Africa
Updated at:

Ελληνικό όφελος! Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση αντιαρματικών πυραύλων TOW στην Αίγυπτο

"Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση αξίας 691 εκατομμυρίων δολαρίων πυραύλων TOW στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών της", αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Σε γραπτή δήλωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ αναφέρεται ότι: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει την πώληση πυραύλων  TOW 2A και σχετικού εξοπλισμού στην Αίγυπτο, εκτιμώμενης αξίας 690 εκατομμυρίων δολαρίων». 

CONTINUE READING

Στη δήλωση ότι εστάλη ειδοποίηση στο Κογκρέσο σχετικά με την έγκριση της πώλησης, σημειώθηκε ότι το πακέτο πώλησης περιελάμβανε την παραγγελία 5 χιλιάδων βλημάτων του μοντέλου «BGM-71E-4B-RF» πυραύλων TOW και 70 βλημάτων. του ίδιου μοντέλου, καθώς και τον εξοπλισμό υποστήριξης αυτού του πυρομαχικού.

Οι εγκρίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις πωλήσεις όπλων σημαίνουν απλώς ότι η πώληση δεν είναι θέμα για την αμερικανική κυβέρνηση.

Εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν αντιταχθεί στην απόφαση του Υπουργείου εντός 30 εργάσιμων ημερών, η διοίκηση ξεκινά διαπραγματεύσεις με τη χώρα όπου εγκρίνεται η πώληση για το περιεχόμενο του πακέτου πωλήσεων.

Στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων, οι ΗΠΑ προσφέρουν μια επιστολή προσφοράς στη χώρα αυτή.

Εάν η προσφορά λάβει θετική απάντηση, πραγματοποιείται η διαδικασία της προμήθειας."

Γιατί τώρα;

Ένα ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι γιατί τώρα οι ΗΠΑ προσεγγίζουν την  Αίγυπτο, εγκρίνοντας την πώληση των ανωτέρω αντιαρματικών;

Η απάντηση έχει τις παρακάτω αιτιάσεις:

Η Ρωσία ως γνωστόν  ήταν την περίοδο 2016-2020, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων μετά τις ΗΠΑ, κατέχοντας μερίδιο 20% επί των πωλήσεων οπλικών συστημάτων παγκοσμίως.

Στην Αίγυπτο ανήκει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 3,3 δισεκατομμυριων δολαρίων, ήτοι το11,8% του συνολικού ποσοστού των ρωσικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

 

Οι ΗΠΑ εκμεταλλευόμενες τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησαν σε πρώτο χρόνο να αποστείλλουν στη χώρα  ως στρατιωτική βοήθεια ρωσικά οπλικά συστήματα τα οποία κατείχαν χώρες του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Απώτερος σκοπός είναι η Ρωσική αμυντική βιομηχανία να χάσει παντελώς το ευρωπαϊκό της πελατολόγιο.

Παράλληλα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κάνουν κάτι ανάλογο  και σε άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ηπείρου, πουλώντας τους δικά τους όπλα, όπως η Ινδία και η Αίγυπτος, κορυφαίες χώρες αγοράς ρωσικού εξοπλισμού, προκειμένου αφενός να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ρωσία και αφετέρου να τις εντάξουν στη σφαίρα επιρροής τους.

Ειδικότερα η Αίγυπτος  είναι χώρα κλειδί για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε μια σειρά θεμάτων τους, όπως η ΝΑ Μεσόγειος, η Λιβύη, το Παλαιστινιακό, η Συρία  και η διένεξη Αιθιοπίας-Σουδάν για τα νερά του Νείλου.

Ειδικά για το ζήτημα της ΝΑ Μεσογείου και αυτό της Λιβύης, ο ρόλος της Αιγύπτου είναι πολύ  σημαντικός και εξηγώ.

Ελλάδα -Κύπρος-Ισραήλ  έχουν άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο , η οποία στον τομέα της ενέργειας και δή του φυσικού αερίου έχει αναχθεί σε χώρα κόμβο, αφού το Ισραηλινό φυσικό αέριο αλλά και το Αιγυπτιακό φυσικό αέριο μέσω της χώρας των Φαραώ διοχετεύεται στην ΕΕ.

Η Ελλάδα μάλιστα έχει οριοθετήσει έστω και μερικώς , δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις, ενώ  έχει προχωρήσει σε συμφωνία ανάπτυξης καλωδίου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα οδηγεί από την Αίγυπτο στην Κρήτη.

Η Ελληνική και Αιγυπτιακή ΑΟΖ συνορεύουν νοτίως της Κρήτης, αμφισβητώντας στην πράξη το παντελώς παράνομο  τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.

Τέλος η Ελλάδα αναγορεύεται σε χώρα transit φυσικού αερίου προς την ΕΕ από Αίγυπτο και Μ.Ανατολή, ενώ αποτελεί πλέον και  τον 2ο στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, μετά το Ισραήλ

Επίλογος.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα έχει κάθε όφελος από την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ 2 συμμάχων της στην περιοχή, όπως είναι  οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, βάζοντας φραγμό στις τουρκικές ονειρώξεις για "Γαλάζια Πατρίδα" και άλλα συναφή ευφυολογήματα

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR