USA

Εκστρατεία πληροφοριακού πολέμου των ΗΠΑ! Ουκρανικά μαθήματα για το πού υστερούν οι Αμερικανοί

Καθώς βίντεο με ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες, αποτυχίες στο πεδίο της μάχης της Ρωσίας και ανθρωπιστικές φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις πλημμυρίζουν από την Ουκρανία το διαδίκτυο, οι ηγέτες των ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ ανησυχούν ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να αναπτύξει γρήγορα τις δυνατότητές του στον πόλεμο πληροφοριών.

«Εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε και πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε με ταχύτητα τον τρόπο με τον οποίο απωθούμε μέσα στον χώρο πληροφοριών», δήλωσε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Κλαρκ, διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Συνέδριο Βιομηχανικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Τρίτη.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, είπε ο Κλαρκ, η ουκρανική ηγεσία χρησιμοποίησε τον χώρο πληροφοριών για να τονώσει το ηθικό και να αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, επηρεάζοντας ουσιαστικά τον κόσμο ενάντια στη Ρωσία. Αλλά τώρα, οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται ποιες αρχές, εργαλεία και δυνατότητες θα χρησιμοποιήσουν στον χώρο των πληροφοριών ενάντια σε έναν πιο δύσκολο αντίπαλο, είπε ο Κλαρκ.

«Η Ουκρανία είναι σχετικά εύκολη γιατί όλοι μπορούν να τη δουν», είπε ο Κλαρκ. «Πώς θα το κάνουμε αυτό ενάντια στον αντίπαλό του που μπορεί να μην είναι τόσο ανοιχτός;»

Οι επιχειρήσεις πληροφόρησης είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του εχθρού, να επηρεάσει τα συναισθήματα των ντόπιων ή να διαμορφώσει τη διεθνή αφήγηση. Καθώς οι ειδικές δυνάμεις —και ο ευρύτερος αμερικανικός στρατός— επιχειρούν σε όλο τον κόσμο και δη σε χώρες γύρω από την Κίνα, οι κορυφαίοι διοικητές της SOCOM δήλωσαν ότι πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα την αρένα των πληροφοριών.

Ένας τομέας στον οποίο θέλει να επενδύσει η SOCOM είναι τα εργαλεία «ανάλυσης συναισθήματος» για να κατανοήσουμε καλύτερα εάν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά οι λειτουργίες πληροφοριών. Τα εργαλεία ανάλυσης συναισθήματος χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμό για να προσδιορίσουν εάν τα δεδομένα είναι θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα. Ο Κλαρκ είπε ότι η ανάλυση συναισθημάτων είναι κάτι πάνω στο οποίο «εργαζόμαστε πολύ σκληρά» για να δώσουμε στους ειδικούς του πληροφοριακού πολέμου τη δυνατότητα να «αισθανθούν αυτό και στη συνέχεια να αντιδράσουμε σε αυτό και να στείλουμε στοχευμένα μηνύματα».

«Εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε big data, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, νομίζω ότι θα δώσει στους ανθρώπους μας που εργάζονται σε αυτόν τον χώρο ένα πλεονέκτημα», είπε ο Clarke.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο κομμάτι για την κατανόηση του ευρύτερου περιβάλλοντος πληροφοριών και θα καθοδηγήσει τελικά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις πληροφοριακού πολέμου, δήλωσε ο υποναύαρχος Φρανκ Μπράντλι, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη διάσκεψη.

«Πρέπει να γνωρίζουμε το περιβάλλον για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πού βρίσκονται τα τρωτά σημεία και τα κενά στη βάση γνώσης», είπε ο Μπράντλι. «Και τότε αυτό θα μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε καλύτερα τα μηνύματά μας για να φωτίσουμε και να αναδείξουμε τις καταναγκαστικές και κακόβουλες ενέργειες των αντιπάλων».

Ωστόσο, αρκετοί διοικητές πρόσθεσαν επίσης ότι είναι κρίσιμο τα μηνύματα να προέρχονται από τα σωστά στόματα - δηλαδή όχι πάντα από τις ΗΠΑ.

Στην Αφρική, για παράδειγμα, οι δυνάμεις-εταίροι των ΗΠΑ που πολεμούν την αλ Σαμπάμπ στέλνουν tweets κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών για να ενημερώσουν τους πολίτες της περιοχής για βίαιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες. Είναι "πολύ, πολύ αποτελεσματικό", δήλωσε ο υποναύαρχος Μίλτον Σαντς III, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Αφρική. Αλλά τα κρίσιμα μαθήματα εκεί είναι από ποιον προέρχονται τα μηνύματα.

«Έχει… πραγματικά αξιοσημείωτη αξιοπιστία όταν προέρχεται από αυτούς, πολύ περισσότερο από ό,τι αν προέρχεται από εμάς», είπε ο Σαντς στο συνέδριο SOFIC την Τετάρτη.

Είναι μια παρόμοια ιστορία για την ανταλλαγή μηνυμάτων στην περιοχή της Νότιας Διοίκησης, μια περιοχή που τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα θεωρούν στρατηγικά σημαντική.

«Αυτό που βρήκα στο SOUTHCOM AOR είναι αν προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και φαίνεται ότι είναι ένα μήνυμα κατά της ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας], μερικές φορές πέφτει στο κενό», είπε ο Αντιναύαρχος Κιθ Ντέιβιντς, διοικητής Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. «Έτσι, αυτό που ήταν πραγματικά αποτελεσματικό είναι να συνεργαστούμε με τους ξένους εταίρους μας για να τους δώσουμε τη νοημοσύνη, τις πληροφορίες και στη συνέχεια να γίνουν η φωνή. Πρώτον, έχουν αξιοπιστία. Δεύτερον, είναι ένα τοπικό μήνυμα. Και έτσι αυτή ήταν πραγματικά η πιο, νομίζω, αποτελεσματική προσέγγιση», είπε.

Ο Ντέιβιντς είπε ότι η ταχύτητα στις επιχειρήσεις πληροφοριών λείπει επίσης για την κυβέρνηση των ΗΠΑ συνολικά. Οι δύο αστέρων αποκαλούσαν τη Ρωσία «η μάζα» στον χώρο των πληροφοριών στη Λατινική Αμερική και η διοίκηση θα ήθελε να αντιμετωπίσει τις ρωσικές στρατιωτικές ελλείψεις στην Ουκρανία.

«Αργούμε να μεταφέρουμε αυτά τα μηνύματα εκεί έξω – όχι ως SOF, αλλά ως διακυβερνητική ομάδα», είπε ο Ντέιβιντς.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR