Αξιολογώντας τις συμφωνίες βάσης που συνήψαν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα και ειδικά τη συσσώρευση στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ο αντιπρόεδρος του AK Party Kurtulmus είπε, «Λοιπόν, οι βάσεις εδώ θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας; Όλα αυτά είναι προφανή. Γνωρίζουμε ότι αυτή η οχύρωση γύρω από την Τουρκία δεν είναι πολύ καλοπροαίρετη. Τι κάνουν αυτές οι βάσεις ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, ποιον θα προστατέψουν για όνομα του Θεού; Ποιον θα προστατέψει από ποιον; Ή εναντίον ποιών ετοιμάζονται για επίθεση;». έκανε δήλωση.
Ο αντιπρόεδρος του AK Party Numan Kurtulmus απάντησε στις ερωτήσεις του Hakan Celik σχετικά με την ατζέντα στην εκπομπή "Weekend" που μεταδόθηκε στο CNN Turk.
Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την εκτίμησή του για το standing ovation στο Κογκρέσο, ο Kurtulmuş είπε:
"Δεν είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε ποιος θα χειροκροτήσει ποιον για πόσα λεπτά στη Γερουσία. Καλή τύχη, αφού σηκώθηκαν και χειροκρότησαν, δεν υπάρχει τίποτα να πούμε γι 'αυτό. Αλλά η εξωτερική πολιτική συζητείται στο πλαίσιο πραγματικών συνθηκών και πιθανοτήτων. Η συνεχής συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι η εξής: Χρόνια ασχολείστε με την Τουρκία. Υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Ελλάδας, Αιγαίου, Κυπριακού και άλλα θέματα... Αν όμως διατηρήσουμε την άμεση επαφή μας που μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας με διαπραγμάτευση και αμοιβαία συναίνεση, όχι βάζοντας τρίτες χώρες στη μέση, στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας Τα προβλήματα δεν είναι άλυτα».
Σημειώνοντας ότι ιστορικά, όταν εξετάστηκαν οι τουρκοελληνικές σχέσεις, οι περίοδοι που εμφανίστηκαν οι εντάσεις αυτών των σχέσεων ήταν οι περίοδοι που η Ελλάδα «χαϊδεύτηκε» από ορισμένες χώρες, είπε ακόμη ότι η περιοχή της Τουρκίας φιλοξενεί μεγάλες εντάσεις. «Η Ρωσία αποκάλυψε ότι έκοψε το φυσικό αέριο στη Φινλανδία. Τι θα κάνει η Ευρώπη όταν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο; Η Δύση έχει επίσης ένα τέτοιο πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια τέτοια περίοδο, υπάρχει μια Τουρκία της οποίας η στρατηγική σημασία αυξάνεται σε μια περιοχή. Το λέω συμπεριλαμβάνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λέω συμπεριλαμβάνοντας τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να αξιολογήσει την Τουρκία λιγότερο από την αξία της. Είναι μια χώρα σημαντικής στρατηγικής. Έχει μεγάλη δύναμη. Το έχει δείξει και αυτό». είπε.
Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που απέτρεψε την εξάπλωση του πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποιώντας τα δικαιώματά της που απορρέουν από τη Σύμβαση του Μοντρέ κατά τη διάρκεια της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας και ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει μια χώρα με τόσο μεγάλη δύναμη, ο Kurtulmuş είπε: "Νομίζω επίσης ότι μια τόσο θερμή τελετή υποδοχής αναπτύχθηκε εν μέρει ως απάντηση στη στάση μας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχει καμία αξία που θα έχει αντίκτυπο στην πρακτική εφαρμογή της πολιτικής." χρησιμοποίησε τις φράσεις.
Ο Numan Kurtulmuş απάντησε στο ερώτημα εάν οι συμφωνίες βάσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, και ειδικά η συσσώρευση στην Αλεξανδρούπολη, στοχεύουν την Τουρκία:
«Βλέπουμε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί στα παρασκήνια. Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Ούτε είναι κάτι που λέγεται ότι ανταποκρίνεται στο ζήτημα της ασφάλειας του ΝΑΤΟ. Τι κάνουν αυτές οι βάσεις ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, ποιον θα προστατέψουν για όνομα του Θεού; Ποιον θα προστατέψει από ποιον; Ή εναντίον ποιών ετοιμάζονται για επίθεση; Πρέπει να τους δούμε πολύ καθαρά».
Δηλώνοντας ότι βλέπουν ότι υπάρχουν περιοχές ισχύος και σύγκρουσης που αναδύονται σε 4 βασικούς άξονες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν σε κάθε περιοχή του κόσμου, ο Kurtulmuş είπε ότι η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτού του παγκόσμιου αγώνα εξουσίας.
Εκφράζοντας ότι η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας είναι ένας πόλεμος που προκλήθηκε από αυτή την αυξανόμενη ένταση, ο Kurtulmuş συνέχισε τα λόγια του ως εξής:
"Δυστυχώς, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το παγκόσμιο σύστημα δεν έχει ακόμη φτάσει σε ισορροπία. Φαίνεται ότι αυτή η ανισορροπία θα συνεχιστεί για τις επόμενες δεκαετίες."
Δήλωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξαναπάρουν την Ευρώπη στα χέρια τους χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ ως εργαλείο.