τις ΗΠΑ, η Σουηδία και η Φινλανδία μπορούν να τραβήξουν το δικό τους βάρος μάχης.

Η θετική διάθεση του Ούγγρου Προέδρου Βίκτορ Όρμπαν προς το Κρεμλίνο έκανε την Ουγγαρία πιο πιθανή υποψήφια να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ. Ο Όρμπαν συγκρατήθηκε, ωστόσο, εστιάζοντας αντ' αυτού στην αντίθεση των κυρώσεων της ΕΕ στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. Αντίθετα, είναι η Τουρκία που αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η αντιπολίτευση μιας μόνο χώρας μπορεί να εκτροχιάσει μια προσπάθεια για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κράτησε την πΓΔΜ εκτός ΝΑΤΟ μέχρι το 2019, επειδή θεώρησε ότι το όνομα της χώρας ήταν προσβολή για τον ελληνικό πολιτισμό: υποχώρησε μόνο όταν η πΓΔΜ πρόσθεσε το «Βόρεια» στο όνομά της. Η Κύπρος παραμένει εκτός ΝΑΤΟ κυρίως λόγω της αντίθεσης της Τουρκίας, που βασίζεται στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, σημειώνει το αμερικανικό ΜΜΕ.

Ωστόσο, η τουρκική αντίθεση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε στρατηγική ούτε ιδεολογική. Είναι, αντίθετα, ένα διπλωματικό μήνυμα προς την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το δημόσιο σκεπτικό του Ερντογάν είναι ότι η Σουηδία ειδικότερα και κατ' επέκταση η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο στους Γκιουλενιστές και τους Κούρδους, τους δύο μεγάλους εχθρούς του τουρκικού κράτους. Επιπλέον, η Σουηδία και η Φινλανδία επέβαλαν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μετά την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία το 2019.

Και οι δύο κατηγορίες έχουν εξαιρετικά περιορισμένη ουσία. Τα στοιχεία της απογραφής δεν είναι τρέχοντα, αλλά η Φινλανδία πιθανότατα δεν έχει περισσότερους από 30.000 Τούρκους και Κούρδους, καθιστώντας την κατηγορία του Ερντογάν αβάσιμη. Η Σουηδία έχει πάνω από 150.000 Τούρκους και περίπου 85.000 Κούρδους. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για Σουηδούς Τούρκους ή Κούρδους που εμπλέκονται σε δραστηριότητες κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Οι σουηδικές προσπάθειες να δημιουργήσει εμπάργκο όπλων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας απέτυχαν. Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Τουρκίας δεν έχει παρεμποδιστεί από σουηδικές και φινλανδικές κυρώσεις.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί ένα «μαστίγιο» μαζί με το «καρότο» της στο ΝΑΤΟ. Αφού κάθισε για λίγο στο περιθώριο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η Τουρκία έκλεισε τα Δαρδανέλια σε όλα τα πολεμικά πλοία. Η νομική του διαδικασία περιλαμβάνει εξαίρεση για τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που διέρχονται στο λιμάνι τους μετά την ανάπτυξη — αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να μεταφέρει πρόσθετα πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, περιορίζοντας έτσι τη ρωσική ναυτική ισχύ. Επιπλέον, η Τουρκία έχει χρησιμεύσει ως πολύτιμος συνομιλητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας —είναι ουσιαστικά η μόνη δύναμη που εμπιστεύονται το Κίεβο και η Μόσχα για να φιλοξενήσουν συνομιλίες— και το τουρκικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα παρήγαγε πολλά από τα μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει σε ακραία αποτελέσματα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Συνολικά, η Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ στην αντίσταση στη ρωσική επιθετικότητα.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, σίγουρα ελπίζει να αποσπάσει ευρύτερες παραχωρήσεις. Η Τουρκία είχε προηγουμένως διαφωνήσει με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, με την επέμβασή της στη Συρία να λαμβάνει τη μεγαλύτερη προσοχή. Εξίσου σημαντική, ωστόσο, ήταν η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη. Μέχρι το καλοκαίρι του 2020, ένας Γαλλο-Ρωσο-Σαουδαραβικός συνασπισμός αντιτάχθηκε στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης που υποστήριζε, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους διάχυσης. Αν και ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης έληξε νομικά τον Οκτώβριο του 2020, η Λιβύη παραμένει ασταθής — και η ανανεωμένη σύγκρουση μπορεί να αναζωπυρώσει μια γαλλορωσική εταιρική σχέση ενάντια στην περαιτέρω τουρκική επέμβαση.

CONTINUE READING

Τεχνολογικά, η επιθυμία του Ερντογάν για ανεξαρτησία στην εξωτερική πολιτική απέκοψε την Τουρκία από τον δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής ποιότητας. Η αγορά ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400 οδήγησε στον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά της να αποκτήσει επιπλέον F-16.

Έτσι, ο Ερντογάν ελπίζει να αποσπάσει όλα τα πιθανά κέρδη από μια στρατηγική στροφή πίσω στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα έχει ελεύθερο χέρι για να δράσει στη Συρία ή τη Λιβύη.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν με τη δική τους μικτή διπλωματία. Ο στόχος τους θα πρέπει να είναι να δεσμεύσουν σταθερά την Τουρκία με την Ατλαντική Συμμαχία και να αξιοποιήσουν τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας για να επεκτείνει τις επιλογές του ΝΑΤΟ στον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο.

Ως κίνητρο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν τη μείωση ή την εξάλειψη των κυρώσεων στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία, να ενσωματώσουν εκ νέου την Τουρκία στο πρόγραμμα F-35 και να εγκρίνουν νέες πωλήσεις F-16. Έτσι, η Τουρκία αποκτά αυτό που επιδιώκει: Δυτική στρατιωτική τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο Δυτικό μπλοκ, αναφέρει το αμερικάνικο ΜΜΕ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν πρέπει απλώς να δωροδοκήσουν την Τουρκία. Πρέπει να λάβει, σε αντάλλαγμα, την τουρκική αποδοχή των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή θα ήταν μια κλιμακωτική απόφαση από την πλευρά της Τουρκίας και μπορεί να υπονομεύσει τον διπλωματικό της ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας — αλλά το ΝΑΤΟ θα λάμβανε ένα συντριπτικό στρατηγικό όφελος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, αποκλείοντας μια ρωσική ή ουκρανική επιχειρησιακή κατάρρευση ή ένα πραξικόπημα στη Ρωσία. Αν και η πρώτη πιθανότητα - μια ρωσική στρατιωτική κατάρρευση - είναι πιο πιθανή από τη δεύτερη, καμία δεν είναι πραγματικά πιθανή. Μόλις τελειώσει η τρέχουσα εκστρατεία στο Ντονμπάς - κάτι που θα γίνει μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες, είτε με περιορισμένη ρωσική νίκη είτε με μια ευρύτερη ουκρανική νίκη - η Ρωσία θα εγκατασταθεί για έναν μεγαλύτερο πόλεμο.

Τα κέρδη της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία είναι οι πιο στρατηγικά κρίσιμες νίκες της. Όχι μόνο ο Πούτιν έχει τώρα μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικό ανεφοδιασμό αυτής της χερσονήσου, αλλά κατέχει όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ουκρανίας εκτός από την Οδησσό. Από αυτή τη θέση, και με τα ρωσικά πολεμικά πλοία να αστυνομεύουν τη λεκάνη του Λεβάντ και τη Μαύρη Θάλασσα, ο Πούτιν μπορεί να στριμώξει οικονομικά την Ουκρανία, αποτρέποντας τις θαλάσσιες εξαγωγές και να αναγκάσει τη Δύση να διατηρήσει την Ουκρανία ή να διακινδυνεύσει τη χρεοκοπία και την κατάρρευσή της.

Η προφανής πολιτική απάντηση για το ΝΑΤΟ, όπως πρότεινε ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού των ΗΠΑ, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης σε πρόσφατη στήλη του Bloomberg News, είναι ένα σύστημα «συνοδείας» παρόμοιο με την επιχείρηση Earnest Will, την απάντηση των ΗΠΑ στον πόλεμο των δεξαμενόπλοιων Ιράκ-Ιράν του 1986-87. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι ΗΠΑ «μεταβάθμισαν» δεξαμενόπλοια του Κουβέιτ και τα συνόδευσαν με πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ενώ αποναρκοθέτησαν τον Περσικό Κόλπο και αντιμετώπιζαν τις ιρανικές ναυτικές δυνάμεις.

Ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη Ρωσία έχει ήδη προκαλέσει οικονομική αστάθεια αλλού. Η άνοδος των τιμών των καυσίμων έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες στη Σρι Λάνκα. Η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή βασίζονται στα ουκρανικά σιτηρά και, ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν ελλείψεις τροφίμων. Η G-7 έχει προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη διακοπή των τροφίμων θα πυροδοτήσει κρίσεις σε ολόκληρη την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων σιγοβράζει, το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο πυρηνικής δυνατότητας και οι Άραβες του Κόλπου απορρίπτουν τις ΗΠΑ, το τελευταίο ζήτημα που θέλουν να αντιμετωπίσουν η Αμερική και η Δύση είναι η παγκόσμια έλλειψη τροφίμων. Θα πρέπει να θυμηθούμε τις διαρθρωτικές συνθήκες πριν από την Αραβική Άνοιξη: ελλείψεις τροφίμων, υψηλή ανεργία και διαφθορά σε συνδυασμό να πυροδοτήσουν μια πυρκαγιά. Μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να είναι επικείμενη, ειδικά καθώς οι εκτοξεύσεις του πληθωρισμού στη Δύση και οι ΗΠΑ και η Κίνα φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης.

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει μια απάντηση τύπου Επιχείρησης Earnest Will εάν ο πόλεμος συνεχιστεί. Μια σχετικά περιορισμένη δέσμευση δύναμης, κυρίως μαχητών επιφανείας που υποστηρίζονται από τακτική αεροπορία προς τα εμπρός στη Μαύρη Θάλασσα και επιτήρηση μαχητικού drone σε μεγάλο υψόμετρο, θα αρκούσε για μια επιχείρηση. Ένα ρωσικό χτύπημα εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου είναι πιθανό αλλά απίθανο. Σε τελική ανάλυση, το ΝΑΤΟ έχει παράσχει απτή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης υποστήριξης πληροφοριών που χρησιμοποίησε η Ουκρανία για να σχεδιάσει τις επιθέσεις της, να στοχεύσει Ρώσους στρατηγούς (συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ) και να βυθίσει τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Μια αποστολή συνοδείας θα ήταν παρόμοιας φύσης με αυτήν την υποστήριξη πληροφοριών, την οποία η Ρωσία έχει σιωπηρά αποδεχτεί παρά τα πυρηνικά της κροταλίσματα.

Η τουρκική έγκριση, ωστόσο, είναι κρίσιμη για αυτήν την αποστολή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να συνδέσει το πακέτο ώθησής της για την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με αυτήν την πραγματικότητα, ωθώντας την Τουρκία να αποδεχθεί μια σημαντική ναυτική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έδειξε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όταν απαιτηθεί. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενίσχυε τη συμμαχία μπροστά σε μια απειλή που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διασφαλίσουν ένα θετικό αποτέλεσμα στις υποψηφιότητες αυτών των Σκανδιναβικών κρατών για ένταξη.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR